hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士機械解構 淺談Volvo Super Olympian底盤
開啟左側

淺談Volvo Super Olympian底盤

樓主| oxball 發表於 2005-10-2 10:02 | 顯示全部樓層

[ref=383359]ricky619[/ref]  在 2005-10-2 02:22 AM 發表:

非常精彩的文章~ 抵讚! :

有冇辦法從底盤理解為何超豪很容易側埋一邊呢...
#:-[

謝謝Ricky兄的讚賞先

相信一如阿都兄所言﹐問題出在平衡感應器上。曾聽過一個解
釋﹐指Volvo裝平衡感應器的原因是底盤本身已經左右不平衡﹐
所以裝感應器希望底盤能自行調節平衡﹐但礙於感應器太過敏
感﹐當轉彎後或高負重時就往往容易令車身側埋一邊以求保持
平衡云云。
總知細佬覺得這種底盤設計上本身都係怪怪地﹐10.6m版更甚(簡
直係怪胎.....)﹐新出的B9TL底盤將S.oly的風缸山化整為零﹐就可見
Volvo方面都知道S.oly的風缸山設計帶來不少問題。
~誰@359~ 發表於 2005-10-2 10:11 | 顯示全部樓層
[ref=383459]oxball[/ref]  在 2005-10-2 10:02 發表:

謝謝Ricky兄的讚賞先

相信一如阿都兄所言﹐問題出在平衡感應器上。曾聽過一個解
釋﹐指Volvo裝平衡感應器的原因是底盤本身已經左右不平衡﹐
所以裝感應器希望底盤能自行調節平衡﹐但礙於感應器太過敏
...

咁唔知你日後會唔會介紹埋短豬底盤呢?#;)
字大只顯得人自大
 樓主| oxball 發表於 2005-10-2 10:26 | 顯示全部樓層
[ref=383461]~誰@359~[/ref]  在 2005-10-2 10:11 AM 發表:

咁唔知你日後會唔會介紹埋短豬底盤呢?#;)

不了﹐雖然細佬有少許資料關於10.6m S.oly底盤﹐但可惜始終未
能親眼見此種底盤一面﹐即是冇相可貼﹐所以不打算獻醜了
a396 發表於 2005-10-2 10:33 | 顯示全部樓層

[ref=383270]nwfb1001[/ref]  在 2005-10-2 01:05 發表:

請問第一張相o既樣版底盤最後有冇組裝車身?

聽講呢架樣辦底盤已經被運返原產地
(蘇格蘭), 連個殼都冇裝到.
獨派交通迷同政治學人
B12 發表於 2005-10-2 10:46 | 顯示全部樓層
[ref=383472]a396[/ref]  在 2005-10-2 10:33 發表:

佢唔係3ASV3 黎咩?

如果唔係, 咁3ASV3條底盤又係樣版盤?
 樓主| oxball 發表於 2005-10-2 10:48 | 顯示全部樓層
[ref=383472]a396[/ref]  在 2005-10-2 10:33 AM 發表:

說起樣版底盤﹐早年有一條Volvo 12m olympian的樣版底盤最後落藉
城巴﹐成為了零件車﹐細佬一位朋友曾拍得此條底盤泊在鴨廠。很
易認出是樣版盤﹐因為不像量產型交貨時全條底盤會油上淺灰色油。

相信當年友人就是見到這條底盤
 樓主| oxball 發表於 2005-10-2 10:50 | 顯示全部樓層

[ref=383476]B12[/ref]  在 2005-10-2 10:46 AM 發表:

佢唔係3ASV3 黎咩?

如果唔係, 咁3ASV3條底盤又係樣版盤?

不是3ASV3﹐3ASV3只是一部Demo車﹐不是上述那條pre-production底盤﹐
兩者性質有所分別。
S3N92 發表於 2005-10-2 11:01 | 顯示全部樓層
[ref=383472]a396[/ref]  在 2005-10-2 10:33 AM 發表:

最後個試辦底盤下場係o米拆毀?

又搭單問下第一部Trident...即係配亞記R形殼ga原型車又係響邊?
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
B12 發表於 2005-10-2 11:04 | 顯示全部樓層
[ref=383477]oxball[/ref]  在 2005-10-2 10:48 發表:

說起樣版底盤﹐早年有一條Volvo 12m olympian的樣版底盤最後落藉
城巴﹐成為了零件車﹐細佬一位朋友曾拍得此條底盤泊在鴨廠。很
易認出是樣版盤﹐因為不像量產型交貨時全條底盤會油上淺灰色油。

[img]ht ...

佢個入油位響左面tim...
 樓主| oxball 發表於 2005-10-2 11:14 | 顯示全部樓層

想補充少少﹐關於九巴Volgren車身的S.oly﹐03年鑑P.101有一段
我認為有少少錯誤。書中說到Volgren保留了右邊車尾半月陣與
尾軸側架的連接支架(即是底盤右邊車尾黃色短短的那一條)。
這條支架是臨時性質﹐一般在裝車身時就會被拆除﹐Alexander
車身就是一例。然而據細佬觀察多張Volgren S.oly裝嵌時的相片﹐
Volgren同樣亦不保留這條臨時支架﹐並不存在年鑑中「保留」
的說法。

[ Last edited by oxball on 2005-10-2 at 11:26 ]