hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士車長問題
開啟左側

[問題] 龍運巴士車長問題

FD_8592 發表於 2009-8-12 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Enviro500h 於 2009-8-11 21:33 發表

聯和墟都有 Wor ../

係,同期會議有特車車長要求加開上水去聯和墟的工程車

p.s:如果A43 的掛牌車長住上水,但擺天水圍,攞車/番屋企都幾煩.
但唔知點解A43 的掛牌車唔係多,上水都話唔夠擺,點解唔擺大埔/火炭/沙田...
grantbus 發表於 2009-8-12 03:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2009-8-10 23:48 發表
1. 龍運係唔係好似九巴咁, 睇你住係邊度黎分廠?
定係全部係小蠔灣報到?
2. 如果返小蠔灣報到, 邊度有咁多工程車?
3. 龍運會唔會跳飛機?(人停車唔停咁?)
4. 聽九巴既司機講, 龍運既車長要同公司報人數
同埋對埋錢箱既既錢岩唔岩數, 係唔係真有此事?
5.見佢依家請緊人, 請到既機會大唔大?(我未有巴士牌,但合資格考)* O- A& p4 f& u0 l8 y, w4 ~) M2 h
6. 龍運同九巴依家係唔係決人又決車用?hkitalk.net& D- k; ^! F% Y& S* U% l
7. 依家新入職連OT 有無一萬蚊個月?www.hkitalk.net3 ?" W4 ~0 B4 E7 p6 g  G' a+ V4 C8 t2 |
8. 係唔係一日做8 個鐘,之後既時間就係OT? 食飯時間計唔計在內?
9.  揸通宵巴係唔係有額外津貼?

1.正常都會睇番個車長住邊區安排番屬廠或屬區取車,但新人多數先安排返小蠔灣廠做S1,S64居多,
    然後如果A/E/S線有暫掛位既話就安排新人暫掛一段時間。
2.東涌有工程車返小蠔灣廠
3.一定會,個別路線要跳飛機(A線及S1),另外龍運雖然有掛牌車制度,但倘若某路線壞車/驗車或突發事件時,
   當值站長有權要求司機執野換車或套車予第二條線。
4.所有路線要報人數,以便當某路線需調節班次時作為參考數據,但唔駛對錢箱。
5.近期有個新車長都係以1.2牌入黎,依家暫掛E34,你可以一試無妨。
6.缺車情況睇下果日壞車多唔多,通常都會出齊車,但至於會唔會因欠人要收字軌就視乎當日多唔多司機請假而定。
7.正常依家一個月都有10,000~12,500元左右
8.通常龍運路線既工時大約八至十一小時(視乎個別路線及字軌而定),另外某些路線字軌需要兼顧通宵路線(N30)或工程車,
  而用膳時間亦計算工時在內,通常最低消費為半小時,某些路線如果腳法好既話會有大約45至60分鐘時間
9.通宵字軌一定有通宵津貼,但龍運一般唔會派新車長行通宵字軌,因為依家班通宵掛牌司機/替字軌係要識哂所有龍運路線,
   以便有需要時作出調動。
9A.另外後備龍運車長有時係會有賣廠既機會,所謂賣廠即係原本替開屯門、元朗廠既字軌,但會間唔中編左你返小蠔灣
     字軌或者青衣廠都有,仲有龍運通常會編排新人以小蠔灣廠為屬廠,當做到某段時間後寫字樓會編番屬廠比你,等你
     可以替番該屬廠既字軌。

另回A43問題,現時A43係行8正3蛇,1~5,8,S2,S3屬元朗廠,6,7,S1屬上水廠,但因元朗廠附近泊車地方有限,故某些字軌要
泊元朗東、天慈廠等,上水廠字軌要泊聯和墟或銘賢路,另外掛牌司機大多數住元朗、天水圍、上水同粉嶺,所以會按地區
編排所屬廠及字軌。

點解D人鐘意影到架巴士細細粒
grantbus 發表於 2009-8-12 03:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2009-8-11 18:36 發表
Thx for reply

咩叫補水連揸頸?
同埋龍運由新界開出既頭車, 係唔係已經泊左架車係左近?
eg. A43 開五點幾, 咪即係有架車尋晚收工擺上水廠, 咁司機第二朝係返上水廠報到? ...

未聽過要"楂頸",但有D字軌俗稱叫"還債",例如某字軌工時唔夠八小時(例如得七小時四十分),但因排隊入油或者塞車而過鐘補水的話,
未必會全數補比你,因要扣番工時既差額。

龍運新界區頭車會擺該路線既九巴屬廠,例如A43粉嶺0520頭車就由元朗廠出車,返而A43上水廠字軌則較後出車(因涉及工時問題)
點解D人鐘意影到架巴士細細粒
FD_8592 發表於 2009-8-12 08:20 | 顯示全部樓層

原帖由 grantbus 於 2009-8-12 03:37 發表

未聽過要"楂頸",但有D字軌俗稱叫"還債",例如某字軌工時唔夠八小時(例如得七小時四十分),但因排隊入油或者塞車而過鐘補水的話,
未必會全數補比你,因要扣番工時既差額。

龍運新界區頭車會擺該路線既九巴屬廠,例如A43粉嶺0 ...

揸頸唔係補水,所以唔會要同要,因為出糧一定有;因為病超食粥食飯都係靠佢

還債睇字軌啦,做極都係7個幾8個鐘補蛋果d 唔駛諗,其他有水補果有還債d,就真係要按你所講,扣減原本計埋的出入廠時間先有得補...
JC1464 發表於 2009-8-12 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2009-8-12 08:20 發表

揸頸唔係補水,所以唔會要同要,因為出糧一定有;因為病超食粥食飯都係靠佢

咁揸頸其實即係乜?一個月有幾多左右?

原帖由 FD_8592 於 2009-8-11 08:40 發表
8. 係唔係一日做8 個鐘,之後既時間就係OT? 食飯時間計唔計在內?基本工時8小時,包括最低要求30分鐘食飯.當然工時,食飯時間最終睇師傅.過左8小時後有補水.1 - 10 分半仔,11分 - 半個鐘1 仔,如此類推.

半仔、1 仔又係點計?

JC1464 發表於 2009-8-12 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 grantbus 於 2009-8-12 03:21 發表
4.所有路線要報人數,以便當某路線需調節班次時作為參考數據,但唔駛對錢箱。

如要報人數,車長係咪每程車都要數上車人數?咁好似幾煩喎。

另外想問下有無人係龍運做?個邊既工作氣氛如何?
FD_8592 發表於 2009-8-13 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 JC1464 於 2009-8-12 22:49 發表

咁揸頸其實即係乜?一個月有幾多左右?

半仔、1 仔又係點計?

揸頸之前已經講過,係基本薪金的一半,主要係"緊急"用,例如病超等...即類似做寫字樓,請病假多過4 日(每個月計)出4/5 糧咁上下.但呢份錢唔同之處係個個月都有

過左基本工時8 小時起計,ot 1 - 10 分係半仔,11 - 30 係一仔,如此類推...
 樓主| Neutroginger 發表於 2009-8-13 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JC1464 於 2009-8-12 22:59 發表

如要報人數,車長係咪每程車都要數上車人數?咁好似幾煩喎。

另外想問下有無人係龍運做?個邊既工作氣氛如何?

咁其實係九巴做定龍運好D?
但係好似龍運高人工D 喎
JC1464 發表於 2009-8-14 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2009-8-13 01:30 發表

揸頸之前已經講過,係基本薪金的一半,主要係"緊急"用,例如病超等...即類似做寫字樓,請病假多過4 日(每個月計)出4/5 糧咁上下.但呢份錢唔同之處係個個月都有

過左基本工時8 小時起計,ot 1 - 10 分係半仔,11 - 30 係 ...

咁揸頸係咪算係每個月都有既bonus?
半仔、一仔係實際數額上又係點?
謝謝。
FD_8592 發表於 2009-8-14 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2009-8-13 23:37 發表

咁其實係九巴做定龍運好D?
但係好似龍運高人工D 喎

人工其實差唔多
邊間好做就睇你自己而定.只可以講,龍運的線比較單調;九記的比較"多姿多彩"