hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 男女之間, 只可以係情人, 不可以係好朋友? ...
開啟左側

男女之間, 只可以係情人, 不可以係好朋友?

2ac 發表於 2005-9-28 20:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有時d人同我講
同d異性玩得close d, 他/她們都認為自己想「追」自己
對自己有意
如果開宗明義, 對方已經有伴侶, 那就沒什麼問題
但係如果對方係單身, 平時接觸得多, 又成日care人家的話
總會瓜田李下
俾人覺得係「追求」緊自己
好的有意的, 其實都無問題
介意的, 真係可以見你避你

唔通男女之間, 係唔可以做「好朋友」的?
相信呢個問題好多人都遇過
大家又覺得事實係點呢?
而如果自己遇到呢d事情 (例如有異性和自己玩得好埋, 有借故親近之嫌等)
你地又會點做呢?

歡迎討論
始終都係 978  第 1 - 50 集
307 發表於 2005-9-28 20:57 | 顯示全部樓層
我未同以前兩任的女朋友開始前,
都真係俾人咁樣講過喎...

講真,過往甚密又點樣先?
只要我地當時的關係係好朋友就可以啦...
而且關係係點樣,外人係睇到個可能,
但係只有當事人先知內裡如何...

我覺得係可以做到好朋友的,
只係睇下自己的功力(想做邊一種人),
同埋要睇下二人的關係如何啦....
只罵不建議=不負責任
flora 發表於 2005-9-28 22:27 | 顯示全部樓層
我...
同我身邊o既男性....朋友都只係純友誼
大家都係稱兄道弟.....
因為我是流浪者  捨不得 被愛情牢牢綁著
transbus 發表於 2005-9-28 22:52 | 顯示全部樓層

[ref=380422]2ac[/ref]  在 28-9-2005 20:45 發表:

有時d人同我講
同d異性玩得close d, 他/她們都認為自己想「追」自己
對自己有意
如果開宗明義, 對方已經有伴侶, 那就沒什麼問題
但係如果對方係單身, 平時接觸得多, 又成日care人家的話
總會瓜田李下
俾人覺得係「追求」緊自己
好的有意的, 其實都無問題
介意的, 真係可以見你避你

唔通男女之間, 係唔可以做「好朋友」的?
相信呢個問題好多人都遇過
大家又覺得事實係點呢?
而如果自己遇到呢d事情 (例如有異性和自己玩得好埋, 有借故親近之嫌等)
你地又會點做呢?

歡迎討論

係自己心多嗎?
冇可能下下都係人地想追自己...
更加用唔上借故親近呢.

其實對方係咪對自己有意思,
有hints睇架~
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2005-9-28 23:03 | 顯示全部樓層
[ref=380551]flora[/ref]  在 28-9-2005 22:27 發表:

我...
同我身邊o既男性....朋友都只係純友誼
大家都係稱兄道弟.....

好似女士對呢d case會處理得好d.
如果個女士係男仔頭少少o既, 更加唔使點怕...
kychung 發表於 2005-9-28 23:20 | 顯示全部樓層
[ref=380595]transbus[/ref]  在 28/9/2005 22:52 發表:
其實對方係咪對自己有意思,
有hints睇架~

雖然有D離題
不過請問兄台能否響呢方面講得詳細D呢?
小弟好想知
南粵急行 rail.kychung.com
transbus 發表於 2005-9-28 23:29 | 顯示全部樓層

[ref=380640]kychung[/ref]  在 28-9-2005 23:20 發表:

雖然有D離題
不過請問兄台能否響呢方面講得詳細D呢?
小弟好想知

plz check imsg~.

*actually i'm just an "apprentice" on this..

[ Last edited by transbus on 2005-9-28 at 23:32 ]
transbus 發表於 2005-9-28 23:39 | 顯示全部樓層
[ref=380432]307[/ref]  在 28-9-2005 20:57 發表:

我未同以前兩任的女朋友開始前,
都真係俾人咁樣講過喎...

講真,過往甚密又點樣先?
只要我地當時的關係係好朋友就可以啦...
而且關係係點樣,外人係睇到個可能,
但係只有當事人先知內裡如 ...

我返左工真係冇乜心力時間再同佢溝通...
有位共同朋友, 我agree左佢幫我女友手處理功課問題

老實講
我同女友都知道大家各自忙
就連傾電話一陣都就唔到太多時間
但亦知道大家有幾緊張對方
兩人講明會不離不棄

呢位朋友亦都好明白事理
知道自己可以做乜, 唔應該做乜
好值得致敬
有呢個朋友真係人生一大得著

我非常非常相信我朋友
更加極之相信我女友

不過我始終怕
自己有日
會因為唔夠時間同女友溝通
甚至身體精神內心力量不足
而會令呢段感情變得脆弱

我好想知可以點做...

創業難
守業, 真的更難
我雖然真係愛佢, 信佢r
但我仍感到壓力
可能係...我仍然未太相信自己可以成功?

[ Last edited by transbus on 2005-9-28 at 23:53 ]
hsu 發表於 2005-9-29 00:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
transbus 發表於 2005-9-29 21:59 | 顯示全部樓層

thx to hsu...
我需要時間建立信心...

但我連spare俾女友傾電話o既時間都冇乜
我擔心溝通機會都幾近冇

今日我因為返工而忘記左某件佢今日做o既事
佢好似因此有d唔開心

問題可能由此而來

可能因為呢個係我第一次拍拖
亦係第一份工
溝通少左, 有好多野我會好怕
即使我信佢地, 唔再怕佢地會供應問題
我仍然怕問題會首先出現o向自己身上

結果尋晚打文
今日放工我已經唔記得佢今朝提過佢會做o既事...

咁算係一個問題嗎?
我唔清楚

我連係咪過度擔心定直頭係無謂擔心我都唔知
我只知我唔再擔心友誼
只擔心引發問題o既會係自己, 好似今日咁

雖然只係第4日返工
但係份工已經令我幾tense
我連放鬆o既時間都冇乜

[ Last edited by transbus on 2005-9-29 at 22:02 ]