hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 西北航空美國興奮之旅 (上)
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 西北航空美國興奮之旅 (上)

-AD263-GR5548- 發表於 2009-9-26 21:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第一次打飛行報告,有意見歡迎提出,我會作出改善

是次航程由HKG->NRT->MSP->DSM

今次係我第一次去美國同搭長途機,唔係咁習慣,所以只係o係HKG-NRT同NRT-MSP果程交log sheet,其他就
另外由於太興奮,好多地方都無影,而家部份相片係由朋友提供.

這次亦有我的很多第一次
第一次轉機
第一次離開亞洲
第一次不是和家人搭飛機...

出發前很興奮,整晚也睡不著

4點起身,約o左朋友一齊call八折的入機場,5點半便到達機場

HKG->NRT
出發日期:25/05/2009
航班編號:NW008
登機時間:07:55 a.m

睇唔睇到我搭邊班機?

登機証(回家補拍)

預計八時三十分

部機的目的地

Seattle,不過唔係我的目的地

難得入到禁區,當然要航拍啦

在旁的馬航客機

是次執勤的西北 A330-300 客機

細看機輪

之後便差不多登機了

由於航機的目的地為美國,所以登機前再有人員查袋

登機後...

PTV的歡迎畫面,PTV沒有甚麼合心水的歌曲或電影,幾乎全程都是在看飛行地圖

A330-300 的safety card

由於不是坐在窗口位,沒辦法拍攝起飛和降落相的相片

很快便派發早餐,味道不錯,我覺得是全個飛機旅程中最好食的一餐

飛越台灣,途中有機組人員叫我的名字,說在離開飛機前可到駕駛室參觀

差不多到了

參觀駕駛室,十分緊張,因為是第一次到這個地方

機長好好人,說我可以坐上他的座位試試,好開心!

還有紀念品(家中補拍),真係好開心呀!

回頭看

到達NRT,這次是我第一次踏足日本

我們決定在這餐廳吃午飯

一碗美味的牛肉烏冬(不過價錢不非,要差不多九十港元一碗,可能是我不習慣在日本消費)

由於實在太貴,我甚麼也沒有買,只是在禁區內閒遊

當然少不了航拍

不過轉機時間不多,很快便要排隊登機

NRT->MSP(明尼波亞斯)
航班編號:NW020
登機時間:04:20 p.m (香港時間)

全個去程最長的一班飛,大約飛了十小時三十分鐘

看不明白班機到那兒?

這樣便一清二楚

差點忘了拍攝是次執飛的航班

好開心!第一次坐窗口位

準備PUSH-BACK

747-400的safety card

很快便飛到天上

飛離陸地,飛向太平洋

先派發小食和飲品,那包小食好咸,不太好吃

機外的雲海

餐牌,這班航班會有一餐晚餐,一餐宵夜,一餐早餐

之後派發晚餐,是烤牛肉配薯蓉,味道一般

宵夜沒有拍,是一個被雪到很硬的朱古力包

很快又看到陸地

飛越不知名山輋

很難食的日式炒麵,好多油

降落...

經過十個小時多的時間,終於降落於美洲大陸,第一次離開亞洲

等待登機橋

在旁的達美和西北航空CRJ客機

下機時,向空服取回LOG SHEET,她邀請我到駕駛室,但因為趕轉機同入境手續需時,
我沒有到駕駛室,多謝機長的好意,機長還托空服送我一份FLIGHT PLAN,多謝機長!

之後便進行入境手續,有位朋友不知道拍下飛機數張相片,立即有多位保安人員衝出,
叫友人立即刪除相片,可見美國對這方面是多麼緊張,由於上述事情,我們一行人由
入境至登機都沒有拍攝任何相片,也沒法拍攝執飛的航機

而我們亦見識到美國人做事的速度,我們足足在入境櫃檯前輪侯了超過45分鐘,可見
和香港的不同

MSP(明尼波亞斯)->DSM(第蒙)
航班編號:NW3542
登機時間:02:55 p.m (UTC-6)

本班機為CRJ-900

第一次搭CRJ,感覺良好!好舒服!

再次飛到空中

一路都只是低飛,沒飛上雲層,可能是細機和航程的問題

45分鐘的機程,很快又降落,其實在全程我都在睡覺,相片也是朋友拍的,因為
CRJ真係好舒服,舒服到連降o左落都唔知,係朋友叫醒

經過差不多16小時的機程,終於到達目的地DSM(第蒙機場)

在一號行李帶等行李

行李車

查詢中心

羅行李時,有段小插曲,等o左好耐都唔見兩個朋友的行李,最後要到櫃檯報失,幸好他們的行李只是在MSP被抽
查趕不上這班飛機,他們的行李由下一班飛來的航班送回

明天再post回程和補回log sheet

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
S3BL100 + 4 難得一見NW飛行報告,內容豐富 ...

查看全部評分

S3BL100 發表於 2009-9-26 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 -AD263-GR5548- 於 2009-9-26 21:08 發表
之後便進行入境手續,有位朋友不知道拍下飛機數張相片,立即有多位保安人員衝出,
叫友人立即刪除相片,可見美國對這方面是多麼緊張,由於上述事情,我們一行人由
入境至登機都沒有拍攝任何相片,也沒法拍攝執飛的航機

而我們亦見識到美國人做事的速度,我們足足在入境櫃檯前輪侯了超過45分鐘,可見
和香港的不同

如果係客運大樓入面影相,俾保安干涉,我又真係未聽過亦未試過。我試過晌LAX同SFO的
international terminal,同埋SFO、LAS同JFK的domestic terminal影過好多客運大樓內部 + 飛機相都無事,
當中至少有一兩次,我肯定我二十公尺範圍內就有機場保安。

實際規矩係點就唔清楚喇。

至於入境時間問題,MSP本身國際航班唔多,唔計Canada,一日應該得10班以下,我就諗唔明
點解要等咁耐喇。雖然美國人出名做事效率低,但係上年我由出名垃圾的LAX Tom Bradley Terminal入境,
都不過係半個鐘時間,今年年頭用過SFO,同時有幾班國際航班抵達,打晒蛇餅,都唔使九個字……

另外,NRT入面D野係好貴,個機場設計都算係咁,我上年搭KE 1 ICN-NRT-LAX都停過一陣。

反而有興趣想知,HKG-NRT/NRT-MSP的load factor有幾多?我好似聽過話NRT-MSP係NW成個network最賺錢的航線之一。
 樓主| -AD263-GR5548- 發表於 2009-9-26 21:53 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

HKG-NRT 客量ok,乘載率應該都有80%
至於NRT-MSP,客量好好,話佢係最賺錢之一應該都無錯,來回程我都見唔到有空位,而且等落機都等咗好耐
AVD1 發表於 2009-9-27 03:35 | 顯示全部樓層

原帖由 -AD263-GR5548- 於 2009-9-26 21:53 發表
HKG-NRT 客量ok,乘載率應該都有80%
至於NRT-MSP,客量好好,話佢係最賺錢之一應該都無錯,來回程我都見唔到有空位,而且等落機都等咗好耐

MSP 始終國際航線唔多, 但係又係中西部大機場, 去亞洲仲要係得 NRT 一個航點
不過遲 D B787 投入服務, NW 有機會開 PVG - MSP ~

PS.
講真, 我有點好奇點解樓主會去 D 咁偏門地方 ?

LJ7006 = MF5119 = AVD1
yuenpo 發表於 2009-9-27 04:11 | 顯示全部樓層
in USA, most airports are OK for taking photo EXCEPT these areas:

1) US Immigration and customs area
2) TSA security checkpoint (this one is more depends on mood of the officer)

Usually, when your flight landed US from oversease, the F/A will remind everyone "no cell phone and no photo" until you exit the customs area.
There are usually signs reminding you.

Actually, taking photos in immigration is always not a good idea.
 樓主| -AD263-GR5548- 發表於 2009-9-27 12:25 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

我係去 IOWA STATE UNIVERSITY 參加一項比賽
cathay464 發表於 2009-9-29 09:44 | 顯示全部樓層

我試過係JFK既T1影俾保安干涉。不過係T7過左security checkpoint 影就無事
minam 發表於 2009-10-3 01:47 | 顯示全部樓層
Northwest d 人太好……

我第一次去坐UNITED,真係好彩,有個講廣東話既FA。

如果唔係,我真係以後唔坐UA.