hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 廢除內地通行證 提升中港交流
開啟左側

廢除內地通行證 提升中港交流

homanbean 發表於 2009-10-10 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-10-10 00:05 發表

邊個話一定要對等開放, 根本從來就唔係對等. 大陸人憑咩爭取? 唔通去上訪?

而家即使有自由行, 大陸人都要事前去公安局申請簽證先可以去香港, 有一排大陸就試過刻意收緊呢D簽證, 令自由行數目少左好多. 呢樣安排同 ...

冇錯 北京可以俾香港人有特權
但上面十幾億人會點諗?
搞d咁既野 只係加深香港人同內地人既分歧
對內地同香港都唔係好事
-   知足者自然常樂   -
PB602 發表於 2009-10-10 11:10 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

活在專制統治之下, 大陸人就要接受某D人有特權. 幾十年來, 香港人都可以自由出入大陸, 但大陸人就唔可以自由出入香港.

美國人去香港唔需要簽證, 但香港人去美國申請簽證就麻煩都咩咁, 呢一方面都唔對等. 香港人幾十年來都係認命, 無人反對.
AVW56 發表於 2009-10-10 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-10-10 11:10 發表
活在專制統治之下, 大陸人就要接受某D人有特權. 幾十年來, 香港人都可以自由出入大陸, 但大陸人就唔可以自由出入香港.

美國人去香港唔需要簽證, 但香港人去美國申請簽證就麻煩都咩咁, 呢一方面都唔對等. 香港人幾十 ...

香港的國防與外交, 是由中央人民政府負責的, 與香港無關.
DIH 發表於 2009-10-10 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-10-10 11:10 發表
活美國人去香港唔需要簽證, 但香港人去美國申請簽證就麻煩都咩咁, 呢一方面都唔對等. 香港人幾十年來都係認命, 無人反對.

我用腳反對。
(我copy時copy多了個「活」字,加埋的效果幾好,唔整走佢

另一個更加實事求是的說法:香港現時有一些人沒有回鄉證的,中央始終要用一些辦法阻止他們上大陸。
沒有這個證還有那個證,佢要標籤你、截你,易如反掌。

若取消回鄉證制度,但關口檢查係一定會有的,用身份證過關?
如果係咁,對已經持有回鄉證的港澳居民而言,不便或方便程度改變不大(都係show張證),
但內地有關方面就要重新set過database等,單從執行意願方面考慮,已經好難,
加上政治因素等,毛澤東死了33年仍然被捧出來奉若神明,這個國家變成歐盟?難囉。
上頭大老聽你區區幾百萬人吱吱喳喳?更難!

至於外國人,如果佢係「背景清白」的,我諗要申請簽證都唔會好難(我唔清楚)。

總而言之,回乜證都係政治產物,你估真係同你諗便民咩,咪發夢啦。

今天,辛亥革命98周年,新亞書院成立60周年,
至於新亞書院為何會在60年前的今日設立,不知者請自行查找。
gn3509 發表於 2009-10-11 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-10-10 19:04 發表

香港的國防與外交, 是由中央人民政府負責的, 與香港無關.

免簽證協議唔屬國防/外交事務
基本法定明香港可以自己同各國各地搞免簽證協議
第一百五十五條
中央人民政府協助或授權香港特別行政區政府與各國或各地區締結互免簽證協議。

今期流行:690是原罪
AVW56 發表於 2009-10-11 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-10-11 00:20 發表

免簽證協議唔屬國防/外交事務
基本法定明香港可以自己同各國各地搞免簽證協議
第一百五十五條
中央人民政府協助或授權香港特別行政區政府與各國或各地區締結互免簽證協議。 ...

原來是這樣的, 多謝指教.

可惜的是, 在外國眼中, 香港並不是一個獨立的地區,
各種簽證待遇, 某程度上, 往往與中國的政治扣在一起考慮.

舉例說, 香港人持BN(O)去英國讀耆, 到達後咩都唔駛煩.
但如果持 特區護照 或者 中國護照, 到達後就要排隊搞多一種留學生證件.

先唔講中國護照, BN(O)同特區護照, 已經有差別.
由此可見, 就算係非常熟悉香港的英國佬, 佢地都係將香港同大陸放埋一齊考慮.
DIH 發表於 2009-10-11 17:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-10-11 11:24 發表

原來是這樣的, 多謝指教.

各種簽證待遇, 某程度上, 往往與中國的政治扣在一起考慮.

舉例說, 香港人持BN(O)去英國讀耆, 到達後咩都唔駛煩.
但如果持 特區護照  ...

非英國又如何呢?
之前咪有單,關員見到BN(O)但眼前係一個黃皮膚黑眼睛的中國人,於是諸多留難。
我的經歷則是,特區護照比BN(O)更容易過關。
marioso 發表於 2009-10-11 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-10-11 17:29 發表

非英國又如何呢?
之前咪有單,關員見到BN(O)但眼前係一個黃皮膚黑眼睛的中國人,於是諸多留難。

我既經歷係BNO當左做BN
反而仲易過關
因為可以行EU通道

同行朋友用特區..結果排左30min+
3ASV196 發表於 2009-10-11 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-10-11 17:29 發表

非英國又如何呢?

對, 尤其係英國本身, 真係仲問多d野, 因為d關員明白咩係(O).....
3ASV196.KE7270
Kaix 發表於 2009-10-12 15:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-10-11 11:24 發表
各種簽證待遇, 某程度上, 往往與中國的政治扣在一起考慮

好明顯唔係,特區護照國際上待遇係遠遠高於中國護照,
大部分外國人都唔會認為香港同中國一樣,
香港人d「被迫害妄想症」又發作

你話BNO比特區護照待遇好,
唔代表人地將特區護照與中國政治扣在一起

BNO好歹都叫「英國公民」,
待遇比「外國人」特區護照好係正常
(BNO待遇係咪比特區護照好係可圈可點)

BNO待遇比日本護照好,
係咪又即係日本護照與中國政治扣在一起??

好多香港人諗野嘅範圍得香港同大陸
呢個世界唔係得香港同大陸

你未長年出過國讀書,又唔係成日周遊列國個d人,
唔清楚就唔好亂講