hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵巴士A73綫減班及取消服務
開啟左側

[服務調整] 港鐵巴士A73綫減班及取消服務

KMB-ATE1 發表於 2009-9-23 16:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(唔知有無人貼過最新消息)
由2009年10月12日(星期一) 起,港鐵巴士A73路綫將改為逢星期一至五每日兩班*由天富站開出至屯門碼頭,星期六、日不設服務。 由2009年11月9日(星期一) 起,港鐵巴士A73路綫將停止服務。
*逢星期一至星期五由天富站開出 (公眾假期除外), 早上6:45及早上7:00
Source:
http://www.mtr.com.hk/chi/lr_bus/bus_rf_a73.html

港鐵始終都係要向A73埋手......
fw1321 發表於 2009-9-23 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2009-9-23 16:27 發表
由2009年10月12日(星期一) 起,港鐵巴士A73路綫將改為逢星期一至五每日兩班*由天富站開出至屯門碼頭,星期六、日不設服務。 由2009年11月9日(星期一) 起,港鐵巴士A73路綫將停止服務。
*逢星期一 ...

中文版打多左個站字O番, 英文版 Tin Fu 就冇問題。

另外, 原來英文版各巴士路線仲未改做連去 html 分頁 (直情冇), 仍然係連去 pdf 檔,
唯獨有 A73 果頁, 只提及取消既安排: http://www.mtr.com.hk/eng/lr_bus/bus_rf_a73.html

butterfly 發表於 2009-9-23 17:13 | 顯示全部樓層
呢間港鐵真係不知所謂,見佢轉乘方法頭都暈埋,會否再次臨門一腳就要睇下議員牙力啦。

不過個人認為A73的確有縮減服務空間,比如開0645-0800已經足夠。其中以0700-0800其間開出班次最多乘客,而家所謂兩班車,開0645,0700,根本就係想做成一個事實俾人睇,講A73客量不足,所以取消服務的理據。

蝴蝶空中伴你飛翔
ASV50 發表於 2009-9-23 17:16 | 顯示全部樓層

但係我見A73下午天水圍出屯碼方向都好多人搭..
需求不俗, 點解要取消

好彩都搭過一次E200 Dart跑元朗公路
cy211 發表於 2009-9-23 17:20 | 顯示全部樓層
第一個反應係:下?!

跟住係度諗: 呢兩班車邊個做, 做完去邊?
*會唔會有第3同第4個跳字軌出現呢?

唉. 好唔捨得. 小弟無論以前定現在. 一有時間又冇野做都會搭A73遊河的...
呢條線俾左我好多回憶. 爽車跑元公, 識到人, 又見識到某D車長ge"真功夫"...

(望佢又係臨門撻Q )
Quanta 發表於 2009-9-23 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2009-9-23 16:27 發表
*逢星期一 ...

個網頁英文果句打錯左做友愛
港鐵接駁巴士(西鐵綫 / 輕鐵綫 ) - A73
屯門碼頭至天富〔循環綫〕
  Tuen Mun Ferry Pier to Yau Oi (Circular)

講返轉頭, 既然係中文版網頁,
點解個資料會中英對照 ge?
"特別安排" 果部份又變返只有中文喎

[edit]
發現英文版網頁只有 Special Arrangement 的部份
冇路線資料

~EV5641@70~ 發表於 2009-9-23 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 cy211 於 2009-9-23 17:20 發表
第一個反應係:下?!

跟住係度諗: 呢兩班車邊個做, 做完去邊?
*會唔會有第3同第4個跳字軌出現呢?

唉. 好唔捨得. 小弟無論以前定現在. 一有時間又冇野做都會搭A73遊河的...
呢條線俾左我好多回憶. 爽車跑元公, 識到 ...

出埋通告,睇怕今次都難逃一劫
aa2_dart 發表於 2009-9-23 17:59 | 顯示全部樓層
今次郁A73都叫幾一刀切咁喎 , 由一至六既兩味同埋紅日大半日既service Cut做2班........
OK , Cancel就預左......我寧願佢慢慢咁陰乾陰乾A73好過一刀切.....始終慢慢咁陰乾陰乾會好過一刀切 , 依家咁樣令人好鬼反感
不過佢咁一刀切係咪真係想放車俾506延長呢?

maybe , Weekday 0630-0800 1530-1830 , Sat/Sun  no service,會好好多囉......

講真A73 D 客量真係幾飄忽 , 一時P豪都7成full   , 一時連架E200坐都坐唔滿
Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
fw1321 發表於 2009-9-23 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2009-9-23 17:13 發表
呢間港鐵真係不知所謂,見佢轉乘方法頭都暈埋,會否再次臨門一腳就要睇下議員牙力啦。

不過個人認為A73的確有縮減服務空間,比如開0645-0800已經足夠。其中以0700-0800其間開出班次最多乘客,而家所謂兩班車,開0645,0700,根本 ...

一直都係天富開 0645 同 0702 呢兩班車最多人坐, 所以先減剩 0645 同 0700 兩班車。
天富 0702 之後開 0720 果班車我間唔中見到, 以前常用三菱都坐唔滿, 宜家用單層都係
坐唔滿, 再之後果班車更加唔駛講。

至於區議會既壓力就唔係講牙力, 而係講夠唔夠惡O且。聽日元朗區議會交通及運輸委員會
就開會, 相信 A73 單野實會搬上枱, 到時班議員實會發火炮轟, 即管睇下個別議員又會用 D
乜野「真言」贈港鐵。
fw1321 發表於 2009-9-23 20:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2009-9-23 17:41 發表

個網頁英文果句打錯左做友愛

講返轉頭, 既然係中文版網頁,
點解個資料會中英對照 ge?
"特別安排" 果部份又變返只有中文喎

[edit]
發現英文版網頁只有 Special Arrangement 的部份
冇路線資料 ...

好大機會係 copy 506 既資料, 跟住又唔記得刪走循環線, 又唔記得改 Yau Oi。