hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 八達通反應遲緩問題
開啟左側

八達通反應遲緩問題

pac423 發表於 2005-10-2 00:12 | 顯示全部樓層

[ref=383032]60M[/ref]  在 2005-10-1 10:41 PM 發表:

朝早返工搭701都係例慢

放工搭K16就唔覺有問題

真係新城問題?

K16 其實經常都有問題, 就係唔知乜野時候, 一個人
既咭拍落去之後完全無反應, 即使由銀包囉出黎都
唔得.

解決方法係, 車長自己囉張咭拍, 或叫下一個乘客拍先,
之後再拍番就多數無問題.

但小弟曾經試過拍第三次先得
TP人 發表於 2005-10-2 00:25 | 顯示全部樓層
[ref=383015]alexero[/ref]  在 2005-10-1 22:24 發表:

我都差唔多喎
最鍾意就係一邊拍卡一邊入閘
搞到搭馬鐵/西鐵/地鐵將軍澳線就好唔慣
要停響閘機前面先拍卡
有時唔慣,衝到閘機前面先「dup」停,好狼狽

經過我的試驗,我發覺東鐵的傳統閘機既八仔收費器最靈敏
完全係「隨拍隨過」,完全唔覺得有time lag
而地鐵和馬鐵的閘機則次之,有少少time lag,大約半秒左右 ...

我搭東鐵都好順,
記憶中好似未試過sense唔到而要由銀包拎八達通出黎拍卡,
不過搭大埔東鐵K巴時就有試過要拎出黎
個人經驗中,十次有一次要拎八仔出黎
而見到其他乘客因sense唔到要攞八仔出來拍卡,
阻住後面D乘客上車的尷尬情況更時常發生

個人經驗話俾我知,
最好前面的乘客拍卡之後兩秒才拍卡會易D感應到
唔好前面拍完即刻拍,咁就盡了自己責任
如果隔兩三秒都唔得,就係巴士公司的八仔機問題

[ Last edited by TP人 on 2005-10-2 at 00:26 ]
創出自己一片天空  重新領回自我國度
kenny_hou 發表於 2005-10-2 00:50 | 顯示全部樓層
[ref=383032]60M[/ref]  在 2005-10-1 10:41 PM 發表:

朝早返工搭701都係例慢

放工搭K16就唔覺有問題

真係新城問題?

小弟搭701/702張8仔過機時都有這樣的情況(小弟張
8仔係有西鐵月票)的,而小弟發現好多有西鐵月票的8仔
過機時都有同樣情況
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
VA63 發表於 2005-10-2 01:07 | 顯示全部樓層

我也同樓主同一情況 #:-/
我也是使用個人八達通卡搭地鐵+巴士,幾乎搭乜都係張卡1-2秒先有反應
朝早都係總共"浪費"約4秒時間
搭新巴過機最差,真係要"摔",城巴好少少bor

至於用紫卡可以講即刻有反應

會唔會當一張卡記憶d program越多反應越慢?(八達通錶我講唔通)
又或者晶片老化?
我果張個人八達通卡淨係set左學生身分

p.s新城電腦數據庫何時合併?
及樓主張個人八達通用左幾耐?
你知唔知道你出d post好小朋友?
ccicoltd 發表於 2005-10-2 09:33 | 顯示全部樓層
[ref=383273]VA63[/ref]  在 2005-10-2 01:07 發表:
我也同樓主同一情況 #:-/
我也是使用個人八達通卡搭地鐵+巴士,幾乎搭乜都係張卡1-2秒先有反應
朝早都係總共"浪費"約4秒時間
搭新巴過機最差,真係要"摔",城巴好少少bor

小弟月前也遇過不少拍卡反應遲緩的問題,最嚴重是享用新巴
轉乘優惠時,拍卡後相信要兩秒,機器才發出「嘟」聲,沒有
轉乘優惠時拍卡,速度還可接受。
不過這個情況在近期反而好轉了。

另外,我記得看過資料,指八達通卡內有微型電池的,不知是否正確?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GD1570 發表於 2005-10-2 11:42 | 顯示全部樓層
不要說新巴,就連城巴都是

小弟與女友昨日不論搭969、967,甚至是兩程629
都是非常之慢,差唔多等成三秒/人
這個情況是非常之不能接受...

P.S.:如果大家有查開自己張八達通的話,會發現無論你搭城巴還是新巴,在查閱機上都只會SHOW(新巴/NWFB)出來...
你有你可愛,我有我好笑。
Route_99 發表於 2005-10-2 12:17 | 顯示全部樓層

[ref=383522]GD1570[/ref]  在 2/10/2005 11:42 發表:

如果大家有查開自己張八達通的話,會發現無論你搭城巴還是新巴,在查閱機上都只會SHOW(新巴/NWFB)出來...

我上次查機又唔係啵, 我見到係寫"城新巴"囉
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
kenny_hou 發表於 2005-10-2 12:29 | 顯示全部樓層
[ref=383551]Route_99[/ref]  在 2005-10-2 12:17 PM 發表:

我上次查機又唔係啵, 我見到係寫"城新巴"囉

小弟個張係show新城喎,係咪每部機都會show不同的字樣呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
gsrc0525 發表於 2005-10-2 12:45 | 顯示全部樓層
[ref=383576]kenny_hou[/ref]  在 2005-10-2 12:29 發表:

小弟個張係show新城喎,係咪每部機都會show不同的字樣呢

是的。
本人有一次在坑口站的八達通查閱機中查閱過去十次所乘車的記錄,
發現本人有一次是顯示新城啊(當時本人是乘坐城巴的)。

也就是說,地鐵站中的八達通查閱機是可能會顯示「新城」,而並非顯示「新巴」或「城巴」的字樣的。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
2A_DL13 發表於 2005-10-2 13:03 | 顯示全部樓層

[ref=383273]VA63[/ref]  在 2005-10-2 01:07 發表:

p.s新城電腦數據庫何時合併?

基本上,新巴巴士上的八達通需要載入城巴路線資料
,城巴需要載入新巴資料後,此問題開始產生‧

如果我沒有了解錯,此時間就是新/城轉乘優惠開始之
時。
Your global lifestyle partner..