hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 爭取238X改行楊屋道?
開啟左側

[問題] 爭取238X改行楊屋道?

exspeed 發表於 2009-8-18 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2009-8-18 09:56 發表

楊屋道唔係勁塞.
勁多都係多3分鐘車. o係旺角佐敦阻一阻都唔止呀.

唔准行楊屋道又真係好自私.

楊屋道又唔係由朝塞到晚, 用塞車黎做藉口真係低莊
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
AVD1 發表於 2009-8-18 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2009-8-18 00:54 發表
其實我想知,
如果九巴真係肯增撥資源去 238x 加車加班,
海濱果邊其實仲會唔會反對 238x 繞經楊屋道呢?

加車加班,
而家 TD 已經想減 238X 班次 (九龍南線之關係)
自己認為加車加班機會好微 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
krausssammy 發表於 2009-8-18 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2009-8-18 12:13 發表

問心果句, 海濱已經有西鐵直出柯士甸, 尖咀; 紅磡駁腳去埋旺角東.
坦白講, TD 唔Cut 你 238x 都偷笑 ... 重話唔行楊屋道...  
238X 發表於 2009-8-18 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 18/8/2009 12:39 發表

問心果句, 海濱已經有西鐵直出柯士甸, 尖咀; 紅磡駁腳去埋旺角東.
坦白講, TD 唔Cut 你 238x 都偷笑 ... 重話唔行楊屋道...  

我返工返到港島東咁遠就梗係西鐵躉啦,
問題係我屋企人同埋左鄰右里好多都係去西九龍之類地方多,
搭西鐵仲要行好多段長路,佢地年紀已經大,唔通要行死佢地咩。

同埋我之前都講過,陳議員而家唔講就無機會講,
到時海灣後面有新樓,多數都係 238X 囊中物,
你估佢地會唔會肯行出楊屋道?
(其實同爵悅庭居民唔肯行去德士古道同一道理)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2009-8-18 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 18/8/2009 12:13 發表

有好幾次行楊屋道都塞到嗌救命,
我仲未計德士古道楊屋道返迴旋處一段都好易塞。
我只能講:

1. 唔係去開果區係唔明架啦。
2. 低莊都無辦法,唔係個個好似你或者我咁慷慨。
(實際上當時我無參加佢地個反對行動)
AV513--HU208 發表於 2009-8-18 14:14 | 顯示全部樓層
交通擠塞並唔係唯一既問題
上面已經提到, 改動同時並無增加資源落 238X
而家已經唔係好夠時間跑
經楊屋道一定會增加行車時間
而且會令班次變得更疏
最後只會令 238X 既班次更加唔穩定

希望上文咁多位先了解清楚呢點

朝早繁時已經有唔少乘客都會行去龍德街個站等 238X
而非繁時我亦相信唔多爵悅庭等工廠三寶乘客
有需要乘搭 238X
所以我對於這個改動有所質疑
相信結果並唔會好似預期中般客量上升

同 48X 唔經象山o既原理一樣
238X 原本係為海濱而設
就算有人認為 238X 係村巴式行車路線
但若果有足夠既乘客
似乎無需要及唔適合去改動路線
去服務一小撮既人
就算客量無跌, 海濱居民乘搭 238X 都要付出更多時間
尤其是絕大部份乘客, 都係旺角之前落車
增加既時間對於佢地而言, 係幾明顯
FD5410 發表於 2009-8-18 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2009-8-18 09:56 發表

楊屋道唔係勁塞.
勁多都係多3分鐘車. o係旺角佐敦阻一阻都唔止呀.

唔准行楊屋道又真係好自私.

人永遠係自私既
行楊屋道其實最多都係海濱班人嘈下
問題係在九巴唔增加資源情況下,經楊屋道只會令班次疏左
如果楊屋道再塞埋車,班次實甩到無朋友
krausssammy 發表於 2009-8-18 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2009-8-18 16:06 發表

人永遠係自私既
行楊屋道其實最多都係海濱班人嘈下
問題係在九巴唔增加資源情況下,經楊屋道只會令班次疏左
如果楊屋道再塞埋車,班次實甩到無朋友 ...

個個都話楊屋道窒車, 我成日去果個工干, 我真係唔明白所謂的塞係有幾塞.
講緊的窒車唔係好似紅隧果種24小時的塞法.

如果話影響班次的不如 238x 改行荔枝角道, 上海街一定塞少好多 . 巴士行得馬路就係會窒車.

個理由講到好似得238x 行楊屋道有問題.
果度係工業區, 出入人流不少, 收工時間有紅小出旺角, 行楊屋道出旺角根本係有需求.

反問, 41M, 42M, 49x, 243M, 263M 呢o的長途/駁腳線又係唔係因為果 200m 長的楊屋道脫班脫到冇人有 ??
238X 發表於 2009-8-18 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 18/8/2009 16:37 發表

個個都話楊屋道窒車, 我成日去果個工干, 我真係唔明白所謂的塞係有幾塞.
講緊的窒車唔係好似紅隧果種24小時的塞法.

如果話影響班次的不如 238x 改行荔枝角道, 上海街一定塞少好多 . 巴士行得馬路就係會 ...

以我在楊屋道等 49X 的經驗,係會的。
不過無乜辦法,對佢地而言,經沙咀道可能更塞。

andyyip882 發表於 2009-8-18 17:45 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2009-8-16 21:58 發表
不過, 改 38P 都好, 238x/38a 就無謂喇, 海濱班人邊個會肯同你癲埋一份先得架.

其實,根據〈2009-2010年度葵青區巴士路線發展計劃〉,38P線的使用率偏低,並有替代服務。所以我認為把此路線改經楊屋道的建議是可行的。這樣既可善用資源,為「工廠三寶」的居民服務,又可減少對238X線乘客的影響。