hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴 士 拒 運 單 車 難 成 代 步 工 具
開啟左側

[問題] 巴 士 拒 運 單 車 難 成 代 步 工 具

yhc_09 發表於 2009-9-22 19:28 | 顯示全部樓層

我今年2月尾個陣搭AP行263
有人係沙田搬左架摺得既單車上車
擺左係輪倚位到..個陣過左城隧企一半人
司機都無話...
EE9255 發表於 2009-9-22 20:46 | 顯示全部樓層
單車代步, 主要用途都只係接駁巴士姐,
一般帶單車上巴士都係當 "載貨用途", 帶部單車去第 2 度 ..
兩邊目的地都要踩單車的不少, 用黎運貨可能更多
試想下如果比帶o既, 一到禮拜六日成棚人輪流楂部單車上巴士去第 2 度踩,
或者朝早成棚人拎住單車陪你頂閘 .. 後果係點
AVW28 發表於 2009-9-22 20:59 | 顯示全部樓層
好有疑問,單車做唔到代步工具,巴士呢個因素係根本因素,定係其他因素帶來的結果?
講真,政府推廣和市民心態改變才是上策。
LL3850
typ 發表於 2009-9-22 21:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
SSBT 發表於 2009-9-22 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-9-22 21:07 發表
訴求簡直係天荒夜談
巴士係接駁交通工具,點解仲要拎上車?
加個單車鐵路泊車轉乘停車區已經相當足夠
仲有,架車好多位比你放單車?而家巴士載人定載單車呢?
枉果位學者仲話要求比單車上巴士

想拎架單車假日去踩既就坐的 ...

單車泊位足夠?

老老實實,
就算俾單車上巴士,
市區都冇位踩單車啦 ..
根本就係政府規劃有問題 ..
=0=
nickk 發表於 2009-9-22 22:07 | 顯示全部樓層
當年75K仲用緊AP既年代,我都試過拎一部摺埋左既單車上車...

當然係上車前問好車長先上啦..
kmb63x 發表於 2009-9-22 22:31 | 顯示全部樓層

我朋友住南區,,踩DAHON摺車
有時約佢踩車佢都係接埋拎上巴士,
摺咗唔算好大,沒有遇過問題
巴士唔上得都可以理解
但鐵路唔上得,,就令人費解
AA48@43A 發表於 2009-9-23 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2009-9-22 22:31 發表
我朋友住南區,,踩DAHON摺車
有時約佢踩車佢都係接埋拎上巴士,
摺咗唔算好大,沒有遇過問題
巴士唔上得都可以理解
但鐵路唔上得,,就令人費解

九鐵以前俾拆轆上車...

不如好似外國搞自助租車站, set在d大站度仲好la...唔洗拎上車...
直通快線  連繫機場
FAST 發表於 2009-9-23 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-9-22 21:07 發表
訴求簡直係天荒夜談
巴士係接駁交通工具,點解仲要拎上車?
加個單車鐵路泊車轉乘停車區已經相當足夠
仲有,架車好多位比你放單車?而家巴士載人定載單車呢?
枉果位學者仲話要求比單車上巴士

想拎架單車假日去踩既就坐的 ...

想過大嶼山咁點呢? 地鐵唔得, 巴士唔得...

仲有知唔知踩單車可以比行路使用同樣既力量下, 最少走多5倍路

即係用10鐘行1公里路, 單車已經行左5公里
5公里等於西環去上環既距離... 踩單車用10分鐘左右, 平時有踩開已經得
但我可以肯定講坐巴士都唔只10分鐘, 但單車咩事後都係大約10分鐘內, 仲要唔駛等車

如果單車可以作為接駁, 巴士就可以唔駛兜黎兜去站站停, 可以設置大型轉車站, 更多點到點路線。
用西區既例子, 咪可以開多d 5X/18P 等線既班次 短途如5B, 10號,可以少o的車站....

但點樣配合?
一, 兩邊車站都有單車接駁的設施
二. 單車可以上巴士...

當然唔係話叫你拎部mtb/Roadbike 上車, 但依家好多摺車都做到好細....
入埋袋都唔得, 真係唔係合情合理
leslie 發表於 2009-9-23 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AA48@43A 於 2009-9-23 01:08 發表

九鐵以前俾拆轆上車...

不如好似外國搞自助租車站, set在d大站度仲好la...唔洗拎上車...

早幾日先見完一架在大圍站月台上

早前在CILT 個 TPC會上傾過有關單車徑的問題, 包括單車徑接連, 租車點, 交車安排等...都有人提過單車上不到單車的問題

依家單車要過海, 只有天星小輪是不用拆直行直入的....真的不得不讚下天星(我都見/影過好幾次單車上天星, 連繁忙時間都見過有)

反而倒有興趣: 嶼巴及愉巴又俾唔俾上???
L. Chan - 我們堅持才有希望!