hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴【人力車觀光巴士】即將開辦
開啟左側

新巴【人力車觀光巴士】即將開辦

ac 發表於 2009-9-27 10:00 | 顯示全部樓層

原帖由 EE9255 於 2009-9-27 01:36 發表
如果真係有
D遊客實俾D樹支刮到毀容都似

英國好似都有呢類線在郊區傢
AC - Alexander Chan
FBI2 發表於 2009-9-27 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 NL273 於 2009-9-27 09:35 發表

禺問:T1係由邊處去邊處 ,用乜車

尖碼去九龍城循環線,收20蚊位,用AM。
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
fm1234 發表於 2009-9-27 10:20 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2009-9-27 09:14 發表

睇第一張相
個蓬就應該係唔郁得喇
整個郁得 0既響度
即係又要驗多一樣野

其實叫做人力車
大家有無諗過
其實除左係架車本身慢之外
車速本身都係慢先叫人力車呢? ...

唔知私機會唔會被要求鎖波行,不能開快過某速度,以免違背人力車主題
zoom...zoom...M6
FBI2 發表於 2009-9-27 10:23 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2009-9-27 10:20 發表

唔知私機會唔會被要求鎖波行,不能開快過某速度,以免違背人力車主題

每小時5KM/H?
到時俾人話阻街都似.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FD5410 發表於 2009-9-27 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2009-9-27 01:53 發表
呢次真係睇o下大巴士定係新巴可以跑出喇…

睇黎都似係新巴...平又平過人,車身設計又有創意過人
syp 發表於 2009-9-27 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009/9/27 01:33 發表

何謂不適合?
九龍巴士公司有新界路線是否又不適當?

我已經解釋咗 "我初初以為有套票坐完巴士可以再坐真正人力車o忝。", 及請閱讀隨後有關討論, 我冇嘢需要補充。
下一站係西營盤
fm1234 發表於 2009-9-27 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2009-9-26 21:54 發表

這批VA有時得10幾個客上薄扶林道都會好似人力車
蒲飛路都可能會有少少麻煩

其實新記要搵人力車速度既巴士應該唔係好難,新記呢邊就尾期VA,
城記就有一堆9頭豪(當然有d都ok既)又係經常以人力車速度行駛,最
近坐918 @ 40 上紅綿道幾驚中途上唔到,因為佢上中銀個彎(都未係最斜一段)已幾乎停滯
zoom...zoom...M6
1005 發表於 2009-9-27 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2009-9-27 09:26 發表

呢d包裝可以化腐朽為神奇,真係值得去學習學習
一d行到虧晒既車,可以轉做人力車安享晚年lu

「虧」字響新巴巴士裡面響面應該係用-ing或者-ed form喎
而家只有4字頭先可以用 will
即使係12系,都只可以講句今時唔同往日

每小時5KM/H?
到時俾人話阻街都似.

五就一定唔會~
私家停車場都有8KM/H啦
五十就差唔多喇

唔知操線未呢?
呢兩條線搵訓練車操車最好
我見T1-T3行東廊都好似行得好慢
用呢三部車試車或能試驗車長的耐性

車尾可唔可以加個慢車標誌?
有無機會黎一條行東區走廊的H線呢?
$50全日行東廊,抵搭丫

快樂有時,唯有Timely
ccicoltd 發表於 2009-9-27 11:52 | 顯示全部樓層
數年前建議的開頂觀光線 T2 正是途經東廊,但有區議會認為開頂車走東廊有風險,最後開辦不了。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HV7025 發表於 2009-9-27 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2009-9-27 10:24 發表

睇黎都似係新巴...平又平過人,車身設計又有創意過人

BIG BUS 剩係九龍線已經唔係新巴所做到
九龍夜遊線仲要唔少人搭

個人覺得, 新巴加入戰團, 係整大塊餅, 令更多遊客選擇坐觀光巴士
而BIG BUS既定位有D唔同, 應該唔會太大影響, 最多只係減價吧
至少o係酒店sell套票應該都係sell BIG BUS多
而且BIG BUS既價錢做一個客, 等於新巴做n個客
就算睇落去係新巴多人D, 實際應該都係BIG BUS賺錢多
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵