hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [日本號外]JR中央線引入新型車輛
開啟左側

[日本號外]JR中央線引入新型車輛

BL69 發表於 2005-10-16 11:26 | 顯示全部樓層

大家係咪講緊あずさ(Azusa)??
點解變左あずを(Azuwo)既??

同埋呢....H01-04係489黎架^^"
Show Blocked User - eric278
89B 發表於 2005-10-16 14:10 | 顯示全部樓層
[ref=394868]BL69[/ref]  在 2005-10-16 11:26 AM 發表:

大家係咪講緊あずさ(Azusa)??
點解變左あずを(Azuwo)既??

同埋呢....H01-04係489黎架^^"

YES~...

H01-04係489,其中H01-03是能登專用編成,運用上是2運用1予備
平日運用只係每晚"一單"能登,另外有見日間係東京"訓覺"過抽489太得閒#
所以晚上都會被JR東日本借嚟走兩單東北高崎線的通勤 Liner

不過JR東日本借JR西日本列車當然唔係JR東日本自己無列車
好似昨年新瀉昨年地震令特急能登,北陸等列車停了幾過個月...
出事當日被迫留係東京過抽489就"走人"...自力經名古屋回送返金澤"放長假"
所以JR東日本就要用回自己車行番;)

....不過放長假期間批489係繁忙期都走過幾轉改行北越急行的臨時"能登"..

[ Last edited by 89B on 2005-10-16 at 14:14 ]
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| 500 發表於 2005-10-16 20:38 | 顯示全部樓層
[ref=394838]89B[/ref]  在 2005-10-16 10:25 AM 發表:

一時打錯啫,駛唔駛有冇搞錯#;D
....你又唔係C1版版務人員,呢到又唔係學校,人地打錯字就淨係識回文話人錯..
呢d態度只會嚇怕其他人貼文,猶其好多人用手寫版寫日文會更易出錯#:-/#:-X

你可以話我針對你,事實上我的確係針對你係有關日鐵的知識程度而進行相應的回應。

以你有返咁上下的知識,竟然可以連一個如此簡單的字打錯,咁樣同你的身份不乎,
同時亦十分令人難以至信。(即使copy and paste都唔會將同搞錯掛,下話?)

實話果句,如果我係睇低你ge料的話,我真係費事理你。
我話你,其實係專重你的知識水平。
89B 發表於 2005-10-16 21:24 | 顯示全部樓層

[ref=395286]500[/ref]  在 2005-10-16 08:38 PM 發表:

你可以話我針對你,事實上我的確係針對你係有關日鐵的知識程度而進行相應的回應。

以你有返咁上下的知識,竟然可以連一個如此簡單的字打錯,咁樣同你的身份不乎,
同時亦十分令人難以至信。(即使c ...

每個人對鐵路的興趣都有分別,觀乎閣下貼的文都知興趣係傾向列車內部結構,
同近年的JR消息班次等.

而我興趣就傾向鐵道歷史,車輛變動等,而且不只是日本,仲有歐州....

....正如你的確可以係雙交直流車方面"將"到我...我回文時的確忘了East I
另外E653係未正式在北陸交流區間試過車,正如北越急行用的681系,
是可以自力采入東京,但未試過車, 所以上次新瀉地震初期因北越急行停埋,
而被困石打過抽JR西日本681系,都唔敢"冒險"經水上出東京撤退;)

....如果有人想知有無415系已正式退役.....你會否為大家解答 #:

[ Last edited by 89B on 2005-10-16 at 22:03 ]
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
BL69 發表於 2005-10-16 21:34 | 顯示全部樓層
[ref=395338]89B[/ref]  在 2005-10-16 21:24 發表:

每個人對鐵路的興趣都有分別,觀乎閣下貼的文都知興趣係傾向列車內部結構,

而我興趣就傾向鐵道歷史,車輛變動等,而且不只是日本,仲有歐州....

....正如你的確可以係雙交直流車方面 ...

唔怪得有人當489係485咁講喇;)
Show Blocked User - eric278
 樓主| 500 發表於 2005-10-16 22:26 | 顯示全部樓層
[ref=395353]BL69[/ref]  在 2005-10-16 09:34 PM 發表:

唔怪得有人當489係485咁講喇;)

事實上489系的而且確係485系衍生出黎的。

除了加o左橫輕對策(一組高效能的叉風系統for air bag充氣用,
增加一套與EF 63進行總括制御的jumper)之外,
其主回路根本同485系係一樣的。
 樓主| 500 發表於 2005-10-16 22:50 | 顯示全部樓層

[ref=395338]89B[/ref]  在 2005-10-16 09:24 PM 發表:

....正如你的確可以係雙交直流車方面 ...

各人對鐵道的aspect的確係唔一樣,但這並不是一個好理由去搞錯一個大家共同承認的事項。
你應該興幸有人可以指正你的錯誤,使你以後唔會再犯同樣的問題。

如果你認為我的興趣只係內部結構及班次消息等,咁只係你的個人想法而已。
我對各鐵路的經營手法,各地鐵道相關消息,歷史, 先端技術開發,甚至政策都有相當的
研究。

雖然近期的確因工作關係而睇少o左鐵路書,最少都知道415系的鋼製車將會逐步以E531系取代;
而九州果批415到現時仲未知有任何的置換方案。

即使我唔係咁清楚,最少我都會盡力找有關消息,係講解前會加一句「未肯定」的字眼。
呢一種先至係閣下欠缺的「認真精神」。

[ Last edited by 500 on 2005-10-16 at 22:56 ]
B777 發表於 2005-10-18 21:42 | 顯示全部樓層
[ref=395456]500[/ref]  在 2005-10-16 10:50 PM 發表:

各人對鐵道的aspect的確係唔一樣,但這並不是一個好理由去搞錯一個大家共同承認的事項。
你應該興幸有人可以指正你的錯誤,使你以後唔會再犯同樣的問題。

如果你認為我的興趣只係內部結構及班次消息等,咁 ...

唔係噃;)
第一架退役的415系是JR九州的TC411-335...

不過些車頭一生都未連結過其他415系#

過路人

[ Last edited by B777 on 2005-10-18 at 21:45 ]
Boeing ---Working Together
 樓主| 500 發表於 2005-10-22 07:55 | 顯示全部樓層
九州到宜家都只係死o左KUHA 411-335咁大把咋,
咁同我所講九州到宜家並未有任何置換方案係毫無衝突。

反而勝田果邊的415系命運就慘得多啦。因為E531系軍團的進駐,
使其地位不保,唔送去郡山行刑唔得。據了解K602編成已被行刑。

我個人係支持東日本旅鐵用一口氣用新車換舊車的方針,事關舊式車輛的車身、
機械設計已經係不合時宜同不環保、係spare parts確保方面亦都對現有的經營模式不利。
以東日本公司的財力,借TX開業黎換新車實為明智之選(提升image、提升營運效率)。

呢一樣我就唔同某D人咁:睇野不夠全面立體。
事實上方才的歷史、車輛的變化,正正係反映了一間經營有道的鐵道公司如何面對現有各方面的競爭
有咁上下鐵迷或社會資歷的人都好應該睇到呢一點的重要性。
我係俾面各位先會用如此篇幅去解釋。

以上說話某程度上的確係難聽,但係對現今眾多的新人來講,佢地的思想還是缺乏某種成份,
而我所指的成份,其實就係對一些事物的立體感。欠缺呢樣野時,會使佢地偏離現實。

作為前輩,或經歷過呢種過程的人,係好應該去講以上呢番說話以引導迷途的新人重入正途。
HR1377 發表於 2005-10-22 23:33 | 顯示全部樓層

[ref=393895]89B[/ref]  在 2005-10-15 12:21 PM 發表:

近年當地自治體希望延長大系線電化區間較難實行(即大系線全線電化)
因為宜家每日都有新宿的特急去到南小谷,當地自治體希望造埋呢段
JR西日本擁有的大系線電化後, d E351/E257可直達糸魚川站,方便居民

關西本線(加茂至龜山)亦一樣,當地自治體希望此線複線化和電化(直流)。