hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉載)公共專業聯盟活動: 新高鐵「貫通南北方案」發布會 ...
開啟左側

(轉載)公共專業聯盟活動: 新高鐵「貫通南北方案」發布會

kychung 發表於 2009-10-8 00:28 | 顯示全部樓層

我都係咁講架喇
要咁搞法不如用返共用通道方案算啦
南粵急行 rail.kychung.com
ctb8107 發表於 2009-10-8 00:35 | 顯示全部樓層
我反而覺得偉大的「專家」們幫政府反襯左現時個方案,
佢提出呢一個新方案正正突顯左政府現時方案的優點
明眼人睇完都會更加支持政府既方案
s3n354 發表於 2009-10-8 01:33 | 顯示全部樓層
發神經的建議, 將高鐵站放係市區外圍, 要人搭一程20-30分鐘車先可以轉乘, 咁同自殺有咩分別
以其他城市為例, 日本會把東北新幹線總站放大宮, 東海道新幹線總站放橫濱嗎?
況且青衣有位起站嗎, 要坐完幾個鐘既旅客係錦上路搶到青衣再迫東涌線去港島區...
完全是狗屁不通的建議

繼續咁爭吵下去對香港有害無益, 憑菜園村係唔可以阻礙香港發展既
s3n354 發表於 2009-10-8 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2009-10-8 00:28 發表
我都係咁講架喇
要咁搞法不如用返共用通道方案算啦

咁不如唔好起好過
起北環線, 搭高鐵請在落馬洲過關過深圳搭
3ASV196 發表於 2009-10-8 09:06 | 顯示全部樓層
其實香港有幾大, 方案可以有咩新意.....同預期一樣,
只不過同之前d方案唔同, 係加建返更好的交通連接
去錦上路....

睇左有關pdf, 發現內容比較空範, 好簡單地作出比較,
似乎比較少考慮到新方案本身亦有一定困難/cost,
(或者有考慮到, 但pdf無寫出黎)

另外有關"專家組"的組成, 本身並不夠全面, 如缺少左
產業測量師 同工料測量師, 呢d專業人士專門針對地政,
土地運用, 及工料價錢/造價, 專家組缺少了呢d人才..

其實有d唔明, 點解要反而起多條機鐵支線, 都唔起埋
高鐵出市區....@@ 其實真係節省得多少.....搞到咁,
認為錦上路係香港中心的話(什麼香港交匯站咁勁),
不如建議埋將錦上路發展成香港新市中心...(似日本d
未來漫畫, "新都心" haha) 將商業發展搬晒去, 到時
又有機鐵, 又有高鐵, 又有"港島快線", 又有"東西走廊"
(西鐵+東九龍線+馬鐵), 仲唔係香港商業中心? 唔發展
都浪費左咁好的交通配套la....勁ar, 不過可能周邊要發展,
遲下收地收埋上返菜園村 haha

其實認真d講, 整個咁大咁勁的public transport interchange node
係錦上路, 就算政府唔發展, 私人業權都會發展那度一帶, 如果以新
界人文生活方面, 及環境方面去睇, 將來的"破壞"一定會比現有方案大,
如果有關人士真係擔心菜園村等鄉村生活問題的話, 應該可以咁諗下,
尤其專家組有town planner, 無理由唔知呢d野, 除非你話政府以強大
的法定規劃制度, 去作出限制, 但就會明顯浪費左那一邊的發展...真係
搵野黎搞....

3ASV196.KE7270
Kaix 發表於 2009-10-8 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-10-8 09:06 發表
其實認真d講, 整個咁大咁勁的public transport interchange node
係錦上路, 就算政府唔發展, 私人業權都會發展那度一帶, 如果以新
界人文生活方面, 及環境方面去睇, 將來的"破壞"一定會比現有方案大,
如果有關人士真係擔心菜園村等鄉村生活問題的話, 應該可以咁諗下

總之反高鐵嘅就係同一陣線,
菜園村只係佢地一隻棋子
3ASV196 發表於 2009-10-8 10:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-10-8 10:34 發表

總之反高鐵嘅就係同一陣線,
菜園村只係佢地一隻棋子

其實或者咁講, 呢個社會本身就係充滿矛盾,
你搵一個經濟學家, 同一個環保專家, 去睇
同一樣野, 都可能矛盾晒, 結果完全相反...

所以要搵野反, 一定可以搵到, 仲好易tim, 正如
"政府方案支持者", 都好容易對呢個"專家方案"
作出極大批評....

我諗我地係要搵一個方案, 係比較平衡...而政府方案,
最大問題, 其實都只係貴....其實其他, 如位置配套, 地
底定線, 都來得好好.....

之前好多工程, 政府為左節省d 錢, 好多工程都引起好多
爭執, 如落馬洲支線, 現在的西南港島線, 真係難得政府肯
咁落本, 唔介意用多d 錢 去起高鐵, 反而可以換來更多批評

不過其實都有樣野好, 其他人可以講得出其他方案, 其實已
經證明左高鐵的存在價值, 好過部分人, 甚至認為高鐵係唔
需要/唔應該起...

希望個設計分歧, 可以慢慢收窄...
3ASV196.KE7270
tonyng 發表於 2009-10-8 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2009-10-8 01:33 發表
發神經的建議, 將高鐵站放係市區外圍, 要人搭一程20-30分鐘車先可以轉乘, 咁同自殺有咩分別
以其他城市為例, 日本會把東北新幹線總站放大宮, 東海道新幹線總站放橫濱嗎?

未免誇大了吧。

大宮與東京距離30.5公里,新幹線的車程為25分鐘、高崎線轉京濱東北線的車程為33分鐘。(新幹線快8分鐘)
新橫濱與東京距離28.8公里,新幹線的車程為19分鐘、横須賀線的車程為26分鐘。(新幹線快7分鐘)

錦上路與西九龍(柯士甸站)的距離才18.7公里,車程為16分鐘。
撇除技術因素,假設青衣至錦上路興建了聯絡線,由錦上路經機場快線路軌直達香港站的車程也只是17分鐘。
sq285 發表於 2009-10-8 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 2009-10-8 12:04 發表

未免誇大了吧。

大宮與東京距離30.5公里,新幹線的車程為25分鐘、高崎線轉京濱東北線的車程為33分鐘。(新幹線快8分鐘)
新橫濱與東京距離28.8公里,新幹線的車程為19分鐘、横須賀線的車程為26分鐘。(新幹線快7分鐘)

錦上路與西九龍(柯士甸站)的距離才18.7公里,車程為16分鐘。
撇除技術因素,假設青衣至錦上路興建了聯絡線,由錦上路經機場快線路軌直達香港站的車程也只是17分鐘。

我又反問:青衣去錦上路如果要零收地又可以點起?
一部新幹線可以由大阪市中心去到東京市中心,又唔見佢地要去到新横浜同人迫横浜線+横須賀線?
053h4 發表於 2009-10-8 12:30 | 顯示全部樓層