hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) DSLR影巴士問題
開啟左側

DSLR影巴士問題

adl_kevin 發表於 2009-9-8 15:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.影車應用咩測光(重點/權衡/中央偏重平均/短陣)
2.日頭影金車應+EV定-EV???影親新金車ATEU同ASB/C都走焦...
3.師兄你哋用一點定多點對焦???對車牌定路線牌定???
4.通常影車1/400秒係咪夠有突???光圈用幾多???
5.ISO用AUTO好唔好???
6.影車買70-200 F.4L IS USM定70-200 F2.8L IS USM好???
7.55-250 IS 影車係咪好難???(對焦行緊嘅車係咪好慢)

萬分感激

KR6870 發表於 2009-9-8 16:43 | 顯示全部樓層
1.重點
2.不用加減,自動測光,走焦係機既問題
3.兩者無所謂(個人睇法),路線牌
4.1/400 OK架LA 睇環境
5.NO,自己試
6.你玩個DSLR未?
未就不用買咁貴,CANON既500DKIT + 55-250MM IS,NIKON (D5000,D3000)KIT + 55-200MM VR便可
7.NO,我好多FD都用佢影車
 樓主| adl_kevin 發表於 2009-9-8 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 KR6870 於 2009-9-8 16:43 發表
1.重點
2.不用加減,自動測光,走焦係機既問題
3.兩者無所謂(個人睇法),路線牌
4.1/400 OK架LA 睇環境
5.NO,自己試
6.你玩個DSLR未?
未就不用買咁貴,CANON既500DKIT + 55-250MM IS,NIKON (D5000,D3000)KIT + 55-200MM  ...

Thx!!!
a396 發表於 2009-9-8 18:58 | 顯示全部樓層

樓主影車果陣有冇 set 去 AI SERVO?
(如果你影架車係郁緊o既話, 否則用單點.)
快門o既話, 視乎你 zoom 到幾多.(留意
安全快門, 焦距=1/焦距, 秒) 不過 IS/VC
鏡有防震功能, 你可以用較低o既快門去影.

ISO 方面, 我覺得唔應該 set 去 auto,
應該睇當日o既天氣同環境而決定校幾高,
呢樣好影響快門同光圈. WB 都係.

獨派交通迷同政治學人
AD18 發表於 2009-9-8 21:06 | 顯示全部樓層
其實一般影車都無需要整支小白 / 小小白啦
除非樓主有興趣玩下夜 pan 就話姐..  

*但係呢兩支鏡 , 齋鏡都貴過部機...  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
牛奶仔 發表於 2009-9-8 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 adl_kevin 於 2009-9-8 15:43 發表
2.日頭影金車應+EV定-EV???影親新金車ATEU同ASB/C都走焦...
6.影車買70-200 F.4L IS USM定70-200 F2.8L IS USM好???
7.55-250 IS 影車係咪好難???(對焦行緊嘅車係咪好慢)

萬分感激

1. 我用距陣測光
2. 我加0.3或者0.7EV, D色會光鮮好多
3. 試過用多點, 同單點式分別唔大
4. 1/250秒以上已經OK, 低過1/125開始會鬆郁朦
5. 要視乎你用乜野機, 有D機上到ISO800會出NOISE, 以前用過400D企隧道口ISO800已經死哂, 但我部D90谷到上ISO1600都OK
6. 我都用80-200 f2.8, 正過其他鏡好多好多
7. 逢親有VR或者IS既鏡都冇問題, 仲幾正添!

客氣!!!
唔大得,唔少得,點至得呀?
2500 發表於 2009-9-8 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 adl_kevin 於 8/9/2009 15:43 發表

1)自己鐘意
2)我近期用M Mode多 +/-EV都會有,乜部相機懂分金車定
3)自己鐘意
4)快門睇環境而定,正常1/400係無問題,光圈一般f/5.6-f/10
5)睇環境而定
6)負擔得起一定係70-200 f2.8L(吾係講錢,支鏡重量係1.4kg)
7)你用乜同佢比先?
如果係同EF 75-300 USM 比
我會答EF-S 55-250 IS好好多
但同小白IS/小小白IS去比,當然EF-S 55-250 IS係超吾掂果隻
個人評價(我用緊)
對焦真係慢,但影巴士可以接受 (有埋USM 就最好)
D散景真係完全無欣賞價值
2500 發表於 2009-9-8 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 8/9/2009 22:00 發表
2. 我加0.3或者0.7EV, D色會光鮮好多
4. 1/250秒以上已經OK, 低過1/125開始會鬆郁朦
5. 要視乎你用乜野機, 有D機上到ISO800會出NOISE, 以前用過400D企隧道口ISO800已經死哂, 但我部D90谷到上ISO1600都OK
6. 我都用80-200 f2.8, 正過其他鏡好多好多
7. 逢親有VR或者IS既鏡都冇問題, 仲幾正添!

2)個人風格問題
4)明顯係個人問題
5)我用300D ISO1600都吾見有問題
6)你用邊支80-200 f2.8先?(TOKINA 果支送比我都吾要)
7)甘十幾廿年前無VR或IS年代果班友點影相?
有VR或者IS既鏡吾係全部都係正野(例如18-55 VR/IS)
a396 發表於 2009-9-9 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2009-9-8 23:06 發表

7)甘十幾廿年前無VR或IS年代果班友點影相?
有VR或者IS既鏡吾係全部都係正野(例如18-55 VR/IS)

咪石膏手囉... 想當年我用長 zoon 鏡
果陣(仲要係冇 IS), 要'渣'得好定先得.

18-55mm IS, 雖然唔係咩靚鏡, 但係好過
上一代先, 當然佢個 IS 始終唔及得小小白
IS 咁好.

獨派交通迷同政治學人
2500 發表於 2009-9-9 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 9/9/2009 00:15 發表

咪石膏手囉... 想當年我用長 zoon 鏡
果陣, 要'渣'得好定先得.

18-55mm IS, 雖然唔係咩靚鏡, 但係好過
上一代先, 當然佢個 IS 始終唔及得小小白
IS 咁好. ...

相信有吾少版友都經歷過 Sigma 70-300既時代
也有吾少人用副廠70-200 f/2.8 (都超過1kg)
又吾見人話吾掂
今時今日Sigma 70-300先有防震版快將推出