hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 大澳荒廢建築物
開啟左側

大澳荒廢建築物

lokbi 發表於 2009-9-14 13:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大澳大會堂/球場對面有一棟2層高石屎建築物,兒時父親說那原本是商場,但不知何故沒有建成。
該建築物曾經在無線劇集大澳的天空出現 (陳松齡被困之"鬼屋"),有人知道它的原本用途及建造年份嗎(應該從我廿幾年前出世已經是荒廢的了)?

此外依地圖顯示,舊大澳警署後的山頂應該有一個軍營,請問該軍營是否仍然運作? 在大澳的歷史佔了多少份量?

謝謝!!!
gavinvinvin 發表於 2009-9-14 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 lokbi 於 2009-9-14 13:23 發表
大澳大會堂/球場對面有一棟2層高石屎建築物,兒時父親說那原本是商場,但不知何故沒有建成。
該建築物曾經在無線劇集大澳的天空出現 (陳松齡被困之"鬼屋"),有人知道它的原本用途及建造年份嗎(應該從我廿幾年前出世已經是 ...

大澳軍營仍在運作, 內建有一個直昇機坪,
回歸前英政府用作監聽中國大陸之用,
前稱「大澳海軍觀察站 (Naval Coastal Watching Station),
但未知現在是否有軍人常駐。

該軍營位於舊大澳警署後面,
警署邊有小路直上,
沿路亦有「軍事重地, 閒人免進」、「只往軍營」的警告牌。
cn2661_2d32 發表於 2009-9-14 23:15 | 顯示全部樓層
以前睇壹周刊講過,
果間屋係間民房, 係有業主的,
仲揭發TBB唔只一次冇得批准用左間屋拍戲, 仲拍過放火戲
詳情唔記得喇.
不過有錯請指正
SKAL 發表於 2009-9-14 23:43 | 顯示全部樓層

果間放火屋好似係西頁區,業主仲要係社交界一位名人
另問:舊大澳警署開工改建了嗎?
larossa 發表於 2009-9-15 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 SKAL 於 2009-9-14 23:43 發表
果間放火屋好似係西頁區,業主仲要係社交界一位名人
另問:舊大澳警署開工改建了嗎?

其實D荒廢屋係會有問題產生LOR我覺得, D人拍神怪鬼戲都搵呢類屋LA,
一陣又組團探晒險LOR, 最慘就係分分鐘有D拾荒人士貢入去「撻」野就肉酸LOR
fai 發表於 2009-9-15 11:10 | 顯示全部樓層
荒廢建築物對治安有負面影響,因為會成為道友同非法
入境者既溫床。雖則大澳應該唔多道友。

原帖由 larossa 於 2009-9-15 00:10 發表

其實D荒廢屋係會有問題產生LOR我覺得, D人拍神怪鬼戲都搵呢類屋LA,
一陣又組團探晒險LOR, 最慘就係分分鐘有D拾荒人士貢入去「撻」野就肉酸LOR
[i]影像.從心[/i]
cn2661_2d32 發表於 2009-9-15 15:22 | 顯示全部樓層

講開西貢荒廢屋
銀影路附近,即係新清水灣道過左科大往寶琳方向的迴旋處,
(唔知有冇描述錯.或者可以話係91m鑽石山方向過左將軍澳醫院後面大斜之後的迴旋處)
有間大屋長其荒廢,冇晒窗框但有窗簾,
夜晚坐車行過頗恐怖

有冇人知來頭?
 樓主| lokbi 發表於 2009-9-19 22:33 | 顯示全部樓層
多謝各位回覆!
咁知唔知點解左一半又冇起呢
起得兩層高石屎樓
應該都OK有錢GA BOR

上年想行上軍營睇下,行到個閘前面驚動左野狗,俾佢地由山頂追到山腰,途中我仲要跣低,真係老土過拍戲
DIH 發表於 2009-9-20 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2009-9-15 15:22 發表
講開西貢荒廢屋
銀影路附近,即係新清水灣道過左科大往寶琳方向的迴旋處,
(唔知有冇描述錯.或者可以話係91m鑽石山方向過左將軍澳醫院後面大斜之後的迴旋處)
有間大屋長其荒廢,冇晒窗框但有窗簾,
夜晚坐車行過頗恐怖

...

你應該係講緊清水灣道/坑口道/影業路交界的迴旋處旁邊的房屋?
間屋在中原地圖有名的,叫Chocolatier。
好似冇咩特別,我都係聽我媽八返來的,只係主人已遷出但唔賣,
或者已經身故而無人繼承(不過呢個情況應該政府會做嘢,所以我覺得唔係)。

OT:改道工程完成幾年,舊影業路的痕跡已經越來越難見到(我指在高空拍攝的圖片)~

LAK2 發表於 2009-9-20 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 20-9-2009 12:11 PM 發表

你應該係講緊清水灣道/坑口道/影業路交界的迴旋處旁邊的房屋?
間屋在中原地圖有名的,叫Chocolatier。
好似冇咩特別,我都係聽我媽八返來的,只係主人已遷出但唔賣,
或者已經身故而無人繼承(不過呢個情況應該政府會做嘢,所以我 ...

果間野有人「磊」o係入面架...

早兩個月睇新聞透視講邊青有講, 佢地有屋企唔番成班o係果度過夜。