hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉載)公共專業聯盟活動: 新高鐵「貫通南北方案」發布會 ...
開啟左側

(轉載)公共專業聯盟活動: 新高鐵「貫通南北方案」發布會

ahbong 發表於 2009-12-1 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-12-1 07:30 發表

如你認為此議題不應遁民主方式解決, 那你提什麼 "民主" 呢? 如何決定哪些議題應以民主解決, 哪些不應呢? 政府每一個公共決策都有其專業和深奧的一面, 是不是通通都因為人民不夠專業不了解, 所以不用考慮以少數服從多數為原則推行呢, 那我們還需要普選嗎? (一旦有 "普選", 理論上結果跟 "公投" 是分別不大, 因為在普選下, 議員代表市民表決。)

首先,我並不認為興建一項基建,要提升到民主、普選等大事大非的政治層次。

我認為政府每推一項基建,必然會有得益者,亦有反對者。例如九十年代興建新機場,亦有不同反對聲音,但興建的共識是存在,就應交由專家決定如何平衡社會各方的利益,而不是單單聽從反對的聲音,就拉倒方案。我認為就今次高鐵事件,政府提出高價收購方案解決菜園村問題,而大角嘴居民的憂慮,是可以透過政府進一步提供資料去解決。整件事的解決方法,不應透過騎劫民意,去放大反對或支持的聲音,否則便會出現社會分化,對社會沒有好處。
053h4 發表於 2009-12-1 10:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-12-1 11:10 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-12-1 11:13 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2009-12-1 11:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-12-1 11:28 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2009-12-1 11:38 | 顯示全部樓層

今日,菜園村、大角咀、華景山莊的「代表」,
前往民建聯、民主黨、工聯會總部要求會見,叫佢地投反對票。

大角咀同華景山莊......真係好笑喇,
提出地底鑽隧道會爆炸地陷的人唔知係邊個深山出來既,
又唔見彌敦道地陷?又唔見英皇道地陷?又唔見獅子山筆架山爆炸?
西港島線係咪應該都反對埋?

如果同一條路線,同一個建築方法,唔係廣深港高鐵,
而係香港境內一區一站的地鐵,唔知呢班人會唔會反對呢?

「港鐵在我屋企樓下探土呀,我好驚成個屋苑沉落去呀,沙中線唔該即刻叫停!」

講到尾,都係因為自己要付出,但沒有即時回報(所謂回報包括使用交通的便利),
就玉石俱焚要全香港陪你一齊做井底蛙。乜都焚晒香港就成一片焦土。

只係顯得佢地幾咁愚昧自私。
愚昧自私,就是回歸後香港整體的寫照。

jpoon 發表於 2009-12-1 11:48 | 顯示全部樓層
我諗大角咀居民反對,唔只係因為怕地陷,而係怕舊樓重建時,因為高鐵響地下而影響重建規模
a_drew 發表於 2009-12-1 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2009-12-1 11:48 發表
我諗大角咀居民反對,唔只係因為怕地陷,而係怕舊樓重建時,因為高鐵響地下而影響重建規模

一早已經有大角咀人出黎講高鐵累到佢地第時冇得重建5-60層住宅啦
053h4 發表於 2009-12-1 11:58 | 顯示全部樓層