hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩班車連環死火,巴士公司會點派車?
開啟左側

[問題] 兩班車連環死火,巴士公司會點派車?

ihmcKyo 發表於 2009-8-15 12:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上星期日下晝搭城記 #92x@ 973 赤柱番九龍,點知行左一陣已經知道大鑊...
架車冷氣微弱之餘,行平路都好慢,上斜更慢,架車仲因為假日坐到滿曬。

架車行左1個鐘,去到薄扶林道長命斜近置富既file:///C:/DOCUME%7E1/User/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.png余振強中學,終於死火(一上薄扶林已經feel到會出事,架車慢到1秒行3-4個欄杆位 (路中心果D) )

好快我就過左新記1000系 Trident@970 繼續行程。但去到「山頂」中華廚藝學院,發覺973 前車#96X  都係死左火...
================---------------------------------------------------------------================

兩班車連環死火下,城記會唔會搵架車私牌上去載番D客?如果唔係,15 分鐘一班,前車#96X D 客要等20-30分鐘 先可以繼續行,而九龍過香港客更要等 9個字先有車...

FN1967 發表於 2009-8-15 12:35 | 顯示全部樓層
通常首先會通知站長,可否安排其他線的車幫手,有就做住先.....!
唔得就直接由車廠派人派車去做....!
如果連車廠也派不到的話就唯有"等".......!
GX7180 發表於 2009-8-15 12:51 | 顯示全部樓層
講起9頭豪

上個星期搭#923@973, 出左赤柱壞冷氣
下層冇冷氣冇風
上層就得小小風
而且成車人坐哂上面
DM 639. GP5292. HH2032. HS7847. PV7987
lawrencewong1 發表於 2009-8-15 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 FN1967 於 2009-8-15 12:35 發表
通常首先會通知站長,可否安排其他線的車幫手,有就做住先.....!
唔得就直接由車廠派人派車去做....!
如果連車廠也派不到的話就唯有"等".......!

如果以假日黎講, 好似條條線都自身難保...九龍又無得拉車

車廠無車就等耐d 先有後車囉...跟住全日都會少左兩架車行 (85周不時都會出現)
請勿下車 發表於 2009-8-15 13:08 | 顯示全部樓層
一講到死火問題我就想問埋
假如尾班車壞左車
咁D人應該點算?
姐係會特登搵部車返黎(假設其他日間線都收晒工)
定點樣?

試過一次,不過因為都差唔多到屋企就行左返去,最後再有冇車我唔知啦
ryulky 發表於 2009-8-15 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2009-8-15 13:08 發表
一講到死火問題我就想問埋
假如尾班車壞左車
咁D人應該點算?
姐係會特登搵部車返黎(假設其他日間線都收晒工)
定點樣?

試過一次,不過因為都差唔多到屋企就行左返去,最後再有冇車我唔知啦 ...

我有fd試過尾班車壞左,由工程部出黎拖車時順手o係廠渣架車出黎
0 去錯方向
HK104 發表於 2009-8-15 14:10 | 顯示全部樓層

幾年我試過總站等694,個時仲係尚德總站,我見有架5006泊在車站,但夠鐘仲冇司機出來,心諗司機係咪肚痛定吞pop,過多11-12分鐘見有架5004返到,相信係原5006司機突然出現指住5004叫D客上車,原來5006壞車。計一計,5004同前一班最少35分鐘,但最慘係5004司機沿途都俾客鬧。

其實呢d情形,巴士公司會唔會補返架車? 事關694呢d線已經好少車同好疏,冇左架車影響都好大。

中華巴士 DL20 ML77
asv2 發表於 2009-8-15 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 HK104 於 2009-8-15 14:10 發表
幾年我試過總站等694,個時仲係尚德總站,我見有架5006泊在車站,但夠鐘仲冇司機出來,心諗司機係咪肚痛定吞pop,過多11-12分鐘見有架5004返到,相信係原5006司機突然出現指住5004叫D客上車,原來5006壞車。計一計,5004同前一班最少 ...

早排係下午非繁時搭 692 新巴係灣仔壞車
但因為無車支援,最後要等下班打大些少做埋
(因為 call 返總站時已經差不多夠鐘開下班)
但後車司機之後沿途站站都要捱鬧,最後頂閘入東隧 ...
Wright---AVW16 發表於 2009-8-15 16:25 | 顯示全部樓層
上星期五係南昌站影相時見到#5073噠唔著車,攪到之後兩三部車由有得休息變即捕即解(只係換車長),過左成八個字先有部#3052黎替佢
河灣西 發表於 2009-8-15 16:28 | 顯示全部樓層

原帖由 HK104 於 2009-8-15 14:10 發表
幾年我試過總站等694,個時仲係尚德總站,我見有架5006泊在車站,但夠鐘仲冇司機出來,心諗司機係咪肚痛定吞pop,過多11-12分鐘見有架5004返到,相信係原5006司機突然出現指住5004叫D客上車,原來5006壞車。計一計,5004同前一班最少 ...
巴士公司只會同你說:對唔住!

694同81情況極似,
81有壞車的話,
後車如果早返到站頭咪開早五分囉,
直至廠派返部車攝位

你可能又會問,
81兩邊站頭都係開踏四踏八同踏正,
冇左架車咪打亂晒囉?
D司機咪又畀人剷囉?

你岩,係咁架喇!