hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青南至新界東巴士服務漸見曙光
開啟左側

[經歷分享/報告] 青南至新界東巴士服務漸見曙光

ksmbh 發表於 2009-9-8 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2009-9-8 00:50 發表
E42 可能會好兜路
大圍出口麻煩 , 青衣上 8 幹又煩

如果E42要繼續行而家既站位,
根本就唔應該/唔會改行8幹
leochill 發表於 2009-9-8 09:24 | 顯示全部樓層
其實運輸署應該提出八幹沙田嶺段o既整體路線發展策略,
(唔單單係改d 機場路線途經)
而唔係個別咁提出新路線, 令到佢地成唔到一個線網,
而家運輸署一路都無咁做真係好奇怪,
難道起左一條咁重要o既公路出來係無巴士線適合途經?
再睇返而家條青衣大埔線, 又係好奇怪, 去到沙中都算了,
但點解要去大埔, 仲要去只去舊墟/火車站?
一來青衣去沙田要畀大埔錢, 九巴向來唔肯做雙向分段,
二來大埔火車站唔係最主要人口中心,
三來政府唔係鼓勵使用鐵路咩? 開條巴士線去火車站做咩?
BigBean 發表於 2009-9-8 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2009-9-8 09:24 發表
其實運輸署應該提出八幹沙田嶺段o既整體路線發展策略,
(唔單單係改d 機場路線途經)
而唔係個別咁提出新路線, 令到佢地成唔到一個線網,
而家運輸署一路都無咁做真係好奇怪,
難道起左一條咁重要o既公路出來係無巴士 ...

大埔都未知條路點行,可能先到大埔中心一帶先返火車站呢.
brian 發表於 2009-9-8 11:36 | 顯示全部樓層

如果係行八幹,
我覺得最好係青衣去到沙田就算,
由綠小經營,行車海好過九巴十幾二十分鐘一班車~

238X 發表於 2009-9-8 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 8/9/2009 11:36 發表
如果係行八幹,
我覺得最好係青衣去到沙田就算,
由綠小經營,行車海好過九巴十幾二十分鐘一班車~

小巴 quota 比專利巴更加嚴, 而家未必有咁多車俾你出車海
(尤其咁長途); 而如果得的話, 恐怕好多小巴線要遭殃 (減車).
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2009-9-8 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-9-7 23:56 發表

我諗只係因為馬鞍山已經有兩條城隧線,而大埔只有一條。

昂船洲大橋通車後,龍運幾條線會改道,到時可能出現的轉乘(以乘客角度而言實乃非常荒謬):
新線-尖山->A41 沙田市中心、乙明、第一城
        A41P 馬鞍山
  ...

如果以城隧計,
而家係冇車到大學及火炭個邊,
一直以黎我都係建議如果有機會城隧再開新線, 不況考慮 e 兩個地點做總站, 尤其前者係工業區 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DK704_3N133 發表於 2009-9-8 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-9-8 15:04 發表

如果以城隧計,
一直以黎我都係建議如果有機會城隧再開新線, 不況考慮 e 兩個地點做總站, 尤其前者係工業區 ~

火炭有88K, 81K BBI.....唔洗話開新線la....
大學我諗靠學生客同科學園果DD人ge話......班次上15mins一班就夠
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
KS7360 發表於 2009-9-8 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-9-8 15:04 發表

如果以城隧計,

早兩年睇九巴月刊某次的勞資會議話正在向運輸署申請48p去火炭, 不過咁耐都唔開, 看來是比運輸署ban左, or 小巴反對而無左了.
tony223 發表於 2009-9-8 17:26 | 顯示全部樓層
原帖由 KS7360 於 2009-9-8 17:05 發表

早兩年睇九巴月刊某次的勞資會議話正在向運輸署申請48p去火炭, 不過咁耐都唔開, 看來是比運輸署ban左, or 小巴反對而無左了.

其實已經有248P由火炭去荃灣,
而且客量都唔錯,
所以只要將248P增設早上去火炭/下午返荃灣,
相信客量都應該幾好,
但至於將248P轉為全日,
除非佢肯兜埋火炭山上,
否則都應該好難做。
daiteioh 發表於 2009-9-8 17:45 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

今日你可能都講中了,今日沙田區議會開會,講8號幹線,運吉初部回應A41p、A41、E42唔經8號幹線,因為影響乘客及增加行車時間,令我好費解,咩唔係a41p預計改行8號幹線咩?8號幹線起來托咩? ,(p.s,我懷疑自己聽錯了,我真是唔相信會這樣,都好驚訝! )
:P...................