hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 認真你就輸了(新城篇)
開啟左側

認真你就輸了(新城篇)

FBI2 發表於 2009-9-20 00:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今晚發叔開SHOW,係屯門整場大龍鳳俾阿爺睇,吸引左四萬幾人入去,仲有成班巴迷逼晒係屯門...今次既散場特別線較獨特,無端端整條新城合營既路線,搞到好多巴迷都走入去影,而新城2巴也想做好場SHOW,拎左超過40架車嚴陣以待.....

不過,我去到蝴蝶灣站頭,圍觀既市民很少,所以到散場時,很少人走去搭52R.. 頭車用新巴既5513,之後有架1024,仲有城記龍和蘭...大約開了6班之後已經完全清晒散場客,剩餘三十幾輛巴士私牌走人....

嘩!成堆車係柴廠私入屯門STANDBY,油錢和車長補水換來稀少的客量,真係乜都蝕晒..因此,我不禁要說某金句"認真你就輸了!!!"

反觀九巴252R和262R,用車普通,但客量不俗...

評分

參與人數 3aPower +10 收起 理由
68A + 3 完全感受到樓主的無奈
fp8329 + 3 好夠搏喎...
da54 + 4 好一句「認真你就輸了」

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
petcity 發表於 2009-9-20 00:32 | 顯示全部樓層
但唔認真時,而結果係成班人冇車走,到時就
唔認真而輸了

如果一早知幾多人搭車,派車個個都知要幾多車去最好喇
你咁講可以話「事後孔明」
簽名被屏蔽
VA54-HN8897 發表於 2009-9-20 00:36 | 顯示全部樓層
我覺得起碼贏左個形象,會見到巴士公司有重視過....
再者正如樓上講,成班人冇車走就仲煩
3AD110 發表於 2009-9-20 00:38 | 顯示全部樓層

佢收$5.8咁貴...真係寧願搭600同K52算
好似新城唔想算蝕撈條52R回來做咁
林莉每日專車.3AD110
 樓主| FBI2 發表於 2009-9-20 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-9-20 00:32 發表
唔認真而輸了

連我自己也沒想過今次煙花到場人數比預期少很多...
也許蝴蝶灣始終偏遠....
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
syp 發表於 2009-9-20 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2009/9/20 00:40 發表

「煙花」呢樣嘢本身已經唔係太吸引啦, 年年係咁放, 你估仲係 20 年前咩。
下一站係西營盤
da54 發表於 2009-9-20 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2009-9-20 00:36 發表
我覺得起碼贏左個形象,會見到巴士公司有重視過....
再者正如樓上講,成班人冇車走就仲煩

都無乜人搭,建立唔到咩形象。
而且,有人話派車數目運輸署要求,如果係真,咁巴士公司都只係配合運輸署....
今次真係罕有地出現城新特別路線滑鐵盧。

我覺得問題係巴士站太僻,無乜人知道有車搭...
(因為經過巴士站的人流根本不多)
LRT1070 發表於 2009-9-20 00:48 | 顯示全部樓層
原本我想搭52R走ga....
但係條路勁堵....結果行到52R個站果到一部車都冇
同埋沿路既指示只有輕鐵站,輕鐵站同輕鐵站
Greenones 發表於 2009-9-20 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2009-9-20 00:40 發表

偏遠都唔係好大問題,因為其實攞飛果日都已經係蝴蝶邨派飛,所以 target 係區內居民為主

我覺得最重要係今日好熱,所以無人想去焗桑拿,寧願番屋企嘆冷氣

P.S. 唔知最後有無俾無飛既人入去睇呢?
da54 發表於 2009-9-20 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-9-20 00:32 發表
唔認真而輸了

認真你就輸了...
呢句俾我的感覺唔係話緊新巴城巴,
而係講緊策劃路線的運輸署....

雖然客量難以預計,不過有原本幾十部車變成開六部車,
呢個估算失誤就真係認真大.....