hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一則五洲龍和 ADL 合作的新聞
開啟左側

[問題] 一則五洲龍和 ADL 合作的新聞

da54 發表於 2009-8-26 12:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

當大家仲猜疑緊 ADL 會唔會繼續同五洲龍合作之際,
ADL 的總裁 Colin Robinson 琴日去左深圳五洲龍,
Colin Robinson 仲提出開展更深層次的新能源高端客車合作...

深圳商報新聞:《五洲龍與英國車企開展合作》
http://finance.ifeng.com/roll/20090826/1147000.shtml

唔知道係咩合作呢?合作嵌車?定係連生產技術都合作埋?
唔知道將來會唔會有國產 E500H 呢.....
DW8306 發表於 2009-8-26 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-8-26 12:08 發表
...

希望ADL唔會自拆招牌啦...
eSun 發表於 2009-8-26 12:42 | 顯示全部樓層
不過香港批5周蟲好像問題不大..
1081 發表於 2009-8-26 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 eSun 於 2009-8-26 12:42 發表
不過香港批5周蟲好像問題不大..

有同感 .....

其實批車真係咩問題嗎 ? 睇來睇來都只係網上輿論話唔掂,話國內質素欠佳,其實之前都有唔少香港巴士在國內裝配車身,而家仍然如常載客,點解特別要話五洲龍 E500 有問題呢 ?
petcity 發表於 2009-8-26 20:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leslie 發表於 2009-8-26 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-8-26 20:07 發表

星期日坐8120,望返燈罩入邊有d水點
唔知點解會有呢d水點係裡邊,當日又冇落雨
但搭過幾次五洲龍砌既車,除左兩次城巴有
呢種情況,其他大問題都唔覺有 ...

鐵巴批虫E500都OK, 新/城未坐過, 不作評論, 不過表面看來, 似乎批虫虫E500外表上沒有太大問題 (當然結構上就要待過多幾年先知, 不過由於大部分件都是英國運過去加監督施工,唔可以同虫虫先家果D出品比-我比較擔心是虫虫抄E500個樣出架怪胎單層出來多D)

當然, 再看不見屯門廠BBCD車海盛世,是有一點傷感...好懷念在屯裝上未出街的ATE1,AVW1的情景...唔知遲下如果九巴再訂E500都會不會交埋俾虫虫裝? 不過以車論車, 我還是覺得WRIGHTBUS的出品比ADL的出品手工好些(不論是英國,香港定內地組裝)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
深展冷巴 發表於 2009-8-26 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 1081 於 2009-8-26 19:49 發表

有同感 .....

其實批車真係咩問題嗎 ? 睇來睇來都只係網上輿論話唔掂,話國內質素欠佳,其實之前都有唔少香港巴士在國內裝配車身,而家仍然如常載客,點解特別要話五洲龍 E500 有問題呢 ? ...

以前香港巴士一般委託穗景,加上穗景一向只系裝車身分ge公司
ML29 發表於 2009-8-26 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2009-8-26 19:49 發表

有同感 .....

其實批車真係咩問題嗎 ? 睇來睇來都只係網上輿論話唔掂,話國內質素欠佳,其實之前都有唔少香港巴士在國內裝配車身,而家仍然如常載客,點解特別要話五洲龍 E500 有問題呢 ? ...

學某些版友話齋,國內廠出品素質與價錢成正比……
相信ADL算是五洲龍大客,五洲龍也應該懂做得體一點……
We're part of The Go-Ahead Group
 樓主| da54 發表於 2009-8-26 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-8-26 20:31 發表

鐵巴批虫E500都OK, 新/城未坐過, 不作評論, 不過表面看來, 似乎批虫虫E500外表上沒有太大問題  

我見過最大的問題係 #8121 樓上右邊車頭的車廂內飾板,成條玻璃膠漏左唧上去.....

我一直都覺有  ADL 專人指導同監控,應該無乜問題... 最怕假以時日,當 ADL 監工鬆懈,就唔知會點~
GR614 發表於 2009-8-26 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-8-26 20:31 發表

鐵巴批虫E500都OK, 新/城未坐過, 不作評論, 不過表面看來, 似乎批虫虫E500外表上沒有太大問題 (當然結構上就要待過多幾年先知, 不過由於大部分件都是英國運過去加監督施工,唔可以同虫虫先家果D出品比-我比較擔心是 ...

早個幾兩個禮拜前香港咪有一排落毛毛雨,咁岩有日搭中架814@K16,一坐低就發現右邊隻窗框個度有條水柱不停咁流....

跟住架車去到中港城,見有其他位我就坐其他位,望番右手邊原來d水一路流到樓梯之後個兩個位...
セブンアイランド大漁