hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 搵工時居住地點真係咁大關係ga?
開啟左側

搵工時居住地點真係咁大關係ga?

E60 發表於 2009-9-1 13:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實小弟有個PT Degree讀緊,不過一直努力搵緊日間的工,因為我讀工程,所以都係搵工程的工為主,但好多工程公司都係九龍或者東區,我住係元朗,好多時d顧主會問:你住元朗架?

每次遇到咁樣問,我都係答返元朗出來都係好快,一個鐘內好多地方都去到,但佢地似乎都冇認同感

現在d顧主係未真係咁介意新員工的居住地點?定係元朗真係咁乞人憎?

THX!! 歡迎討論

superay 發表於 2009-9-4 13:45 | 顯示全部樓層
原帖由 E60 於 2009-9-1 01:10 PM 發表
其實小弟有個PT Degree讀緊,不過一直努力搵緊日間的工,因為我讀工程,所以都係搵工程的工為主,但好多工程公司都係九龍或者東區,我住係元朗,好多時d顧主會問:你住元朗架?

每次遇到咁樣問,我都係答返元朗出來都係好快,一個鐘內好 ...

最主要的問題是,一旦遇上惡劣天氣等情況,安排一個住得遠的員工返工、放工係非常之麻煩的事。
 樓主| E60 發表於 2009-9-4 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-9-4 13:45 發表

最主要的問題是,一旦遇上惡劣天氣等情況,安排一個住得遠的員工返工、放工係非常之麻煩的事。

係未驚住得遠的員工太遲放的話中途有意外?但我覺得係CBD區域的話,幾乎係人都要坐車放工架bor
superay 發表於 2009-9-4 20:52 | 顯示全部樓層

不知樓主的九龍是九龍何處?九龍中如旺角、油麻地一帶還好,因為巴士同鐵路都通到元朗,好快到!
而且九龍中一帶的人見了元朗巴士都好多年,大致上都適應了。

東區若然係九龍東都太遠了,始終交通問題都係最大顧慮
假設所有員工都係同一個人工。住得遠的員工無論在上班時間及車費方面都會多一點,
自自然然會成為引誘因吸引轉工。
特別係讀PT又返工的人,個人估計初初出來做o野,本身人工唔會好高,車費佔人工的比例便會好重。

除此之外,若果PT在返工地點附近還好,若非如此,返工要四圍走,顧主肯定會擔心你工作表現!

我自己住九龍東的,我也說說我經驗。
在新界西北(屯門)返工的,雖然有巴士往返,正常情況下,車程上唔會花太多時間。
但出入都是依賴巴士,一有起交通事故,天氣差等等,所費時間便會很長。
雖然有鐵路可以坐,但比你都唔會坐,以巴士頂多轉2次車計,鐵路行車時間、收費和轉車次數都多出超過一半。
另外兩地實際上真係好遠,有急事九龍,港島飛的士都係有限數,而且好快就到,飛去新界西北,若然有5折的士條數都唔少!而且亦都要花一段時間!

時間關係恕我表達得比較亂。
kaiyip24 發表於 2009-9-5 23:20 | 顯示全部樓層
小弟就掉番轉,住九龍灣,但要到天水圍上班,每日來回交通時間超過兩個鐘頭,
放工例行節目就係在269C上訓到死蛇咁樣,當初老細請我都有問過會唔會嫌太遠,
不過我答我值得咁樣做,來見工就代表已經充份接受,而且交通其實也很方便(一線
直車兼有覺訓),另外天水圍都有大把人要出中環返工,所以其實黎得應徵,已經代表
接受這個交通條件。

當然老細可能會唔鐘意,不過呢樣已經唔到我地控制,我地只能夠問自己係咪願意
付出較長時間,如果唔想既話就索性不要見,做好本份。

謝謝。
kaiyip24 發表於 2009-9-5 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-9-4 20:52 發表
不知樓主的九龍是九龍何處?九龍中如旺角、油麻地一帶還好,因為巴士同鐵路都通到元朗,好快到!
而且九龍中一帶的人見了元朗巴士都好多年,大致上都適應了。

東區若然係九龍東都太遠了,始終交通問題都係最大顧慮
假設所有員工 ...

小弟早排6月有次大意訓過龍,要由九龍灣飛的入天澤,結果坐正價的士,盛惠$240.5
(43公里),雖然肉赤,不過比我想像中平,起初以為要過$400,原來去到屯中都係$188.5。

搭完之後,告訴自己一來當作教訓,二來刺激經濟。

Thanks.