hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 議員指運輸署承諾延遲取消9條巴士路線
開啟左側

[問題] 議員指運輸署承諾延遲取消9條巴士路線

FD5410 發表於 2009-8-16 17:19 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-8-16 11:46 發表
263M應該改做兩味
263M繁時幾好客喎,朝早7點幾係洪水橋見親,ADS都已經坐滿8-9成
我諗某些人既POINT唔應該係「屯門人唔會用263M去欖隧轉車」
因為263M既主要對象都係屏山藍地居民,
事實上繁時有足夠客量支持,取消就好 ...

同埋我覺得唔使入到青衣咁遠
去荃灣已經夠
石頭 發表於 2009-8-16 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-8-16 11:46 發表
263M應該改做兩味
263M繁時幾好客喎,朝早7點幾係洪水橋見親,ADS都已經坐滿8-9成
我諗某些人既POINT唔應該係「屯門人唔會用263M去欖隧轉車」
因為263M既主要對象都係屏山藍地居民,
事實上繁時有足夠客量支持,取消就好 ...

加車俾68A,再大搞68A既八達通轉乘...(搞到好大咁

不過都係等屯公轉車站起好,直接cut左263M都無人嘈la~

到時68A都做到轉乘的效果,加密D班次就OK,

甚至63X都可以bye bye~

當然最最最簡單的方法就係重開63M經汀九橋往青衣,加一大堆轉乘~
 樓主| tony223 發表於 2009-8-17 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-8-16 11:05 發表

實際上又真係見唔到 263M 仲有咩意思繼續起度
1. 洪水橋根本已經有 68A
2. 話就話屯門冇左條大欖隧道線, 但係屯門區又需唔需要去欖隧轉車 ?
3. 自從 68X 拉左入去洪水橋之後, 根本冇左 263M 都可以坐 68X 去欖隧轉 ...

1.)263M既客源主要係:
  • 洪水橋/屏山/朗屏來往大欖隧道
  • 大欖隧道轉車客來往楊屋道一帶

68A根本無法取代,
而雖然大欖隧道轉車客來往楊屋道一帶有251M,
但通常D客都會上263M(因通常263M會早過251M到達大欖隧道/楊屋道各站)

2.)富泰/藍地客通常都會搭67M/68A(出荃葵/沙田區)、67X/63X(出九龍)、甚至出屯門市中心轉車,富泰/藍地客真正需要263M去欖隧轉車既機會不多,
    反而洪水橋/屏山/朗屏地埋因近大欖,導致洪水橋/屏山/朗屏用263M既吸引力會相應增加

3.)雖則有68X,但263M去大欖轉車相對於68X去大欖轉車,263M無論車程同車費都比68X優勝,
    車程:263M由洪水橋<->大欖隧道都係大約15分鐘,而68X由洪水橋<->大欖隧道都要最少20分鐘
    車費(往市區方向):263M只需$9.6,68X則要$12.5,優惠方面除68X->69X,265B無蝕到外,其他轉乘68X均比263M貴$2.9
    車費(往元朗方向):雖然68X同263M均為免費轉乘,但68X在車程上均比263M慢
exspeed 發表於 2009-8-17 12:22 | 顯示全部樓層

原帖由 tony223 於 2009-8-17 01:14 發表

1.)263M既客源主要係:
洪水橋/屏山/朗屏來往大欖隧道大欖隧道轉車客來往楊屋道一帶
68A根本無法取代,

如果真係有咁多優點, 點解 263M 做咁多年都係咁霉 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
JC3341@31M 發表於 2009-8-17 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2009-8-17 12:22 發表

如果真係有咁多優點, 點解 263M 做咁多年都係咁霉 ?

我又唔係好覺得,
d客會因為等263M而放棄其他線,
因為佢既班次疏成咁,
真係好難預時間囉!

個陣同過九記既職員傾計,
佢地都話呢條線好唔掂,
九記上過幾次運吉要求取消,
都比運吉駁回,
話「需為屯門區乘客提供大欖隧道轉乘服務」,
而且屯門區班客勁唔鍾意反方面搭車,
因為咁樣搭法,
搭68A都就快行完屯公了~~
港鐵:地鐵>火車
老鼠vS老虎 發表於 2009-8-17 12:42 | 顯示全部樓層
以我這個住在屯門的小子的看法 :
搭巴士行屯門公路總比搭西鐵由屯門去荃灣西快吧....  (不塞車的話)

如果港鐵九龍城那段一日不通車的話,61X都唔好取消.
港鐵北環線一日不通車的話,261都唔好取消.....  44呢個問題,由乘客選擇搭甚麼車吧.
61M 我冇意見. 但係唔關事的... 取消也沒有用.
A73 , 60X , 260X . 59S , 260B , 263M 這我可不知道了......

總結一句.
巴士與港鐵有各自的優點 , 由乘客選擇吧.
樂仔〞 發表於 2009-8-17 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 老鼠vS老虎 於 2009-8-17 12:42 發表
以我這個住在屯門的小子的看法 :
搭巴士行屯門公路總比搭西鐵由屯門去荃灣西快吧....  (不塞車的話)

如果港鐵九龍城那段一日不通車的話,61X都唔好取消.
港鐵北環線一日不通車的話,261都唔好取消.....  44呢個問題, ...

61M 取消 = 迫 53 加班
否則青公 D 人搭乜出荃灣 / 葵涌 ? 行路 ?
取消 61M 係一件不可能的事
38.HKT.138 發表於 2009-8-17 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-8-15 17:56 發表

吾好話咩時間耐,如果時間決定一切好多巴士線都吾應該有客 ...

GooD !
講得無錯 ..
好似我日間經常要來往 N.P -> M.K / M.K - K.T
前者搭 102 112 過海前預左會塞車/慢車
後者搭 1A / 93K 預左慢/多上落
無可能夠 MTR 快..
我都日日照搭  好多人都照搭 .
時間耐咪耐 自己分配同就者
搭開就會識預時間 所以車程幾耐絕對唔成問題
應用系鐵路上都係一樣 ..
中巴帶您 睛空萬里
A59-KCR 發表於 2009-8-17 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2009-8-17 12:52 發表

61M 取消 = 迫 53 加班
否則青公 D 人搭乜出荃灣 / 葵涌 ? 行路 ?
取消 61M 係一件不可能的事

53未必加班喇.
但可能做就左小巴141去荃灣既.
但去葵涌問題就未解決到~
so 61M都重要.

好明顯運吉想屯門人搭多d西鐵.
cong 發表於 2009-8-17 22:22 | 顯示全部樓層