hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]大學畢業生身價勁跌
開啟左側

[新聞]大學畢業生身價勁跌

LN9267 發表於 2009-9-13 16:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/090910/3/e5uj.html

來源:雅虎新聞

其實現在大學畢業生比以前多了,加上金融海嘯的衝擊之下,大學畢業生找工作是比以前困難。

我希望政府可以好好正視這個問題,不要讓大學畢業生成為雙失青年。

歡迎討論。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
DIH 發表於 2009-9-13 16:39 | 顯示全部樓層
如何正視?
將AO/EO位由25個增加到250個?
定係食環署清潔工月薪升至二萬,要求有大學學歷才能應徵?

下下都要靠政府,那是甚麼大學生?
雖然我都即將面臨雙失(希望是短期的),
但政府當年開放更多專上教育學額說的只是讓更多年青人有書讀,提升競爭力,
而唔guarantee你的競爭力提升了便一帆風順。

亦都可以話,開放更多專上學額,只係令潛伏的青少年失業問題推遲幾年爆煲。
根本社會整體上需要的勞動力少了,但就業人口老的未退新的又來,
一定有人會失業,只差在邊個失業而已。

時移世易,大學畢業根本代表不了甚麼,只係全民知識水平提升(理論上),
當社會上通街都係大學生,大學學歷對一個人在職場上的競爭力幫不了多少,是他也是你和我。
 樓主| LN9267 發表於 2009-9-13 16:57 | 顯示全部樓層
DIH兄,我都明白不可以甚麼都要靠政府,現在大學學額多了,造成隨街都可以找到大學生,大學畢業生的確不是「天之驕子」。

而且,第一份工作的工資一定不會高,但也希望是可以應付到日常生活的開支吧。

小弟比較少發言,如有得罪,墾請見諒。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
3ASV196 發表於 2009-9-13 17:18 | 顯示全部樓層

其實我想樓主不如作一d 實際建議, 建議政府如何可以幫助大學生就業...

這樣討論, 似乎會比只是希望政府正視問題, 來得更實際吧...
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2009-9-13 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-9-13 16:39 發表
但政府當年開放更多專上教育學額說的只是讓更多年青人有書讀,提升競爭力,
而唔guarantee你的競爭力提升了便一帆風順。

亦都可以話,開放更多專上學額,只係令潛伏的青少年失業問題推遲幾年爆煲。
根本社會整體上需要的勞動力少了,但就業人口老的未退新的又來,
一定有人會失業,只差在邊個失業而已。

時移世易,大學畢業根本代表不了甚麼,只係全民知識水平提升(理論上),
當社會上通街都係大學生,大學學歷對一個人在職場上的競爭力幫不了多少,是他也是你和我。

「競爭力」只係相對而唔係絕對,專上教育學額繼續增加,最終根本唔會對大學生,甚至青年人的競爭力有所提昇。

另外,其實又要怪香港好多大學生唔爭氣。我去完exchange返黎,開左學五日,日日都見到校園入面唔少大學生dem beat,
自己以為自己好威,以為dem beat好好玩,完全唔顧及個occasion係咪允許咁做(其中一次係assembly入面有人dem beat),
唔顧及他人感受。呢班大學生,完全唔識尊重人,唔dem beat就無其他野可以做咩?

相比之下,我晌外國完全無見過呢d咁無聊的活動。外面當然有好多野亂七八糟,飲酒、frat house party無日無之,但係
學生普遍比起香港幾間「國際化大學」都更勤力讀書,至於佢地會搞咩活動?佢地關心社會、國家、國際大事,主動搞concern
group,搞簽名會、靜坐,立場又唔係好似香港某d自以為自己好關心社會的學生會咁偏激。咁當然以而家個經濟,就算係
Princeton或者Harvard出黎都唔保證搵到工,但係外地同香港的學生質素,絕對係高下立見,難怪僱主成日對港產大學生
有負面評價。香港的大學生,怨呢樣怨果樣之前,唔該先檢討一下自己,有咩做得不足的地方,點樣提升返自己個質素。
S3BL470@98A 發表於 2009-9-15 10:19 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2009-9-15 14:13 | 顯示全部樓層

根本上係d無良奸商所做成既局面..

幾千蚊個月請大學生, 人地之前既investment點回本? 一年大學學費都唔少錢啦..
佢地而家想平價請到人, 大學學費又冇話有得減, 呢個道理點都唔通...

次次見到呢d新聞就火都來...一係你就令大學學費冇咁貴, 一係你就出高d人工..
又要馬兒好 ,又要馬兒不吃草, how can this be?

今年幾個已知真實個案

浸大地理系畢業生: $ 9000 --- 補習社tutor
UST 理科畢業生: $ 11000 --- IT CONSULTANT
劍橋大學數學系畢業生: $12000 --- KPMG ACCOUNTING TRAINEE
公開大學畢業生: $ 6000 --- EO TRAINEE
University of Bath 畢業生: $22000 EOII (GOVT)

唔計份政府公, 其他既全部都低到...想要平價勞工都唔係咁的吧
殺雞焉用牛刀?!
3ASV196 發表於 2009-9-15 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-9-15 14:13 發表
根本上係d無良奸商所做成既局面..

幾千蚊個月請大學生, 人地之前既investment點回本? 一年大學學費都唔少錢啦..
佢地而家想平價請到人, 大學學費又冇話有得減, 呢個道理點都唔通...

次次見到呢d新聞就火都來...一係你就令大學學費冇咁貴, 一係你就出高d人工..

雖然我同意閣下第一句, 好多奸商壓價, 但直言, 閣下之後的論點比較奇怪吧..

用學費去講? 其實好似從來都唔會有人咁計ga wor

人工, 係要同其工作能力/範圍成正比, 我是同意的...
但你要人工, 同一個人之前的"investment" 成正比, 我就未聽過喇...

又或者咁講, 是否大學真的減學費, 大學生人工就可以減? 當然唔係.....
大學學費又唔係班商人出....點解人工同學費有關係?

我想更重點係, 一個大學生訓練左出黎, 是俾到什麼的工作能力, 就值那個價,
這唔單只是對大學生, 對任何人, 無論HD 出黎, ive 出黎, f.5 出黎, 甚至多
年工作經驗的人, 都是一樣...人工是要與其工作能力/範圍成正比...不過事實
上, 好多工作都未必係, 這是事實....

我想與其針對"大學生"搵工問題, 不如針對整體上呢個社會問題, 更加重要,
究竟m記, kfc d 員工, 是否真係只值1x蚊一個鐘呢?

大學生人工, 只是這個問題的其中一個指標, 但問題的層面, 亦不只是大學生
一班人...我想要更全面去睇呢個問題先ok, 雖則, 要政府干預, 有一定難度...

3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2009-9-15 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-9-15 14:13 發表
劍橋大學數學系畢業生: $12000 --- KPMG ACCOUNTING TRAINEE

借問聲呢個人係咩料?咁既條件,點解要返香港搵工,做返d普通大學生都可以做既野?

(雖然,據我所知,Big 4長年壓價係事實)

S3BL100 發表於 2009-9-15 15:54 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-9-15 15:25 發表

用學費去講? 其實好似從來都唔會有人咁計ga wor

人工, 係要同其工作能力/範圍成正比, 我是同意的...
但你要人工, 同一個人之前的"investment" 成正比, 我就未聽過喇...

香港因為學費比起某d發達國家偏低,所以無咩人咁講,但係外國就真係好多人會講呢樣野,唔係點解近年咁多人講postdoc trap個問題?

雖然我唔同意上面將學費同人工拉埋黎講,但係investment唔止學費,仲有學生付出的努力同時間,我覺得社會都應該要reward肯付出的人,盡量確保唔會有人付出大、收穫少的不公平現象。