hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 廿年前ge日產的士 不過唔係實力
開啟左側

廿年前ge日產的士 不過唔係實力

牛奶仔 發表於 2009-9-4 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 alexanderk 於 2009-9-3 19:34 發表

金豐  一半半啦  零件平 氣唔貴 08新款D車身用料就真係差左好多  好多位都見到膠水邊
日產實力都係輸無咩雜廠件同日本二手件啫!但係好坐好揸好力過金豐....

VW就無咩坐過..... ...

金豐比日產優勝的地方係車廂唔頂頭, 少嘢壞過日產, 維修簡便同平, 可以行五十萬公里都唔使扑散副偈大修, 呢啲先係搵食車最重要嘅一環. 日產唔係無日本二手件, 不過既然香港用家都少, 車房都唔會引入咁多貨, 日產新車時係唔錯, 但用耐咗副偈就好嘈, 拍得住柴油車咁!

成日話邊種車好過金豐幾多倍, 到底佢係咪用家? 用私家車角度睇, 佢可能比較落後, 無乜高科技, 但以一部的士計, 以我老表作為一個用家嚟講, 金豐都算係十分可靠同實用, 太多電子嘢對搵食車未必有用, 壞起上嚟盞煩!
唔大得,唔少得,點至得呀?
牛奶仔 發表於 2009-9-4 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2009-9-3 23:31 發表
之但係而家街仲有好多9、10年既細鏡仲行緊喎,我之
前開工渣o個部都係2000年12月落地。不過我都同意呢
d九年十年車都係上斜冇力凳到飛起既。

以一架吉車1,300KG重的車配一副80匹唔到的引擎, 都唔可能有太高要求啦! 如果架車偈油夠, 每月定期換油都唔會太差嘅, 同埋我老表話如果上紅棉路呢啲斜路, 如果坐得人多, 在架車衝力開始唔夠時拉低一格波掣, 會好過等佢自己轉低一個波, 其實好多師傅唔係好識運用副自動波, 唔識運用拖波上斜的技巧, 反而每次停燈位就入P波, 甚至有人連個O/D掣係乜都唔知, 搞到架車幾好都無用!

至於架車凳, 通常都係尾避震用到夠期都無換, 或者係用雜廠嘢無咁襟同硬啲囉! 但唔知點解, 同樣係金豐, 但坐01年的頭批大鏡都無細鏡咁凳!

我老表佢專做車行替工, 佢開七架車, 全部都係01年車, 但大多數狀態都幾好喎!
a_drew 發表於 2009-9-4 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 E60 於 2009-9-3 10:57 發表

深圳個d VW的士我覺得都好過金豐十倍

VW你講邊款?
jetta 定 santana??
 樓主| alexanderk 發表於 2009-9-4 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2009-9-4 00:03 發表

金豐比日產優勝的地方係車廂唔頂頭, 少嘢壞過日產, 維修簡便同平, 可以行五十萬公里都唔使扑散副偈大修, 呢啲先係搵食車最重要嘅一環. 日產唔係無日本二手件, 不過既然香港用家都少, 車房都唔會引入咁多貨, 日產新 ...

我同意金豐ge通用性好高!維修容易加上多車房做
可能我唔係好高所以 揸日產都係岩岩好唔頂頭....  
我唔錦講自己係用家 不過偶然都會有機會揸下的士(金豐/實力) (非營業狀態下的車行車)..  
事實上一架9年車齡ge實力 相比起同期金豐的確係好力同好爆d....
但最大分別係  金豐ge冷氣相比實力 就真係差得遠啦...  實力套冷氣 夠風夠凍 坐5個人你就feel到啦!

不過我有一樣野好欣賞金豐ge就係 當軚真係好輕  實力無得比...

唔知我觀念係唔係錯  好多司機都話的士唔應該落abs...  
我反而講得的士應該有氣袋,唔係話同私家車比  錦人道理由都應該有掛?   
話哂都廿幾萬
 樓主| alexanderk 發表於 2009-9-4 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-9-3 23:44 發表

金豐5-6年就湯? 你睇巿面上細鏡金豐有幾多? 金豐由01年年尾開始轉大鏡, 但00-01年車仍佔大多數, 點會5-6年就湯? 而家連97年的樣版仍至少有兩部行緊!

4座位的士, 個人就比較喜歡日產多過三菱, 雖然力水細D, 但乘坐 ...

可能係我認識ge車行通常都係 5-6年  可能個d車主唔想整掛 新車多廿蚊租
而家個到得返好小野細鏡同實力jar....   
通常單頭車就換車慢d ....
 樓主| alexanderk 發表於 2009-9-4 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-9-4 00:21 發表

以一架吉車1,300KG重的車配一副80匹唔到的引擎, 都唔可能有太高要求啦! 如果架車偈油夠, 每月定期換油都唔會太差嘅, 同埋我老表話如果上紅棉路呢啲斜路, 如果坐得人多, 在架車衝力開始唔夠時拉低一格波掣, 會好過 ...

唔係個個司機都錦好彩搵到車行車架ma!  單頭車保養好多時都無錦足....
玩過架唔錫車又耐無換化氣ge單頭車金豐,撻車時要比大油 撻足幾次先著到 有時著左車鬆返個油門就即刻死火....
你話驚時間有客都真係比佢玩死..
牛奶仔 發表於 2009-9-4 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 alexanderk 於 2009-9-4 01:18 發表

唔知我觀念係唔係錯  好多司機都話的士唔應該落abs...  

斷估唔會卦? 雖則路面乾燥時無ABS會煞得應啲, 但雨天急煞真係有好啲!
牛奶仔 發表於 2009-9-4 02:23 | 顯示全部樓層
原帖由 alexanderk 於 2009-9-4 01:36 發表

唔係個個司機都錦好彩搵到車行車架ma!  單頭車保養好多時都無錦足....
玩過架唔錫車又耐無換化氣ge單頭車金豐,撻車時要比大油 撻足幾次先著到 有時著左車鬆返個油門就即刻死火....
你話驚時間有客都真係比佢玩死. ...

應該相反喎, 單頭車主一般都想架車長命啲, 買零件都會用好啲! 尤其係車主會做一更的會更錫車. 車行車若無人PORT車, 都只係求其行得走得就算, 務求減輕成本, 我老表以前做夜更, 都係租過兩個單頭車嚟做, 兩架車都好靚好新淨, 機器又精神, 兩更司機收工一定記得放焦油, 所以架車好爽, 又靜. 反而佢最初入行租車行車, 有一架車成日無人願開, 俾人話架車「上斜迫力好, 落斜加速勁.」
fai 發表於 2009-9-4 09:36 | 顯示全部樓層
你講既衰野正o係我渣部車行車發生。據我所知單頭車通常
keep得比車行車好喎。

原帖由 alexanderk 於 2009-9-4 01:36 發表

你話驚時間有客都真係比佢玩死. ...
[i]影像.從心[/i]
 樓主| alexanderk 發表於 2009-9-5 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2009-9-4 02:23 發表

應該相反喎, 單頭車主一般都想架車長命啲, 買零件都會用好啲! 尤其係車主會做一更的會更錫車. 車行車若無人PORT車, 都只係求其行得走得就算, 務求減輕成本, 我老表以前做夜更, 都係租過兩個單頭車嚟做, 兩架車都好 ...
]]

點解我遇到個D單頭車都錦.....架   

但係車行車(代打理)維修唔係車行比錢個啵  
係個司機PORT車自己揸去車房再揼車主心口 唔洗交半日租...  
所以我認識的車行車都好FIT

OT:一講  08新款 金豐做工用料好差    車廂灰色標板皮有好多膠水縛口現哂出黎   已前舊車標板面會夾層野軟軟地的 但係而家新車係硬硬的,好無隱