hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 現在高級文憑學歷的薪金??
開啟左側

現在高級文憑學歷的薪金??

Andy_Chan 發表於 2005-10-8 21:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現在高級文憑學歷的薪金大約有多少元????
我現在做緊的工作, 每日十小時(0730 - 1730), 返一至六, 月薪六千元..........
會唔會太低呢......
( 之前有幾個 fd & 小學同事都話我現在份工的薪金好低 )

而我的朋友的同事, 剛剛副學士畢業, 都找到份九千幾元的工作.......我現在都開始有點唔抵, 而我現在的同組同事都覺得我們的工作的薪金是""倉低價"".....
60M 發表於 2005-10-8 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=388588]Andy_Chan[/ref]  在 2005-10-8 21:59 發表:

我現在做緊的工作, 每日十小時(0730 - 1730), 返一至六, 月薪六千元..........
( 之前有幾個 fd & 小學同事都話我現在份工的薪金好低 )

而 ...

我諗要睇你果"飯" o係而家吃唔吃香喇...
alexero 發表於 2005-10-8 23:14 | 顯示全部樓層
[ref=388588]Andy_Chan[/ref]  在 2005-10-8 21:59 發表:

而我的朋友的同事, 剛剛副學士畢業, 都找到份九千幾元的工作.......

我諗唔好咁比較啦
我今年大學degree畢業,份工都係呢個價(九千幾)
仲有大把同屆的大學同學/朋友只係做緊$8000-$8500的工作

正如上面板友話齋,份工幾錢好視乎你做邊行
同埋... 你好唔好彩囉
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
18092001 發表於 2005-10-8 23:50 | 顯示全部樓層

[ref=388588]Andy_Chan[/ref]  在 2005-10-8 09:59 PM 發表:

而 ...

表面睇又真係比較低
或者你可以邊做邊搵啦
因為過左個暑假應該會易搵工

我識d 人係今年文憑畢業 (我自己都係, 唔係高級文憑)
有個做物流文員, 五日半工, 每日工作約 8 小時, 6k-6.5k
有個做酒店待應, 輪休, 每日 8-9 小時, 7k-8k
有個係主題公園做商品, 五日工輪休, 每日工作約 10 小時, 9k
我自己就做市場調查, 五日工, 每日 6-8.5 小時, 8k-8.5k
(以上工作時間不包括食飯時間)

搵得多唔多, 都幾睇你工作係做乜
通常做一個文員, 都唔會太高人工
我都識有個高級文憑做電話 sales
做呢d 多數搵到過萬, 不過工時長, 無紅日休, 少休息, 冇乜私人時間

據知今年畢業已經較早一兩三年既市道好
好多 03 年畢業既人真係比人壓得好低

希望呢d 資料幫到你

[ Last edited by 18092001 on 2005-10-8 at 23:52 ]
bigfish_hk2 發表於 2005-10-8 23:56 | 顯示全部樓層
[ref=388728]18092001[/ref]  在 2005-10-8 11:50 PM 發表:

據知今年畢業已經較早一兩三年既市道好
好多 03 年畢業既人真係比人壓得好低

其實俾人壓得好低之後仲有冇翻身機會呀?
有冇機會可以日後加番合理o既人工呢?
抑或一定要轉去第二間公司先有得人工大躍進?#???
福建幫超市有過期30日叉燒包
norrislaw 發表於 2005-10-9 06:45 | 顯示全部樓層
咁而家喺香港有 transport planning degree 既會有幾多錢人工呢?
而家我淨係有 Certificate of Transport in higher education  (CERTHE)
joelty 發表於 2005-10-9 07:38 | 顯示全部樓層

[ref=388737]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-10-8 11:56 PM 發表:

其實俾人壓得好低之後仲有冇翻身機會呀?
有冇機會可以日後加番合理o既人工呢?
抑或一定要轉去第二間公司先有得人工大躍進?#???

除非你的表現真的非常出色,
令到佢非留你不可,
否則似乎轉工才能令你的人工大躍進
 樓主| Andy_Chan 發表於 2005-10-9 08:15 | 顯示全部樓層
[ref=388676]alexero[/ref]  在 2005-10-8 23:14 發表:

正如上面板友話齋,份工幾錢好視乎你做邊行
同埋... 你好唔好彩囉

我現時在某中學做緊 av equipment management & support
份工每日返 10 hrs ( 0730-1730 ), 返一至六
都是$6000

而我的小學同事 ( IT Support ), 返一至五, 星期六有活動才需要返,
返 0800-0500, $7500
他只是 diploma ( 2002 grad )

我的朋友的同事 ( teacher Assistant ), 他 a.degree grad........
返一至五,
返 0800-0500, $9xxx

所以我覺得有點唔好彩........現在都正考慮找另一間學校的工作做......
18092001 發表於 2005-10-9 11:53 | 顯示全部樓層
[ref=388973]Andy_Chan[/ref]  在 2005-10-9 08:15 AM 發表:

我現時在某中學做緊 av equipment management & support
份工每日返 10 hrs ( 0730-1730 ), 返一至六
都是$6000

而我的小學同事 ( IT Support ), 返一至五, 星期六有活動才需要返,
返 0800-0500, $ ...

其實或者可以考慮下其他工作
唔一定要局限於學校工作
個人認為於學校工作唔差, 比較穩定
但發圍機會就好少, 而且個環境幾局限

有唔少人話有個學位好緊要
我唔係唔認同, 但係我覺得搵到份好工更重要
依家基本上有錢就有書讀
但係工作唔同, 唔係你有錢/有一定學歷就可以有好好既工
所以我覺得工作機會係重要過讀書機會
bigfish_hk2 發表於 2005-10-9 12:11 | 顯示全部樓層

[ref=389050]18092001[/ref]  在 2005-10-9 11:53 AM 發表:

有唔少人話有個學位好緊要
我唔係唔認同, 但係我覺得搵到份好工更重要
依家基本上有錢就有書讀
但係工作唔同, 唔係你有錢/有一定學歷就可以有好好既工
所以我覺得工作機會係重要過讀書機會

好o既工作機會係可遇不可求
就算係有錢/有一定學歷都唔一定得到#
只可以練好功夫等運到
福建幫超市有過期30日叉燒包