hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) MJ6852點解咁快就唔要??
開啟左側

[問題] MJ6852點解咁快就唔要??

teddybus 發表於 2009-9-30 11:51 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2009-9-30 11:45 發表

咪係囉......部車淨係燒燶0左個尾咋嘛,
就咁換車尾就得啦......

使唔使成架車 rebody 咁誇張呀...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked ...

據我記得啦,架車個冷氣槽都係比火燒過,個陣d 火係出到中門個位置
唔知係咪有少少類似919 個單
不過我真係估唔到九巴會肯花成80萬整呢架車....
edhong 發表於 2009-9-30 12:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Eddie 發表於 2009-9-30 12:33 | 顯示全部樓層
全新引擎係咪歐5 o個d?
nwfb1601 發表於 2009-9-30 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2009-9-30 12:33 發表

全新引擎係咪歐5 o個d?

我估九記可能只係買副歐三偈俾佢算數。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
LZ4519 發表於 2009-9-30 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009-9-30 11:51 發表

據我記得啦,架車個冷氣槽都係比火燒過,個陣d 火係出到中門個位置

如果係機件問題...
有保險賠...
應該唔使九巴自己比...
YYF 發表於 2009-9-30 16:29 | 顯示全部樓層
http://www.legco.gov.hk/yr08-09/ ... 0123cb1-466-1-c.pdf

個發電機軸承係咪冷氣o個個?
sam0904 發表於 2009-9-30 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-9-30 11:51 發表

整番好都仲可以行多十多年(假設以一架車的車齡為十七年計算),
點都比直接退左佢更化算既

不過問題就係,修理所需時間應該都頗長
世界の色の夢を見ている
Choi 發表於 2009-9-30 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 30/9/2009 12:09 發表
花多 80 萬比架車多行 15 年比 300 萬比架車行 2 年划算得多

其實那幾百萬買車費用是沉没成本(sunk cost),不應該也不會計算在退役或維修的決定中。
衡量的應該是餘下15年車資收入現金流淨值(減去現時那80萬元維修費)和賣去廢車場的價格。
新造的人、如鷹展翅上騰。
HJ8032:) 發表於 2009-9-30 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 YYF 於 2009-9-30 16:29 發表
http://www.legco.gov.hk/yr08-09/chinese/panels/tp/papers/tp0123cb1-466-1-c.pdf

個發電機軸承係咪冷氣o個個?

發電機軸承係打南磨皮帶轆
因為無定期加潤滑油導致今次既火警

因為架車燒得太勁
富豪同我地既工程師傾過之後..先決定唔做
再發現到..B9設計其實好有問題..
1005 發表於 2009-9-30 20:30 | 顯示全部樓層

原帖由 HJ8032 於 2009-9-30 19:56 發表

發電機軸承係打南磨皮帶轆
因為無定期加潤滑油導致今次既火警

因為架車燒得太勁
富豪同我地既工程師傾過之後..先決定唔做
再發現到..B9設計其實好有問題.. ...

有咩問題?
如果呢個問題間接令呢次事件發生
唔知有無一架代替品呢
快樂有時,唯有Timely