hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞] 鐵路迷被強剝九鐵制服
開啟左側

[新聞] 鐵路迷被強剝九鐵制服

cs8687 發表於 2009-8-20 00:10 | 顯示全部樓層

自己肯爬下文就搵到...
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... 7335&extra=page%3D1

但係冇話到港鐵做o左呢樣

九鐵紀念碑都動手腳,將「九廣鐵路」都變成「港鐵」了

30# 個位係响邊個壇收風?
tolmts 發表於 2009-8-20 00:45 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

Of course,because we cannot own the ticket
tolmts 發表於 2009-8-20 00:48 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

MTR,you dont have any premission to destroy a railway company!!
da54 發表於 2009-8-20 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 A240 於 2009-8-19 21:34 發表
港鐵對港人在九鐵上的回憶進行災難性,毀滅性嘅大清洗,此只係冰山一角。
連件衫都唔俾人留?

如果佢大規模地向所有未交還舊制服的人員追回制服,我就會同意你第一句說話。
不過如今佢只係沒收一個一而再、再而三地博等人沒收制服的人,我就唔覺得係咩
「毀滅性嘅大清洗」。
前KMB員工家屬 發表於 2009-8-20 02:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2009-8-19 14:03 發表

勁...公司終於都做野...

平時佢地都成日嚮一d前九鐵車站出入,而且仲好張揚,因為就係要俾人睇到(主要係想佢真職員見到佢地有幾威...xx...)

其實佢地冇MTR/KCR的授權,根本係唔可能複製任何物品,像唔像真已經冇關係,呢個係 ...

megabus兄, 在本年5月8日, 您曾在本網發表過, 如果見到有人著住前KCR的制服

都不要通知車站職員處理, 又話車站職員不會理會. 又話KCR制服無效, 不工作就

無所謂等等, 但事隔3個多月後, 您的立場突然轉變. 您現在又非常贊同MTR的做法,

又覺得那些人被"生擒" 您好開心..., 我不是在挑起事端, 更無意引起罵戰, 只是想了解

一下您如何會轉變立場轉得這麼快, 如有得罪, 敬請原諒! (如有需要, 板主請刪文)

您的回應在這個連結, 您應該不會這麼快就忘記了吧

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=386531&extra=&highlight=%E7%A5%9E%E7%A7%98%E4%BA%BA&page=3

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
Megabus 發表於 2009-8-20 03:03 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2009-8-20 02:18 發表

megabus兄, 在本年5月8日, 您曾在本網發表過, 如果見到有人著住前KCR的制服

都不要通知車站職員處理, 又話車站職員不會理會. 又話KCR制服無效, 不工作就

無所謂等等, 但事隔3個多月後, 您的立場突然轉變. 您現在 ...

首先請不要歪曲文章意思...

我所指唔洗同staff講,係因為一般時間呢類"職員"都只屬乘客,搭車的,搭完就走,唔通你叫個正式staff全程跟住佢地?唔係唔想做,只係過程好快,而且對安全等等冇太大影響,佢一離開車站就吹唔漲。果篇文咁講,只係希望"有關人士"唔好浪費車站man power,但唔代表讚同/鼓勵有人咁著住set舊制服周圍行...

而且就算呢set唔再係制服gei制服,但都屬於鐵路公司物品(而且每一項制服物品在section都有數mark黎幾多走幾多...)。今次捉佢其中最大原因係佢私下藏有公司物品,(因為雖然地/九冇左,但都唔代表可以keep,除非已授權),所以照理就算佢唔著上身,拎住嚮手都係還返俾公司...嚴格d正如一張普通單程車票,如果冇港鐵授權,都唔可以私下收藏,買左唔搭車都要俾返港鐵...

但今次事件,佢明顯係想博出位,而唔係就咁一位乘客搭完車就走咁簡單,有證有據,所以今次公司可以做到野就係咁解...

麻煩睇清楚上文下理人地想講乜先反駁,因為唔想在此見到有罵戰出現
前KMB員工家屬 發表於 2009-8-20 11:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2009-8-20 03:03 發表

首先請不要歪曲文章意思...

我所指唔洗同staff講,係因為一般時間呢類"職員"都只屬乘客,搭車的,搭完就走,唔通你叫個正式staff全程跟住佢地?唔係唔想做,只係過程好快,而且對安全等等冇太大影響,佢一離開車站就吹唔漲。果篇 ...

其實文先生都可能是一般乘客, 坐完車就走, 只不過當日是新線通車,

有好多記者在場, 而文先生可能在車程未完之前, 就被MTR職員"生擒",

至於其他著住前KCR制服的乘客, 在其他普通時間乘車, 他們著的制服,

亦都算是私下藏有公司物品, 只不過當時無記者在場, 所以好彩無事?

megabus兄, 請您不要誤會, 我真的不是引起罵戰, 只是在您兩次的回文

中, 我有太多不清楚的地方, 所以想了解一下, 如有得罪, 或者對您不敬或

不便, 我謹此致謙, SORRY!!
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
Pendolino 發表於 2009-8-20 12:18 | 顯示全部樓層
但其實是否搏出位並不應構成港鐵如何行駛其(不知是否存在的)權力的理由吧。

如果個位人兄話件衫唔係九鐵財物的話,我比較質疑港鐵究竟有乜野花款搜證。

(更不用說,路軌的Leasehold應仍在九鐵手上?記得九鐵路段之上港鐵的身份只係一個Service provider,尤如Virgin在英國國鐵之上一樣。)
da54 發表於 2009-8-20 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Pendolino 於 2009-8-20 12:18 發表
如果個位人兄話件衫唔係九鐵財物的話,我比較質疑港鐵究竟有乜野花款搜證。

如今事實係佢已經繳出其九鐵制服,之後亦無公開宣稱有異議或報警,
我唔覺得呢條假設性問題有咩討論價值。

但其實是否搏出位並不應構成港鐵如何行駛其(不知是否存在的)權力的理由吧。

搏出位同如何行駛權力無關,但係搏出位的確增加左佢被港鐵追回制服的機會。
等如你專揀係交通警面前衝紅燈,你收告票的機會一定高好多。

(更不用說,路軌的Leasehold應仍在九鐵手上?記得九鐵路段之上港鐵的身份只係一個Service provider,尤如Virgin在英國國鐵之上一樣。)

我諗 Virgin vs National Rail 同港鐵 vs 九鐵的關係不能相提並論吧?

krausssammy 發表於 2009-8-20 15:39 | 顯示全部樓層

我唔知文先生係咪"KCR" 的員工與否.
唔理 KCR, MTR 点合併法.

唔係員工有呢件野 = 偷
有員工畀呢件Uniform 其他人, 就係員工操守有問題.
舊員工自己穿呢件野, 就更畀你上司話.

MTR 都有理由去理佢的 "員工", "公司財物" 掛.
唔好講話咩法例去除人地定uniform.

MTR"家法侍候"處理呢個人, 好似上司罰下屬有咩問題?