hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 柯士甸站超級吊腳(有片)
開啟左側

柯士甸站超級吊腳(有片)

kooching1875 發表於 2009-8-14 11:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://cablenews.i-cable.com/web ... 10683&category=
有線都算有良心,話呢個柯士甸站唔方便,皆因係佢大老細 --九倉一手造成的!!如果九倉當年肯於海港城整個出口,駛係柯士甸道冇雷公咁遠嗎??點解有線唔訪問埋吳光正,要佢解釋下呢??
Kaix 發表於 2009-8-14 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kooching1875 於 2009-8-14 11:15 發表
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=310683&category=
有線都算有良心,話呢個柯士甸站唔方便,皆因係佢大老細 --九倉一手造成的!!如果九倉當年肯於海港城整個出口,駛係柯士甸道冇雷公咁遠 ...

原本廣東道站同柯士甸站其實係並存嘅,
並唔係因為冇廣東道站先設柯士甸站

而柯士甸站距離彌敦道其實同旺角東站距離彌敦道差唔多,
好多新界東居民都係由彌敦道行去旺角東站搭車,
有d仲由信和潮特個這邊行去旺角東站搭車

而佐敦返工嘅新界東居民有部分係會沿柯士甸道行去紅磡站搭車
tonyng 發表於 2009-8-14 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-8-14 12:07 發表

只要善用A出口及F出口的兩條行人隧道,其實前往佐敦及尖沙咀西部的步程並不遠。
3ASV196 發表於 2009-8-14 18:11 | 顯示全部樓層

其實有 dd 係拎野黎講, 根本那是新區, 那位置本身可以連接將來的高鐵總站及西九文化用地,
根本早期都唔會預期好多人用, 如果係佐敦道覺得遠, 大可以去佐敦站去到美孚先轉車...
3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2009-8-14 19:57 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2009-8-14 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-8-14 18:11 發表
其實有 dd 係拎野黎講, 根本那是新區, 那位置本身可以連接將來的高鐵總站及西九文化用地,
根本早期都唔會預期好多人用, 如果係佐敦道覺得遠, 大可以去佐敦站去到美孚先轉車... ...

如果呢度唔擺個站,到時起好晒所有野就話交通配套不足,政府策劃不周。
OTIS401 發表於 2009-8-14 22:20 | 顯示全部樓層

我覺得篇新聞好似小題大造...
佐敦站走去柯士甸搭港鐵

冇錯,柯士甸宜家附近都幾巟無
但係咪永遠都係先?
附近未來仲有大把發展
係咪果時又吵過話交通不便...
如果柯士甸真係客量不足
大可以好係新加坡MRT東北線的部分車站咁
封住唔用住

新聞內容中我唯一認同的
就是仍有大堆市民不知柯士甸是甚麼來的...

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
typ + 2 不能不同意更多

查看全部評分

KC3555 發表於 2009-8-15 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-8-14 12:07 發表

原本廣東道站同柯士甸站其實係並存嘅,
並唔係因為冇廣東道站先設柯士甸站

好多新界東居民都係由彌敦道行去旺角東站搭車,
有d仲由信和潮特個這邊行去旺角東站搭 ...

唔知呀,細個好少出旺角那邊,感覺如果旺角東站當年沒有新世紀廣場,
人流一定沒有今天那麼暢旺,不過佢都起碼有先施先達等輔助人流。

我估柯士甸站上蓋如果有個類似新世紀廣場這類型又唔會好似圓方咁高檔的商場,
不過衰在佐敦道一帶唔似旺角,旺角就話多潮流野集中在旺角站到旺角東站一帶,
佐敦道佐敦站同柯士甸站中間好似桑拿館,紅燈區及平民夜總會多左少少,
夜晚可能會覺得兩個站幾近下,無人會覺得柯士甸站好隔涉。
正如南昌站同九龍站,當初都被人話隔涉吧。
到時高鐵起好,柯士甸站同高鐵站同九龍站又駁通埋,呢種感覺又消失啦。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
on11358 發表於 2009-8-15 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-8-15 01:20 發表

唔知呀,細個好少出旺角那邊,感覺如果旺角東站當年沒有新世紀廣場,
人流一定沒有今天那麼暢旺,不過佢都起碼有先施先達等輔助人流。

我估柯士甸站上蓋如果有個類似新世紀廣場這類型又唔會好似圓方咁高檔的商場,
不過衰在 ...

旺角東站人流暢旺最最最主要原因相信同旺角道行人天橋有關,
成日都見到新世紀來往旺角道行人天橋出入口出現樽頸情況。

其實唔駛日曬雨淋已經可以吸引多D人用,就算行多兩步都當做運動。
Kaix 發表於 2009-8-15 09:23 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-8-15 01:28 發表
旺角東站人流暢旺最最最主要原因相信同旺角道行人天橋有關,
成日都見到新世紀來往旺角道行人天橋出入口出現樽頸情況。

原帖由 KC3555 於 2009-8-15 01:20 發表
不過衰在佐敦道一帶唔似旺角,旺角就話多潮流野集中在旺角站到旺角東站一帶

其實旺角最「潮」最旺嘅地方係西洋菜南街由亞皆老街至登打士街之間嘅行人專用區一帶,
由個邊行去旺角東站係唔會用到旺角道行人天橋,而係經亞皆老街/染布房街上橋,
其實經奶路臣街去染布房街上橋係最快,
就算由旺(角)中(心)去旺角東站都唔會用到旺角道行人天橋

從行人年齡層可以睇得出,
用旺角東站北面出口及旺角道/洗衣街行人天橋嘅普遍都係老少少,
用旺角東站南面出口及亞皆老街行人天橋嘅好多都係MK仔/MK妹/援交妹/索K潮人/中出男/墮胎妹

住東鐵站附近又蒲慣旺角嘅,基本上已經養成行去旺角東站搭車嘅習慣,
無論身處朗豪坊、瓊華、兆萬、信和定潮特,
其中一個原因係東鐵站附近係幾乎冇巴士線去旺角心臟地帶,
只有行窩打老道嘅270A同81C,以及雖然行彌敦道但慢到嘔嘅81

評分

參與人數 3aPower -14 收起 理由
ATE24 -4 無理對其他人作出標籤+欠缺實質統計數據下 ...
AL37 -5 無理猜度
ChickenTong -5 刻意標纖,無理估計行人身份

查看全部評分