hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 勉強的屯門煙火 Show 特別路線「全集」
開啟左側

勉強的屯門煙火 Show 特別路線「全集」

da54 發表於 2009-9-20 02:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日咁多路線影,只好每條路線影幾張,當自己留個念算了....
不過各條路線客量都比預期差,令小弟影車計劃失去預算....

先講 52R...
新城都係一貫墟冚場面,不過客量真係極度令人失望....
放完煙花之後的人潮高峰過後,頭兩班車仍然有空位....
小弟見勢色唔對,拿拿淋上車。結果聽講只係開左六班車,
新城各三部。去到屯門站,明顯 52R 係眾人焦點,不過
我相信好多行家都大失所望。

大量城巴在龍門路東行候命,蘭、豪、龍、躉、E500,專利、非專利都有,
特別的有 315、屯門市廣場廣告 E500 等。不過佢地應該都無行到 52R...

蝴蝶灣公園 2 車 1133,可以出 52R 電牌。

頭車 5513 只能出「特別服務」,後來要插紙牌....

三車 847 亦到埗~

上客...

我也上車了.... 不過後來部車上龍富路後,發現原來仲有差唔多二十部車係度候命,
當中包括 1001, 5501, 5502, DA59 等.... 如果行 52R 肯定搶晒風頭....
因為無辦法影相,唯有拍片留念,「紀念」呢批山長水遠入屯門但無得行 52R 的車...
http://www.youtube.com/watch?v=Fkdsafcijdo

847 到屯門站,只有「屯門」牌.... 行家們因 847 位置問題而怨聲四起,我也只能拍張遠照...

之後影下同站的 262R~
明顯客量好好多 (初時),所以車都特別多。
不過因為見到客量差,小弟怕 600 提早收工,所以影左幾張就入兆康~
多謝西鐵日票,不過可惜影唔到 ASU2...

之後去了兆康站影 600。
小弟只見屯元天的雙層港鐵巴士 (見唔到其他人話有的單層車同東鐵車),仲周圍話無東鐵車....
如有朋友聽左小弟以上說話後無去影 600,謹此致歉!

之後去返屯門站..... 可能因為由於 52R 出車太少,
大量行家轉移陣地影 262R,結果不斷有途人詢問發生何事。

之後知道青山公路開返,馬上坐小巴入去黃金海岸影 252R。
中途係青山公路近恆豐園見到超過 20 部車等緊行 262R~~

小弟太天真,竟然相信 252R 尾車收 23:30,於是過份老定,見到下面
架車無即刻用高 ISO 先影幾張相,set 定腳架先影... 結果影完張炒相
部車就開走。同行朋友用傻瓜機反而影到.... (要問佢送張相黎先得)

(此車為 LB8103,22:07 開走)

此車開走後,後車私牌走,再後面就已經無車。
小弟問稽查,稽查話 22:15 沙灘演唱會後會再開 252R...
對面亦有車係度候命...

不過演唱會完場後,無乜人搭車出九龍 (K51 就好多人坐)
結果去到約 22:25... 一部車轉行 61M,另一部就私牌載職員走....
連巡邏車都走埋.... 唉... 最終都係要留低 d 遺憾...

最後返出屯門,見到 262R 所有車都走晒,應該都收埋車,於是小弟就鳴金收兵了....

(尚有 K51 相片,稍後分享)

評分

參與人數 8aPower +29 收起 理由
68A + 5 精力可嘉
fp8329 + 4 影到大部份正野, 佩服
MM3099 + 5 多謝分享
HR2174 + 1 Good Sharing
nwfb1001 + 3 多謝分享
ricky619 + 5 精彩報導,最鍾意行家那張
fw1321 + 4 紀錄完整, 多謝分享
da89 + 2 呢輯夜相好正~

查看全部評分

da89 發表於 2009-9-20 02:50 | 顯示全部樓層
嘩... 好震撼
好多行家

我係途人都會問咩事啦 XDD
DA89 HH6355
fv682 發表於 2009-9-20 02:57 | 顯示全部樓層
我見到好多特別既車轉左做962B...應該係原本既52R
另外, 315做左最少一轉52R(到西鐵站大約8點2)
駐屯門記者FV682報導
 樓主| da54 發表於 2009-9-20 03:00 | 顯示全部樓層

原帖由 fv682 於 2009-9-20 02:57 發表
我見到好多特別既車轉左做962B...應該係原本既52R
另外, 315做左最少一轉52R(到西鐵站大約8點2)

315 果轉只係俾師傅跟線....
(又係果句,我諗要跟線果班師傅最後都唔駛渣 52R)

另外有朋友頭先係凌晨見到 5501 已經行返 2X...

fv682 發表於 2009-9-20 03:04 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

哦....原來如此
唔怪得咁早就有車啦, 我都覺得奇怪
駐屯門記者FV682報導
何文田 發表於 2009-9-20 03:15 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

我返到藍灣十一點半,1001已經係到啦~
AL37 發表於 2009-9-20 03:17 | 顯示全部樓層

600 至少有2架單層 bor
DZ483 ET7360 ET7856 FU6538 HD6859 KL5210
HV9990 發表於 2009-9-20 03:24 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

見到有4xx同9xx,不過後尾好多車都直接私牌番廠
KV9033 發表於 2009-9-20 03:37 | 顯示全部樓層
原帖由 da89 於 2009-9-20 02:50 發表
嘩... 好震撼
好多行家

我係途人都會問咩事啦 XDD

我都覺奇怪,
開特別線可以咁多人去影...
DM17 發表於 2009-9-20 04:31 | 顯示全部樓層

52R冇特別指定停邊個站
停河徬街既只有5513同847
1149同其餘幾部非專利蘭全部停杯渡路,之後經河徬街,仁政街私牌走人
(原本同幾個frd企緊杯渡路,之後見315o黎到連站都冇停,即刻番去河徬街)

cut左尾既5513,當時成十幾人迫埋一齊影,想走位都走唔到
之後847咁停法更加唔駛講..

262R由的士站轉入屯門站,加埋唔知仲有冇52R番o黎,一時間都唔知企邊好

ASU2到十點都未到屯門站,
後來晌三聖既巴打告知ASU2已經私牌走左
心諗可能會私去黃金支援252R,於是直接落荃灣等
結果當然係食哂蕉皮,晌荃灣等左幾個字一架252R都見唔到,到十一點幾就走人
史上空前最強大戰!