hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 太古城 1 期 --> 葵芳新都會/荃灣鐵路站 ...
開啟左側

太古城 1 期 --> 葵芳新都會/荃灣鐵路站

咖喱 發表於 2009-9-23 01:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下呢, 全程搭港鐵定係 720 落中環轉 930 快呢 ??
另外, 除o左依 2 個方法之外, 有咩方法呢 ?? thx~

小弟由太古城離開o既時間大約 1915 , 2015 之前要到~

s3n370 發表於 2009-9-23 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2009-9-23 01:13 發表
想問下呢, 全程搭港鐵定係 720 落中環轉 930 快呢 ??
另外, 除o左依 2 個方法之外, 有咩方法呢 ?? thx~

小弟由太古城離開o既時間大約 1915 , 2015 之前要到~

去葵芳:
如果兩程巴士都唔駛點等, 東廊同告士打道又唔點塞車, 720轉930應該會快DD: 兩程車各自唔駛20分鐘.

即使係搭地鐵, 去到香港站咁唔好彩miss佐架東涌線列車, 又或者0係金鐘轉荃灣線, 45分鐘內一定可以完成全程.
(19:30後東涌線每10分一班, 約於每小時07, 17, 27, 37, 47 及57分開)
所以19:15離開太古城, 20:15前到葵芳完全無問題.

除佐搭的士外, 閣下舉呢兩個方法己經係最快的方法.

去荃灣站:
最快一定係全程地鐵, 因為930過葵芳之後果段路太慢, 要15-20分先去到眾安街. 地鐵之前點慢, 點等車都好都可以追番哂.

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| 咖喱 發表於 2009-9-23 03:16 | 顯示全部樓層
thx, s3n370 兄~
AVD1 發表於 2009-9-23 12:02 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2009-9-23 02:10 發表

去葵芳:
如果兩程巴士都唔駛點等, 東廊同告士打道又唔點塞車, 720轉930應該會快DD: 兩程車各自唔駛20分鐘.

即使係搭地鐵, 去到香港站咁唔好彩miss佐架東涌線列車, 又或者0係金鐘轉荃灣線, 45分鐘內一定可以完成 ...

其實去葵芳 / 荃灣,
會唔會起灣仔上紅小快呢 ?

紅小一開車, 第一個站美孚, 第二個站已經係葵涌廣場 ~
就算去荃灣都唔係耐, 如果一開車計, 三十分鐘內必到荃灣 (塞車另計) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ksmbh 發表於 2009-9-23 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-9-23 12:02 發表

其實去葵芳 / 荃灣,
會唔會起灣仔上紅小快呢 ?

紅小一開車, 第一個站美孚, 第二個站已經係葵涌廣場 ~
就算去荃灣都唔係耐, 如果一開車計, 三十分鐘內必到荃灣 (塞車另計) ~ ...

不過七點幾電腦城應該要排幾部車.
tony223 發表於 2009-9-23 17:06 | 顯示全部樓層
其實搭港鐵落觀塘轉紅小會否較快?
畢竟觀塘20分鐘就可以落到葵芳
Gary_B 發表於 2009-9-23 17:42 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

可是觀塘港鐵站行上去宜安街總站並不近
limited 發表於 2009-9-23 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2009-9-23 02:10 發表
去荃灣站:
最快一定係全程地鐵, 因為930過葵芳之後果段路太慢, 要15-20分先去到眾安街. 地鐵之前點慢, 點等車都好都可以追番哂

如果唔想全程搭地鐵站站停, 先坐720落金鐘轉荃灣線都可以
不過晚間繁忙時間東廊同告士打道都比較多車
cong 發表於 2009-9-23 22:50 | 顯示全部樓層