hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) [尊貴雙雄合照] 錫 星 TERCEIRA + 天 皇 星 FUNCHAL ...
開啟左側

[尊貴雙雄合照] 錫 星 TERCEIRA + 天 皇 星 FUNCHAL

樓主| barca_399 發表於 2009-8-15 23:20 | 顯示全部樓層

"主謀"扣5分~~
但一眾"幫兇"就完全冇事~~"冇罪釋放"
真係難得一見的"公平裁決"~~

小roy 發表於 2009-8-16 00:03 | 顯示全部樓層
扣5分...會唔會太過重手?
人地只係俾d例子,
你又唔係版主,
唔使咁重手呀,
人地唔係好多分,
點同你呀,扣極都唔會負...

Add@0007:#4扣5分原因有灌水?我唔覺有灌水喎...

http://www.facebook.com/MB452workshop
LILAU-Jetfoil 發表於 2009-8-16 00:21 | 顯示全部樓層
(點同你呀,扣極都唔會負...)

何出此言??
lam926 發表於 2009-8-16 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 小roy 於 16-8-2009 00:03 發表
扣5分...會唔會太過重手?
人地只係俾d例子,
你又唔係版主,
唔使咁重手呀,
人地唔係好多分,
點同你呀,扣極都唔會負...

Add@0007:#4扣5分原因有灌水?我唔覺有灌水喎... ...

人地鍾意點就點啦
明眼人都知咩事 佢地要o係italk 搞事都冇得阻止
細個識吹牛,大個做物流
Neutroginger 發表於 2009-8-16 01:08 | 顯示全部樓層
各位...離題了....!!

其實jetfoil 真係好好...應該訂多d 先岩啦...
無奈已經停左產

有d 人真係頂唔住坐船...特別係金光果隻
果次坐, 真係嘔咁滯
jetfoil 既出現係幫到呢類坐唔到船既人
lam926 發表於 2009-8-16 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 16-8-2009 01:08 發表
各位...離題了....!!

其實jetfoil 真係好好...應該訂多d 先岩啦...
無奈已經停左產

有d 人真係頂唔住坐船...特別係金光果隻
果次坐, 真係嘔咁滯
jetfoil 既出現係幫到呢類坐唔到船既人 ...

冇錯 jetfoil 係一隻好成功o既船 但畢竟係30年前o既產物
同747一樣 都好成功 但同樣成本高...
講到拋呢個問題 仍然有頗多人話搭 jetofil 好拋 我相信除左未take off 式者壞車要單車行 之外
冇咩可能會拋囉 如果硬係要話飛緊果陣拋 只好違反物理定律...同埋隻船應該會即插番落水-.-
細個識吹牛,大個做物流
gordon 發表於 2009-8-16 16:26 | 顯示全部樓層

原帖由 lam926 於 2009-8-16 11:16 發表

冇錯 jetfoil 係一隻好成功o既船 但畢竟係30年前o既產物
同747一樣 都好成功 但同樣成本高...
講到拋呢個問題 仍然有頗多人話搭 jetofil 好拋 我相信除左未take off 式者壞車要單車行 之外
冇咩可能會拋囉 如果硬 ...

如果唔係點解, 現在仲未有一款船真真正正代替到Jetfoil.

昨晚坐幸運星由澳門回港, 張餐桌有少少問題塌了下來, 但食麵都冇事, 如果係Tricat發生呢D事, 相信我成身都係湯了.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
lam926 發表於 2009-8-16 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 16-8-2009 16:26 發表

如果唔係點解, 現在仲未有一款船真真正正代替到Jetfoil.

昨晚坐幸運星由澳門回港, 張餐桌有少少問題塌了下來, 但食麵都冇事, 如果係Tricat發生呢D事, 相信我成身都係湯了. ...

其實呢d小問題泥姐 如果全部位都換哂 或者 減少坐位 可能會更好
講起食麵 有日搭鐵星番hk 坐我隔離個男人 叫左個麵 佢一開就倒左d湯出泥
我只見果堆舊野d 枱 一開就斜左 所以肚餓都廢事叫麵 最多食三文治

我#4個 post又多個評分 各位有意抽水人士隨便繼續 我唔會好似d唔知咩人咁 講錯野就 edit
細個識吹牛,大個做物流
Nokcheong 發表於 2009-8-17 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-8-16 16:26 發表

. ...

FOICAT代唔代替到Jetfoil?
gordon 發表於 2009-8-18 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Nokcheong 於 2009-8-17 23:44 發表

FOICAT代唔代替到Jetfoil?

Foilcat都停左產, 而且產量不多(只有兩隻 - 日星/祥星), 根本沒有尋找二手船隻, (但Turbojet的16艘Jetfoil當中卻只有2隻是全新購入的), 加上Jetfoil可以用OEM零件, 信德船務本身已是製造Jetfoil的OEM零件的專才, 而且Jetfoil在Turbojet來說是大族類, 在世界上, Turbojet仍是營運最多Jetfoil的公司, 客人又喜歡(有很多乘客購票時指定要坐Jetfoil), 所以Jetfoil的地位仍無其他船隻可以代替.

事實上, 全球生產的45艘Jetfoil(包括波音26艘, 印尼2艘, 日本川琦15艘, 上海新南仿製2艘), 產期由1973年至1995年, 至今仍未有一艘報銷過, 日本也有20艘行走中.

Turbojet行走中或曾經用過的Jetfoil如下:
序號/建造年份/Turbojet船名/前任船主及船名/投入Turbojet年份/其他資料

BJ01/1974/水星Flores/夏威夷太平洋海上運輸Kalakaua/1978 (波音製造的第一艘929 Jetfoil)(閒置中)
BJ02/1974/木星Madeira/(一手新船)/1975 (全球第一艘投入商業營運的929 Jetfoil)
BJ03/1975/火星Corvo/夏威夷太平洋海上運輸Kamehameha/1978 (已售予南韓)
BJ04/1975/土星Pico/夏威夷太平洋海上運輸Kuhio/1978
BJ05/1975/金星Santa Maria/(一手新船)/1975
BJ06/1975/銀星Sao Jorge/委內瑞拉瑪嘉烈特旅運Jet Caribe/1980 (閒置中)
BJ07/1976/鐵星Urzela/西班牙環地中海航運Princesa Voladora/1981
BJ09/1976/東星Guia/日本佐渡汽船Okesa/1977
BJ10/1977/銅星Ponta Delgada/英國Flying Princess/1981 (已售予南韓)
BJ12/1979/錫星Terceira/英國Jetlink Normandy Princess/1981 (現時的至尊噴射船)
BJ13/1979/天皇星Funchal/英國鐵行Jetferry One/1983 (現時的至尊噴射船)
BJ14/1979/帝皇星Lilau/英國海軍HMS Speedy/1986 (原929-320型, 單層, 到港後改裝為雙層)
BJ16/1980/海皇星Horta/英國鐵行Jetferry Two/1983
BJ18/1980/帝后星Taipa/西班牙環地中海航運Princesa Guaryarmina/1981
BJ21/1981/幸運星Cacilhas/西班牙環地中海航運Princesa Guacimara/1981
新南仿製:
BA101/1995/北星Balsa/(一手新船)/1995 (閒置中)
BA102/1996/南星/(一手新船)/1996 (已售予南韓)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法