hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 回顧 506 前後 (5)-[友愛路面面睇]
開啟左側

回顧 506 前後 (5)-[友愛路面面睇]

steven 發表於 2009-8-9 23:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

回顧 506 前後 (5)-[友愛路面面睇]

前言:
延續(前文四篇):
(1)-[城巴支援]: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=416912
(2)-[新巴支援]: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=417191
(3)-[新巴色篇]: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=417566
(4)-[九鐵/港鐵篇]: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=417893

路線506與前輕鐵路線506大致上相同

但友愛路輕鐵是以靠左行駛,故亦沒有空間可以容納巴士站.
所以途經友愛路直接行駛往安定鐵路站,而成一個循環線.

而今次將506友愛路的見聞,一次過做個紀錄,給大家分享

相片: (攝於上星期)

[屯門鄉事會路與友愛路交界]

[友愛路-近友愛街市]

[友愛路與愛勇街交界]

[友愛路與愛明里交界]

[友愛路與愛德里交界]

[譚伯羽中學]

[友愛路與愛禮里交界]

[友愛鐵路站]

[友愛路-近愛智樓]

[友愛路與屯門鄉事會路交界]

另外見聞一則:

攝於愛暉樓的區議員橫額.. 506行駛友愛路安全成疑?

或者都唔是完全無根據,我捕捉多個情景式攝影來觀察..

506與751一齊行走

附近頗多的士等客,加埋輕鐵與經常在馬路的行人..

感覺安全上都存在有些問題.
[友愛鐵路站]

而且我影相捕捉角度時,頗多的士等客及私家車等人,
都有些難度,加上當時一號風球,擔住把大傘一路影..
我等了約三轉時間,途經506也有著大燈及間中響安趕人的情況.
人車爭路亦算是嚴重

[屯門鄉事會路與友愛路交界]

經過約一星期的界紹,現在已經到最終回,係時候做個終結

未來展望..506最終是否能夠廷長,亦需要爭取更多資源來實行.
好似之前有板友提及取消A73,或者九龍南線通車後K16調整班次,
調回部份7系返大西北等..可能性都會存在..
現時仍待官方公佈消息中.

今次板友的反應及其中一篇文被列入精華,我亦感到意料之外.
某日如果有機會亦會影多一些好相同大家分享

[完結]

再一次多謝大家收睇~

期待Volgren Super Olympian @ 259D
ASV50 發表於 2009-8-9 23:35 | 顯示全部樓層
用巴士行既506
應該快過用輕鐵行既506, 點解要用番輕鐵行?

眼下既輕鐵亦唔夠車用, 用巴士行506, 比番多5-6卡輕鐵出o黎行其他線
唔係仲好咩?
petcity 發表於 2009-8-9 23:51 | 顯示全部樓層
(, 下載次數: 89)
簽名被屏蔽
NC8285 發表於 2009-8-10 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2009-8-9 23:35 發表
用巴士行既506

眼下既輕鐵亦唔夠車用, 用巴士行506, 比番多5-6卡輕鐵出o黎行其他線
唔係仲好咩?

我自己覺得用巴士行既506,真係快過用輕鐵行既506,我好多同學放學都寧願坐506去屯門西鐵站,都唔坐輕鐵
同埋輕鐵係而家真係唔係咁夠車,仲話把506轉番做輕鐵線,個陣時咪又會比人投訴,就算批新輕鐵出左黎行先轉番做輕鐵線,都係唔夠輕鐵行,不如做巴士線好過
同埋d區議員話唔安全,其實要d居民小心d咪得law,同埋而家港鐵d司機好多首車都唔錯,行友愛呢段路應該都唔會有大問題

VOLVO 發表於 2009-8-10 00:44 | 顯示全部樓層
其實用回輕鐵行可以穩定番個班次
因為依家用巴士兼以循環線形式行走, 班次經常誤點(連非繁忙時間都係甘),
所以如果唔用輕鐵, 將來真係唔入友愛兼延長路線的話,
都希望可以係三聖或者掃管忽(或者其他更合適地方)set番另一邊總站去穩定個班次,
如果唔係我覺得延長路線的作用只係可以去遠啲地方, 無其他作用之餘脫班情況可能會更加嚴重
當然506用巴士行其中一好處係加車加班次都容易啲

唔知其他屯門版友點睇

cy211 發表於 2009-8-10 10:28 | 顯示全部樓層
又係呢個討論左頗耐ge問題...

用巴士:
-流動性高, 條路塞住左仲可以改道; 行車速度要快要慢要爬頭司機話事
-方便班家庭主婦, 轉輕鐵唔到新墟, 到時A73又cut埋即係新墟冇直接車返碼頭. (起碼要行去屯西)
-班次不隱, 繁時定非繁, 出友愛定返屯碼都唔難見拖卡
-友愛路問題, 人車爭路始乎有點兒嚴重

用輕鐵:
-車源問題, 本身就唔多有額外資源, 買新車又多加o係天水圍為主
-唔方便, 到時屯西果度真係好笑... 4條輕鐵線... D乘客等車...
亦令新墟果班乘客要行老遠去屯市/屯西, 大佬, 游完水/買完餸仲要行咁遠...

小計:
用巴士根本唔係D乜野大問題, 有人問過我, 你覺得506用巴士定用輕鐵行好牙?
我諗左陣, 答佢: 只要班人唔好一個快一個慢, 前面果個慢慢同你碌, 後面果個就勁肯去;
碌車ge唔該踩返足, 肯去ge就唔洗點收, 基本上問題即刻細好多, 眼前拖親都總有碌神累事
再唔係? cut行車時間囉, 睇班友仲敢唔敢諗住506好易渣好輕鬆慢慢碌都冇死...

用輕鐵唔係唔得, 兩邊總站的確可以有更準確的班次, 但問題係, 邊度同你搵咁多架車先?
天水圍係咁加車落去都仲嘈嘈閉, 761P加到分分鐘走一架5分鐘內可以呢一架(唔熟輕鐵班次)
冇車, 講咩都嘥氣嘥口水啦; 當你有車, 都係老問題, 新墟班客點? 到時班友又嘈話新墟冇直車...
即係區議員講曬...

其實, 班區議員真係可以話見識少, 井底之蛙, 人地K51個情況恐怖過你多多聲啦
係又拖唔係又拖(, 都唔明點解K51可以咁易爆, 咁易拖, 拖住走仲易過食生菜...)
仲有, 人車爭路? 睇左陣, 係好多人有行人過路設施唔用姐, 咁就俾班人合理法, 服

小弟絕不贊成轉回輕鐵線, 但求內部可以做返少少野(唔好過份加車令班野更加慢慢渣, cut時間令唔做快D就抖少D),
司機大佬都唔好碌得咁過份, 雖然最近幾位碌神係收歛左但仲有部份依然係慢慢呢... 慢慢呢.... 慢慢呢...

愚見勿插`
EE9255 發表於 2009-8-10 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2009-8-9 23:35 發表
用巴士行既506

唔係仲好咩?
另一個問題咪用巴士快過用輕鐵.點解要有輕鐵?
巴士做接駁無可口非,用巴士取代輕鐵的話,點解要取諦九巴響區內經營權?
回憶的呼喚 發表於 2009-8-10 21:30 | 顯示全部樓層
咁友愛ge人點算先 我前身都係友愛人
友愛本身d路係唔適合巴士行 轉個灣都會阻到旁邊線
加上好多司機高速轉灣  跟本行人同司機都唔夠時間睇路
係譚伯羽中學轉果個灣行前多100米左右 就係友愛GE主要路
見都見過有幾個人差d避唔到巴士 而506係譚伯羽中學轉左灣之後
仲會加速 咁姐係叫友愛ge人讓路比巴士姐
ME32 發表於 2009-8-16 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 回憶的呼喚 於 2009-8-10 21:30 發表
咁友愛ge人點算先 我前身都係友愛人
友愛本身d路係唔適合巴士行 轉個灣都會阻到旁邊線
加上好多司機高速轉灣  跟本行人同司機都唔夠時間睇路
係譚伯羽中學轉果個灣行前多100米左右 就係友愛GE主要路
見都見過有幾個 ...

馬路上面人就車唔難見呀~
唔通行人就可以唔睇清楚就過馬路?
506轉左巴士咁多年黎都唔見得有咩野意外
再者,車有馬路,行人有行人路
想問下點人車爭路?友愛既問題係o的人會行車路姐
唔知有無人去過春園街,果o的先係真正既人車爭路
反而我覺得車流量大左令噪音問題顯現出黎就真
安全問題基本上唔應該出係巴士身上,而係居民身上

p.s.我諗衣度唔只你一個友愛人既~

DIH 發表於 2009-8-23 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 EE9255 於 2009-8-10 12:46 發表
另一個問題咪用巴士快過用輕鐵.點解要有輕鐵?
巴士做接駁無可口非,用巴士取代輕鐵的話,點解要取諦九巴響區內經營權?

以前從書中睇到的是,當年香港係「硬食」某處撻訂的輕鐵車輛。
推測:因為明知唔夠巴士快,所以要停晒所有區內巴士線,保鐵,唔係特區政府開始的事。