hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 究竟發生咩事呢?
開啟左側

究竟發生咩事呢?

TSANG 發表於 2009-9-10 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-9-10 01:03 發表

如果部車剎車系統叉唔夠風呢?
(提出可能性而已)

叉唔夠風係會咁...
但係佢而家既炒法...
係離哂罩既樣wor...
冇風ge...拉手制la...

NLB CLP CTB SpaceBus SunBus
leeallen 發表於 2009-9-10 05:43 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2009-9-10 01:03 發表

如果部車剎車系統叉唔夠風呢?
(提出可能性而已)

都冇乜可能咁, foot brake 係用風剎冇錯, 不過 hand brake 係用風放, 即係有風至可以頂起個 hand brake,
咁設計係有保險作用, 冇風既時候都可以鎖停架車, 所以巴士停左一段較長時間 (例如夜晚收車後) 要叉風,
因為冇風個 hand brake 會鎖死架車, 一定要叉風至放到 hand brake, 亦都確保架車可以開動既時候有足夠既風

P.S. 可以留意下 foot brake 同 hand brake 幾時有放風聲
踩 foot brake (停車) 係用風去壓個 brake, 放腳時 (行車) 解除風壓, 所以放腳時有放風聲
相反, 放 hand brake  (行車) 係用風去頂起個 brake, 拉 hand brake 時 (停車) 係解除風壓, 有放風聲, 冇左風壓個 brake 自然會回復鎖車狀態

ATENU1198 (UR1585) @ 619
leeallen 發表於 2009-9-10 06:13 | 顯示全部樓層
純粹估計, 會唔會停燈時個師傅轉波, 但係按錯 R 波, 轉燈一加油發覺車向後, 後面又有車來緊, 佢就扭軑避, 緊張關頭油門當迫力踩,
就沖左入地盤~
ATENU1198 (UR1585) @ 619
請勿下車 發表於 2009-9-10 08:31 | 顯示全部樓層

唔知係咪我眼花,右邊車身好似歪左...
FD_8592 發表於 2009-9-10 08:33 | 顯示全部樓層
另一個post 都有講:
個人估計:燈位起步,入唔到波,架車溜後,司機扭去地盤,減低意外傷亡
 樓主| GR614 發表於 2009-9-10 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 HJ8325 於 2009-9-10 00:31 發表
溜後跌落坑...仲要撞到燈柱
車上當時有無客架.?

呢層我都唔清楚,因為我到現場得架工程車,有傷者既話實有救護車吧

不過如果真係行46X去緊美孚,又幾難無人坐架喎...除非發生左一段時間
原帖由 FD_8592 於 2009-9-10 08:33 發表
另一個post 都有講:
個人估計:燈位起步,入唔到波,架車溜後,司機扭去地盤,減低意外傷亡

但前一頁都有講,有無可能係咁短時間扭盡軚剷上去,假設真係去緊九龍方向,對面線仲要有車...
セブンアイランド大漁
s3m124 發表於 2009-9-10 09:42 | 顯示全部樓層

車尾入先, 咁既角度, 又有時間扭軚撞入沙堆, 如果有落過/ 落到迫力都好難撞到咁...
:)
hkbw 發表於 2009-9-10 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 asvho 於 2009-9-10 00:55 發表

個時間好關鍵
張相有寫係 2128 影
計埋有工程車上黎
應該都係 8 點半打後先撞
呢個時間應該無晒 46P
同埋今日最尾 3 班 46P 都唔係 5652

另一篇文有講, 18:22已經炒左係度...
你講既, 我諗大部份都唔成立..
殺雞焉用牛刀?!
FX8173 發表於 2009-9-10 10:26 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2009-9-10 00:41 發表

其實上斜停車,如果就咁踩實 brake 唔拉手掣停車會唔會溜後呢 ?

不過入左 D 波 ......

(雖然我都知問得比較愚蠢)

如果機件正常,踩住 Brake 就唔會溜後。但係如果唔係手掣起步,一鬆腳果下再落油門,架車的確係有好大機會會溜後,特別係巨龍﹗
因為我渣巨龍 (HC2105) 時都試過,就算係俾半油手掣起步都溜o左差唔多一尺﹗

NISSAN Presage 2.4 CVTC
dicksonboy 發表於 2009-9-10 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 68A 於 2009-9-10 00:50 發表

如果係咁,
本身入左 D 波,
你認為溜後而撞的機會大唔大 ?

If drive is applied and brake is not applied, then it depends on the slope.
If you are on a very steep slope, there is a great chance of rolling backwards.
But in this case, it is amazing if it rolled back that much without the driver apply the brake or parking brake.

Unless the ground is really really slick (like on ice)and the brake or parking brake don't work at all.
I really don't see a reason why it would roll backwards that much and hit something...
Idiotism is idiots being idiotic