hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 面對電訊行業促銷的「冰河」時期
返回列表 發新帖
開啟左側

面對電訊行業促銷的「冰河」時期

樓主| shd2259 發表於 2005-10-9 11:23 | 顯示全部樓層

[ref=388190]3bx[/ref]  在 2005-10-8 11:59 發表:

那四間曾被點名的固網供應商是九倉、有線、新世界及那一間?

和記環球電訊
 樓主| shd2259 發表於 2005-10-9 11:28 | 顯示全部樓層
[ref=387379]eric278[/ref]  在 2005-10-7 07:21 發表:

可能是他們是無底薪,故要〔拉客〕才可以得到佣金收入。

推銷員是沒有底薪屬外判商多,而直屬員工都有底薪,但就我任職的公司而言,是五盤三勝制,即係話如果你五個月內有三個月能達到公司指標,便可繼續留任,否則要自動離職,雖然話有底薪,但佔整體人工比重四成。

[ Last edited by shd2259 on 2005-10-9 at 11:40 ]
 樓主| shd2259 發表於 2005-10-9 11:38 | 顯示全部樓層
[ref=387270]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-10-7 00:18 發表:

唔知點解而家o的推銷員鍾意問大家拎左禮物未?
而唔係叫你申請邊一樣服務

呢個只不過係一個開場白,來到我的攤位,我可以賣家居電話、手提電話上台、收費電視、上網和商業電話,我試過問d客想查詢甚麼,我話上網家居電話電視都有,一般反應都係很迷惑,甚至走左去,我再問佢地﹕「不如問電話/上網先啦﹗」,佢地先識得有反應。
 樓主| shd2259 發表於 2005-10-9 11:44 | 顯示全部樓層

[ref=388776]virus[/ref]  在 2005-10-9 00:15 發表:

一般人當然是這樣想
問題是
現在不少固網都不設門市或很少門市會受理
加上一個推銷員手上有的優惠
另一個又未必有

說得對,因為有一些是短期優惠,須由指定推銷員登記方可享有優惠,例如某某屋苑特別推廣或者是商場/屋苑新入伙展銷優惠便是。
 樓主| shd2259 發表於 2005-10-9 12:00 | 顯示全部樓層
[ref=388190]3bx[/ref]  在 2005-10-8 11:59 發表:

那四間曾被點名的固網供應商是九倉、有線、新世界及那一間?

現時實在不時都聽到有不良的推鎖員,個人認為係導致市民
普遍對他們的信心下降的主因。而且現時透過電話查詢
與街頭鎖售的優惠亦相差較少,而 ...

有時我覺得很氣憤,往往聽到些顧客當我地係詢問員,然後走去門市或熱線登記,其實我地登記後會即晚交單返寫字樓,顧客亦會於翌日收到電話核對資料,並且問客有無真正簽過名,以防推銷員出術,同再解釋一次合約內既優惠詳情,事後亦會收到確認信,以作證實。

我同事試過為左留住個客,可能個客對攤位登記沒有信心,聽到佢去門市登記,即場私人出超市現金券,個顧客即刻轉晒面口,吾去門市啦,就呢度啦﹗可見而家d香港人幾現實,其實我同事個攤位,距離門市只係一個街位而已。

當然我絕對吾鼓勵大家甘做,其實佢要拿自己份人工倒貼俾你,俾你做打工,你都吾想做份會蝕本的工。

[ Last edited by shd2259 on 2005-10-9 at 12:05 ]