hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議員稱: 已成功爭取52X延長 + 252B全日?
開啟左側

[問題] 區議員稱: 已成功爭取52X延長 + 252B全日?

樓主| 牛奶仔 發表於 2009-8-20 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2009-8-20 16:54 發表
(1) 為甚麼傳出252B全日服務的消息同時,卻聽不到有大西北(或其他區)路線的服務被削減或質素下降?

在配額制度下,應該有一條大西北(或其他區)路線的服務被削弱,以作為換取某一條路線提升服務水平的代價。

但為甚麼到現在 ...

52X延長, 要由61M抽車, 初步消息係抽走D特車.

(傳聞)252B全日之後, 過美孚之後係上荔橋, 剛好COVER埋52X之後既區域, 但未經證實; 假設係真事, 呢個安排亦好合理; 如果好似師兄提議, 將52X同252B合併, 咁......一個單隨時要兩粒鐘!!! 唔好忘記呢兩條線唔同60X, 68X或者260X......

唔大得,唔少得,點至得呀?
asv2 發表於 2009-8-20 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2009-8-20 22:49 發表

去程應該跟265B咁行?

都係偷聽隔離檯得知既,未經證實架下 ... 

用類似 265B 既行法落柏景灣,
但要繼續繞經南昌村公園
即欽洲街,欽洲街西,調頭,
欽洲街西,荔枝角道,之後跟 265B
天空之神 發表於 2009-8-21 00:22 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

南昌村公園一日都唔知有幾多人用....
咁新潮既走線真係個半鐘都唔掂

* 長沙灣道右轉南昌街啦 ,
長沙灣道大大條最右線可以用
.
KC3555 發表於 2009-8-21 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2009-8-21 00:22 發表
南昌村公園一日都唔知有幾多人用....
咁新潮既走線真係個半鐘都唔掂

* 長沙灣道右轉南昌街啦 ,
長沙灣道大大條最右線可以用

前年就係深水埗區議會因為南昌村公園那104個客而唔俾過。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2009-8-21 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-8-20 22:47 發表

259B全日? 唔係講緊 252B 全日咩?
仲分拆 ? 268B/269B呢個教訓太大
相信九記唔容易攪

252B全日,如果搬上屯門區議會,肯定有大交鬧,
就係屯門碼頭派系嘈屯門西南成二十萬人都唔俾條259B全日,反而俾252B全日。
畢竟,屯門區議會西南邊有個大爛佬,可能會反檯架。
就算默許左時間表,我始終覺得運輸署都一定要俾份文件上交運會張檯。
仲有一樣,252B比人平,因為佢唔係行西九龍走廊,如果真係行西九龍走廊的話,
我覺得可能要加價,或者加至259B水平。
再者252B全日,俾邊個總站佢?北區區議會開會時講左麼地道無可能加線,因為尖沙咀碼頭關係......
講開北區,如果屯門可以放條全日線出尖沙咀,北區班議員亦唔會就北罷休。
現在因為東鐵轉乘漏弊,大條路理插上運輸署心口添。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
FD5410 發表於 2009-8-21 07:59 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2009-8-20 21:15 發表
就算有quota,九巴係邊度攞車做259B全日?
259B全日,繁時要分拆,一條經安友及市中心,,另一條經大欖,再一條屯碼直出尖咀!

話全日既係252B
而家西鐵延長左
運吉同九記 cut 車都 cut 唔切
仲要開多兩條線
無咩可能...
FD5410 發表於 2009-8-21 08:11 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-8-21 01:20 發表
252B全日,如果搬上屯門區議會,肯定有大交鬧,
就係屯門碼頭派系嘈屯門西南成二十萬人都唔俾條259B全日,反而俾252B全日。
畢竟,屯門區議會西南邊有個大爛佬,可能會反檯架。www.hkitalk.net+ t$ L, S1 N9 h7 l
就算默許左時間表,我始終覺得運輸署都一定要俾份文件上交運會張檯。
仲有一樣,252B比人平,因為佢唔係行西九龍走廊,如果真係行西九龍走廊的話,! q1 G. n/ R; m) m, }' X( J; e
我覺得可能要加價,或者加至259B水平。* x" d. e  P1 v

其實條252B單靠現時路線全日未必夠客
不如將252B拉埋入屯碼一帶
咁就兩邊都有得全日

係喎,好似仲未有人講252B全日後九龍區行番本身條路線定行西九龍走廊
其實加價都係加幾毫,我相信唔係一個大問題

總站...其實學259B咁入番佐匯/九龍站一帶都OK
 樓主| 牛奶仔 發表於 2009-8-21 08:22 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2009-8-21 08:11 發表

其實條252B單靠現時路線全日未必夠客
不如將252B拉埋入屯碼一帶
咁就兩邊都有得全日

係喎,好似仲未有人講252B全日後九龍區行番本身條路線定行西九龍走廊
其實加價都係加幾毫,我相信唔係一個大問題

...

加少少都好正常者! 我都唔明點解會咁多疑問......

如果將252B同259B合併, 真係會變962九龍版, 呢個提議其實都NOT BAD, 話唔定會好似962咁大爆特爆, 到時又出現(假設, 假設者!)262B, 262X, X262......
唔大得,唔少得,點至得呀?
FD5410 發表於 2009-8-21 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-8-21 08:22 發表

加少少都好正常者! 我都唔明點解會咁多疑問......

如果將252B同259B合併, 真係會變962九龍版, 呢個提議其實都NOT BAD, 話唔定會好似962咁大爆特爆, 到時又出現(假設, 假設者!)262B, 262X, X262...... ...

咁樣仲可以順手CUT埋259B下繁班次
一舉兩得
259C 同 259B 算唔算係呢 D 支線呢
kingprowm 發表於 2009-8-21 08:48 | 顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

如果九龍南線通車後屯門都仲可以開到新既全日出尖沙咀路線
對北區市民實在太唔公平啦