hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家對S3BL有何睇法??
開啟左側

[問題] 大家對S3BL有何睇法??

EH9097 發表於 2009-9-24 01:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家對S3BL有何睇法??
我係指S3BL-470全隊車..
S3BL1-105就搭載量好,有150人.只有11米長都可以載咁多人..壞處係沒有通風機...
S3BL106-370就係以DY2773,DY2528,DY2576,DY2719,DY4043,DY4386,DY3249,DY4315,DY4190最好,極速強,加速力好.四波吉蘭就chok...
S3BL371-420就比人一種結實既感覺...性能良好,極少壞車.上斜勁.
S3BL421-470比人既感覺係跑公路會好快...
AD18 發表於 2009-9-24 11:25 | 顯示全部樓層
水塘蘭極少坐 , 不予評論

至於 S3BL106-370 , 真係得既除左 9 兄弟之外就係果 10 架 4 波吉
9 兄弟既表現係點 , 基本上同唔少版友既睇法都係一樣
4 波吉 , 基本上係上斜既力水係差 d 之外 , 其他方面既表現都唔錯 , 至少個尾段比起 3 波吉蘭係好先
至於 3 波吉蘭 , 坐得太多 , 不過個人比較鍾意好似而家 DB5971 (雖則係 12 米既吉蘭) 果款聲既吉蘭

S3BL371-420 , 感覺上的確係比較實淨 , 整體上既表現都唔錯
但始終都係覺得早幾年退既 EK734 特別好  

S3BL421-470 , 頭段的確幾好 , 上斜既表現個人認為只屬一般 , 但平路既表現都唔錯
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
dr3414 發表於 2009-9-24 23:37 | 顯示全部樓層
對於吉偈果批 雖然唔夠康偈快 但我鐘意把靚
低轉可以好沉 高轉時把聲好尖 經常一波頂上斜
S3BL中亦係最鐘意1-370果批既殼
坦克果批起步快上斜有力不過極速普遍唔會特別高
二選一我會選擇吉蘭
volvo_chan 發表於 2009-9-25 00:47 | 顯示全部樓層

S3BL我就獨愛鬼車(S3B264-272),不論上斜,加速,起步同極速都是一流,
我認為在九巴車隊中,九兄弟是繼ME後整體性能最強的熱狗巴士。

至于你信不信,我反正信了
av220 發表於 2009-9-25 01:00 | 顯示全部樓層
而家D 熱狗全是老虎頭/豪, 開/密龍.
唔知係咪錯覺, 呢批車既車箱好焗好熱...............
通風方面, 啡窗吉蘭就好過老虎頭少少, 最通風就係水塘蘭.
(所以而家見到熱狗, 尤其係龍同老虎頭, 一諗到會車箱好焗就完全唔想上........
同以前3BL/水塘蘭既感覺好唔同.)

其他關於行車表現的, 九兄弟始終係配59M, 各散東西後既表現都幾參差.
4 波吉上斜都未必係差, 3M 時見司機鎖2 波上富山同新清都有40, 引擎聲都好獨特.
吉蘭引擎聲好好聽, 我就特別鍾意DM, DN 同DW 牌.......聲靚之餘仲好似特別爽D.
老虎頭比我既感覺好立, 起步好累贅, 以前5A 有個師傅係咁谷低波,
成日都係 4-3-4-3-4 咁谷, 完全冇以前吉蘭個款流暢.........但唔谷又感受唔到老虎頭既澎湃, 谷又好似好辛苦咁.......
屯公/城隧線少坐, 所以老虎頭行60X/62X/73X 呢d 威水史只有靠聽返黎.........
(以前有板友質疑過康偈容易老化, 可能都有D 道理)

個人意見.

tonio 發表於 2009-9-25 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-9-24 11:25 發表
水塘蘭極少坐 , 不予評論

至於 S3BL106-370 , 真係得既除左 9 兄弟之外就係果 10 架 4 波吉
9 兄弟既表現係點 , 基本上同唔少版友既睇法都係一樣
4 波吉 , 基本上係上斜既力水係差 d 之外 , 其他方面既表現都唔錯 , ...

可惜,  現役既 S3BL, 即係老虎頭, 唔知係批車真係殘晒, 定全部都已經被鎖沉晒, 表現大不如前, 極速或者仲同以前差唔多, 但起步同上斜感覺同以前既吉偈車差唔多.  當年退役前既「勁車」, 如: BENZ、康偈 MCW 同九兄弟, 偈聲差極都仲保持到起步果種速度感, 而加速亦明顯勝過其他車款. 今日既老虎頭, 甚至老虎豪比起白板冷馬真係唔見得快幾多, 唔知其他板友有無同感?
ksmbh 發表於 2009-9-25 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 tonio 於 2009-9-25 01:09 發表

可惜,  現役既 S3BL, 即係老虎頭, 唔知係批車真係殘晒, 定全部都已經被鎖沉晒, 表現大不如前, 極速或者仲同以前差唔多, 但起步同上斜感覺同以前既吉偈車差唔多.  當年退役前既「勁車」, 如: BENZ、康偈 MCW 同九兄 ...

可能係司機又或者係保養
ˊ總之而家就算搭老虎
都冇以前個種快感
TankKingEH9697 發表於 2009-9-25 02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2009-9-25 01:00 發表
而家D 熱狗全是老虎頭/豪, 開/密龍.
唔知係咪錯覺, 呢批車既車箱好焗好熱...............
通風方面, 啡窗吉蘭就好過老虎頭少少, 最通風就係水塘蘭.
(所以而家見到熱狗, 尤其係龍同老虎頭, 一諗到會車箱好焗就完全唔 ...
想當年搭3BL @80
通常司機表現都好正 坐咩位都好通爽 尤其導航一排

BTW 自從屯公X線全冷化之後 康偈熱狗開始流放市區流水線
初期表現都KEEP到 但行一兩年就差晒 eg掛過1A批S3N 表現重差過3N 起步好笠

即使重o係屯公既 鎖得就鎖 一係有盒 無晒快感
所以o個陣搭EC8215 @61M 感覺唔錯 又涼爽
上沙倉斜都可以高速爬AP @59M 驚喜比康偈車大
坦克王EH 9697
AD18 發表於 2009-9-25 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2009-9-25 02:40 發表

即使重o係屯公既 鎖得就鎖 一係有盒 無晒快感
所以o個陣搭EC8215 @61M 感覺唔錯 又涼爽
上沙倉斜都可以高速爬AP @59M 驚喜比康偈車大

又唔一定既 , 可能你坐到 FY3145 行 66 既話都仲叫做比到你既  

原帖由 tonio 於 2009-9-25 01:09 發表

可惜,  現役既 S3BL, 即係老虎頭, 唔知係批車真係殘晒, 定全部都已經被鎖沉晒, 表現大不如前, 極速或者仲同以前差唔多, 但起步同上斜感覺同以前既吉偈車差唔多.  當年退役前既「勁車」, 如: BENZ、康偈 MCW 同九兄弟, 偈聲差極都仲保持到起步果種速度感, 而加速亦明顯勝過其他車款. 今日既老虎頭, 甚至老虎豪比起白板冷馬真係唔見得快幾多, 唔知其他板友有無同感?

我自己就絕對有
老虎頭 , 本身係得個平路得
如果真係真係要上斜得既呢 , 就點都要爆到盡咁衝上去先有機
但上斜之前既助跑唔太夠既話 , 就好肯定唔可以用到個 4 波上斜 , 基本上跑崇基對開果段大埔公路就係一個好例子

康都 , 如果真係要去到起步果種速度感既 , 我相信得 EL6774 先做得到 , 小弟試過係架車退之前坐過佢行 74A
平路起步到上 3 波 , 8 秒搞掂  

唔止 ME , 康都 , 同九兄弟 , 其實部份 ES 都一樣比到果度速度感既
好似小弟架代表車咁 , 晚年的確差左唔少 , 到退之前果一頭半個月 , 把聲仲要衰埋
但個尾段果種速度感依然係到 , 唔係既話都唔可以剛剛好 13 分鐘跑完屯公啦  
不過要到退之前都仲 keep 到既話 , 睇怕都係得 EU9551 同埋 EV5774 先做得到 , 最多加埋 ES4192 , ES5571 呢兩架靚車  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
Porcelain 發表於 2009-9-25 11:38 | 顯示全部樓層

對S3BL印象最深刻係架車停o係度都可以好嘈