hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 問路:赤柱到太古廣場
開啟左側

問路:赤柱到太古廣場

ATE24 發表於 2005-9-28 20:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首先……請你留意,我心目中已經有幾條路線。
今次出文都係想問o下咁多位版友關於乘坐路線
上o既意見。

情況:
NOV 03 (星期四)當日我全班會去赤柱旅行。
全班已經決定只係去程坐旅遊巴,回程自便。
當日解散時間係下午 04 時 30 分。

解散後,我需要到太古廣場轉 960 返去屯門。
盡量唔好要我o係架 960 度企足全程。

較早前,我查過該時段有四條巴士路線可以到
太古廣場或相近地點。分別為:

城巴 6
城巴 6X
新巴 66
城巴 260

當中城巴o既 260 已經暫時不在我考慮之列。要
行去太古廣場係其中一個原因,另一個原因係
260 車費相比於 6 / 6X / 66 高出一截,但城巴
列出的行車時間卻不比 6 / 6X / 66 少。

問題:
請咁多位版友幫手列出搭 6 / 6X / 66 去太古廣
場o既利弊。最後請總結出如果你會係我,你會
點搭(最好請寫上理由)。

如果你認為我仍有理由去搭 260,不妨提出。

先謝。

第一次補充:我會在赤柱村巴士總站上。

[ Last edited by ATE24 on 2005-9-28 at 22:20 ]
3bx 發表於 2005-9-28 21:51 | 顯示全部樓層
我認為6/6X見車就上,雖然6X經香隧快些,但要經馬坑,
而舂磡角道目前有道路管制,6X要經過3個單線雙程行車
位,所以同6的車程相差不遠。
66在馬坑(赤柱廣場)為總站,並非赤柱市集。
loveandpeace 發表於 2005-9-28 22:22 | 顯示全部樓層
回答你0既問題之前,
我想請問你所指0既"赤柱",
到底係赤柱廣場,
定係赤柱村巴士總站.

赤柱廣場只有6X同埋NWFB 66途經.
赤柱村巴士總站只有Citybus 6, 6X同埋260途經.

[ref=380401]ATE24[/ref]  在 2005-9-28 08:26 PM 發表:

首先……請你留意,我心目中已經有幾條路線。
今次出文都係想問o下咁多位版友關於乘坐路線
上o既意見。

...

問題:
請咁多位版友幫手列出搭 6 / 6X / 66 去太古廣場o既利弊。

Citybus 6, NWFB 66:
行山路去太古廣場.
6X:
行隧道去太古廣場.
260:
行隧道及highway去海富中心.

理論上,
應該係260最快去到金鐘.

行山路去太古廣場,
俾人感覺上好似慢好多.

但係,

For 赤柱廣場去太古廣場:

你搭6X,
如果0係隧道遇上塞車0既話,
搭6X所需0既時間,
會同搭NWFB 66所需0既時間差唔多.

For 赤柱村巴士總站去太古廣場:

你搭6X或者260,
如果0係隧道遇上塞車0既話,
搭6X或者260所需0既時間,
會同搭Citybus 6所需0既時間差唔多.

同埋Citybus 6, NWFB 66, 6X與及960呢四條線係0係同一個站,
但係260要行番幾步路過去太古廣場轉車.
當然如果要行番幾步路過去太古廣場轉車,
對於我0黎講,
都無乜所謂.

[ref=380401]ATE24[/ref]  在 2005-9-28 08:26 PM 發表:

最後請總結出如果你會係我,你會點搭(最好請寫上理由)。

For 赤柱廣場去太古廣場:

我首選會搭6X.
如果我miss0左班車,
我會見車就上.

理由可以0係上文搵到.

For 赤柱村巴士總站去太古廣場:

我首選都係會搭6X.
如果我miss0左班車,
我會見車就上.

理由可以0係上文搵到.

如果你認為我仍有理由去搭 260,不妨提出。

理由可以0係上文搵到.

[ Last edited by loveandpeace on 2005-9-29 at 13:01 ]
 樓主| ATE24 發表於 2005-9-28 22:50 | 顯示全部樓層

[ref=380543]loveandpeace[/ref]  在 2005-9-28 10:22 PM 發表:

回答你0既問題之前,
我想請問你所指0既"赤柱",
到底係赤柱廣場,
定係赤柱村巴士總站.

赤柱廣場只有6X及NWFB 66途經.
赤柱村巴士總站只有Citybus 6, 6X及260途經.

行 ...

唔好意思……#

地點已經補回,係赤柱村巴士總站。請見原文。

多謝你的意見……這一個月我會好好考慮的。

[ Last edited by ATE24 on 2005-9-28 at 22:51 ]
nwfb1601 發表於 2005-9-29 12:41 | 顯示全部樓層
[ref=380590]ATE24[/ref]  在 2005-9-28 10:50 PM 發表:
唔好意思……#

地點已經補回,係赤柱村巴士總站。請見原文。

多謝你的意見……這一個月我會好好考慮的。

咁0既話我建議你搭 6 仔,我之前就係見到 6X 就上車,結
果中0左招,係馬坑同舂磡角道兜到我死......

而且 6X 仲要冒香隧塞車0既危險,隨時一塞就唔知塞到幾
時......

所以唔計香隧塞車,6 同 6X o既行車時間都係差唔多,而
且 6 仔係平過 6X 小小(6 vs 6X=$7.90 vs $8.40)。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116