hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 談談部份香港留學生的情況
開啟左側

談談部份香港留學生的情況

DC5 發表於 2005-9-23 00:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年不少香港學生出國留學,小弟不少親友的朋友/同事的子女是出國留學。不過小弟、親友和親友的朋友/同事談過,在海外的香港學生都是寧願與香港人一起,不論是校內活動、逛街、吃喝玩樂等。他/她們很少與當地學生/當地人做朋友/接觸(功課問題除外),很多時都是「自成一團」。在他/她們的照片中,很少/甚至沒有與當地人合照。甚至連附近社區的情況都不知道,令人懷疑有冇出國留學。是不是他們怕被歧視? 有思鄉之念? 文化生活習慣不同? 興趣不同? 怕講外語?

其實出國留學的意義除了「讀」大學,亦是藉留學去學習當地文化。與當地人接觸,不是將自己「框」在一個小圈內。這樣是不能令自己眼光放大,真係「有錢都唔要」!
kmb3asv141 發表於 2005-9-23 06:36 | 顯示全部樓層
[ref=375423]DC5[/ref]  在 2005-9-23 12:42 AM 發表:

近年不少香港學生出國留學,小弟不少親友的朋友/同事的子女是出國留學。不過小弟、親友和親友的朋友/同事談過,在海外的香港學生都是寧願與香港人一起,不論是校內活動、逛街、吃喝玩樂等。他/她們很少與當地學生 ...

我覺我地同d西人唔arm key, 有時佢地講d野我地真係
無興趣, 佢地d吃渴玩樂又唔arm我地. 同返自己人都
係比較開心d
 樓主| DC5 發表於 2005-9-23 12:48 | 顯示全部樓層
係比較開心d

點解唔arm key,無興趣?
gk9112 發表於 2005-9-23 14:50 | 顯示全部樓層

[ref=375629]DC5[/ref]  在 2005-9-23 12:48 發表:

點解唔arm key,無興趣?

- 大家文化背景唔同,所以興趣都唔同.以學生為例,
d美國本土後生仔鐘意玩飛碟,打欖球;相反唐人留學生
晌喜歡唱k打牌,就算合作都只係有時做project
或者做功課,真係好少話一齊玩.
東邪 GK 9112
yuenpo 發表於 2005-9-23 16:32 | 顯示全部樓層
終於有人問呢個問題,等我俾個答案你啦
其實呢個情況唔係 limit 在香港人身上
任何民族在其他地方都會集中住在一起生活
呢個係人的本性
每個民族都有佢弟鐘意的活動同 lifestyle
就算係本土學生佢弟都會同佢弟自己熟果批去玩,要入人弟個圈子並不容易
再加埋我弟D英文 (講真,有咁多俚語我弟真係未必識架)
同佢弟溝通可謂難上加難

其實呢樣野都好睇人,如果間學校多 group work, D 外國學生會同本地人撈得好D
只要你肯聯絡佢弟,佢弟都好樂意同你 keep 住朋友關係
我不少外國朋友都係做 Team Assignment 後做左朋友
同埋如果肯去多D唔同的 club 都可以識得多D外國人
yuenpo 發表於 2005-9-23 16:37 | 顯示全部樓層
[ref=375697]gk9112[/ref]  在 2005-9-23 14:50 發表:

- 大家文化背景唔同,所以興趣都唔同.以學生為例,
d美國本土後生仔鐘意玩飛碟,打欖球;相反唐人留學生
晌喜歡唱k打牌,就算合作都只係有時做project
或者做功課,真係好少話一齊玩.

你漏左飲酒(美國唔夠21 唔飲得,不過美國本土後生仔照去可乜也, 外國學生俾人捉到隨時被人踢出境)同去 join(佢弟用 rush 呢個 term) Fraturnity

呢兩樣都普遍被外國學生視作禁忌, 而偏偏當地人卻好鐘意
art0925 發表於 2005-9-27 00:33 | 顯示全部樓層

I live in the states for 11 years, and this is a really common sight among Hk international students, they have their own groupees, as most of them won't interact with locals or even ABCs.. me however, since I came to the states a long time ago, therefore I only share some cultures with the HK students (Such as TV, musics, K, language, etc)  and some cultures with the Americans...therefore, I don't have problems hanging out with either Americans, ABCs, Hong Kongese immigrants, or HKIS (Hong Kong International Students).

[ref=375764]yuenpo[/ref]  在 2005-9-23 04:37 PM 發表:

你漏左飲酒(美國唔夠21 唔飲得,不過美國本土後生仔照去可乜也, 外國學生俾人捉到隨時被人踢出境)同去 join(佢弟用 rush 呢個 term) Fraturnity

呢兩樣都普遍被外國學生視作禁忌, 而偏偏當地人卻好鐘意
Dat of Seattle
art0925 發表於 2005-9-27 00:40 | 顯示全部樓層
Part of the aboard experience is to learn their cultures and try to assimilate to their culture (It's not easy, I know) if you don't learn it, how can you broadern your Horizons and make yourself stand out from other Hong Kong local Graduates when u are doing job hunts.  I've live in the States and also studied aboard in South America as a exchange student when I was in High School, it was totally a chance for me to open a can of new worms, and I've learn alot through such experiences.

BTW: Not just international students have such problems, I know local Washingtonans that have never leave the North West for 30 years...Not even travel to Canada or California...

[ref=375491]kmb3asv141[/ref]  在 2005-9-23 06:36 AM 發表:

係比較開心d
Dat of Seattle
hkbw 發表於 2005-10-1 02:42 | 顯示全部樓層
小弟中三, 中四, 中五時都係和外國人一齊玩的....
但..隨著年紀的增加, 真係覺得同佢地有種隔膜...
大家在很多事上都有不同的看法...

而家, 小弟有時都係會同香港人, 上海人等一齊玩...
但...其實仲辛苦..好多勾心鬥角的事..
.....不過, 可以叫做朋友個d, 點都算係同聲同氣, 點都好d咁解啦...
殺雞焉用牛刀?!
tsoikc 發表於 2005-10-1 09:41 | 顯示全部樓層

其實, 我自己的經驗來說, 我自己起初都試過同當地人(kiwi)玩過, 但係玩玩下才發現大家都喜歡的東西都唔同, 我鐘意的是上上網, 行街, 打機, 但kiwi喜歡的是在星期五飲酒, 打rugby, 有時開住部車在城裡不停的繞圈子...... 所以大家都無法溝通得了, 講返從兩岸三地來的人, 我都要看一DD人先才決定會唔會一齊玩, 因為有一些人真的比較過份, 我見到這種人通常會敬而遠之, 有些人更常常"扮大佬", 以為自己成日唔返學好醒, 更以此為榮......

至於在學校方面, 我自己都係比較喜歡同kiwi一齊做功課, 最少不會像我上次和香港人同一組的不愉快經驗: 那次不愉快的經驗是被人屈我group assignment我一個part都無做, 完全無做過野, 其實所有的ppt, 文書有90%都係我做, 而在開始個陣大家都係同意我做以上的事情, 到左做完後先來有意見, 還好的是有人肯幫我做証, 話我做過甚麼甚麼~

在另一方是住的方面, 我自己正常來說都會同返從中國,台灣來的人住, 唔會同kiwi一齊住, 原因是我不能接受kiwi差不多每個星期都會在家開party, 飲酒, 仲要搞到個flat的公共地方污穢不堪, 我自己個人來說在flat的公共地方不清潔是不能接受的. 但真的好的flatmate(我指是自己人)不好找, 好像我今年禁來了一個自私自利的flatemate(有duty唔做, 成日downlad野;我地一個月只有10GB的流量(5人用), download多左網路會從2MB跌到56K佢可以一晚瘋狂DOWNLOAD 4GB!:mad: 搞到成屋個NETWORK大塞車:mad:, 我開YAHOO都可以開到TIMEOUT的...仲要大條道理話比左錢為什麼不可以,仲要半夜三點鐘在房間裡搬家具, 嘈住成屋人訓覺, 佢在白天時又唔見佢搬.我地都同佢講過,但佢一於少理, 還是我行我素.....我地都沒有他辦法.),  當然也有一d非常好的人一齊住 #

我回香港的時候, 有很多朋友都很羨慕我可以到外國留學,但係在外國生活的苦況試問有多少人知道. 我成日同禁同我的朋友說:你看我表面真的很風光,但背後有多少苦況真的有多少人知道呢?

以上是我在紐西蘭的情況, 真的不是其他人想像中那麼好的...#:-/

[ Last edited by tsoikc on 2005-10-2 at 04:44 ]
用電時請注意安全!