hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉載)公共專業聯盟活動: 新高鐵「貫通南北方案」發布會 ...
開啟左側

(轉載)公共專業聯盟活動: 新高鐵「貫通南北方案」發布會

kychung 發表於 2009-10-8 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-10-8 09:06 發表
睇左有關pdf, 發現內容比較空範, 好簡單地作出比較,
似乎比較少考慮到新方案本身亦有一定困難/cost,
(或者有考慮到, 但pdf無寫出黎)

又或者咁講啦
佢地提出呢個方案既目的好可能只係趁高鐵呢個咶題炒得咁熱
做D野黎吸引下眼球je
如果個目的只係咁ge話
個方案要做到你expect咁咩細ge話就over左喇
南粵急行 rail.kychung.com
sq285 發表於 2009-10-8 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2009-10-8 12:35 發表

又或者咁講啦
佢地提出呢個方案既目的好可能只係趁高鐵呢個咶題炒得咁熱
做D野黎吸引下眼球je
如果個目的只係咁ge話
個方案要做到你expect咁咩細ge話就over左喇 ...
一個唔合格proposal隨時會有反效果
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Alex_Tsang 發表於 2009-10-8 13:44 | 顯示全部樓層
當香港還在吵吵鬧鬧的時候, 武廣客運專線早幾日前已經進行了試車,
廣深港深港段還在潛水中, 香港還可以有甚麼競爭力呢?
Kaix 發表於 2009-10-8 14:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Alex_Tsang 於 2009-10-8 13:44 發表
當香港還在吵吵鬧鬧的時候, 武廣客運專線早幾日前已經進行了試車,
廣深港深港段還在潛水中, 香港還可以有甚麼競爭力呢?

香港人大部分都仲未知高鐵即係子彈火車,
有人以為係柴頭直通車,有人以為係機場快線模式,有人以為係地鐵模式

另外好多香港人仲以為大陸火車係早廿年咁,
2年前大學站等車,直通車以超龜速(10-15km/h)通過,
有個阿叔就話大陸d火車落後

實情係香港落後先搞到直通車入到香港要龜速行走
053h4 發表於 2009-10-8 14:41 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2009-10-8 17:52 | 顯示全部樓層
根本學大陸咁強行收地咪算囉,再爭落去,條高鐵過多30年都未起好...
thomasluke231 發表於 2009-10-8 18:09 | 顯示全部樓層

我真的有點兒覺得個建議像小朋友在地圖上畫幾條綫,唔講都唔知佢地係專家
青衣站係高架,去錦上路一定要過海,唔知佢地想過海隧道定係起條大橋,隧道真係冇咩可能,由高架直插海底。大橋的話,姐係又要起多一條汀九橋,真係唔知會平得去邊?佢地又話吸引機場居民,由機場去錦上路點都要在青衣轉,比西九龍要乘客轉多次,真係唔知可以可以吸引幾多人??
AVW56 發表於 2009-10-8 18:10 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2009-10-8 01:33 發表
神經的建議, 將高鐵站放係市區外圍, 要人搭一程20-30分鐘車先可以轉乘, 咁同自殺有咩分別

以其他城市為例, 日本會把東北新幹線總站放大宮, 東海道新幹線總站放橫濱嗎?
況且青衣有位起站嗎, 要坐完幾個鐘既旅客係錦上路搶到青衣再迫東涌線去港島區...
完全是狗屁不通的建議

繼續咁爭吵下去對香港有害無益, 憑菜園村係唔可以阻礙香港發展既

將高鐵站放係市區外圍有咩問題? 大陸都係咁啦!
廣深港高鐵的新廣州站位處 番禺石壁, 咪正正係市區外圍囉!
你唔係以為個度係廣州市區呀化?

第時香港人搭高鐵上廣州, 落左車之後, 仲要搭48分鐘以上的駁車
先可以去到廣州市區及天河CBD架, 你唔知架咩?

大陸都係將高鐵站放係市區外圍, 什至係放係郊區,
咁香港段總站係錦上路無問題呀!
仲可以帶動埋新界西北的發展添.

係青衣站可以轉機鐵, 一樣有地方擺行李,
根本唔駛迫東涌線出市區咁慘.
反正班 "大生意人" 係搭高鐵落黎ge, 有大把錢,
青衣至香港個幾十蚊, 簡直係濕濕碎啦.

點解會有爭吵呢? 因為政府同呢度部分板友唔肯聽人意見!
之前獨立媒體的意見, 有板友話佢無pt, ok, 我就assume個班板友講得岩先,
好啦, 到今次啦, 係公共專業聯盟, 入面有高級工程師,有晒數據, 做晒report,
全部有實際數據支持, 唔係獨立媒體的空口說白話,
呢度有部分板友又話人地的建議狗屁不通......
呢度有人係工程師咩? 點解可以咁肯定話人地的建議狗屁不通?

政府都係, 人地專業聯盟整左個proposal出黎, 政府就應該正視,
最起碼都要研究一下是否可行啦, 而不是幾個鐘後就即刻reject人地的建議,
睇到唔睇下份proposal!

呢度部分板友支持高鐵就岩ge,
班工程師反對高鐵就錯ge, 就狗屁不通ge,
咁同一言堂有咩分別?
Kaix 發表於 2009-10-8 18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-10-8 18:10 發表
點解會有爭吵呢? 因為政府同呢度部分板友唔肯聽人意見!
之前獨立媒體的意見, 有板友話佢無pt, ok, 我就assume個班板友講得岩先,
好啦, 到今次啦, 係公共專業聯盟, 入面有高級工程師,有晒數據, 做晒report,
全部有實際數據支持, 唔係獨立媒體的空口說白話,
呢度有部分板友又話人地的建議狗屁不通......
呢度有人係工程師咩? 點解可以咁肯定話人地的建議狗屁不通?

政府都係, 人地專業聯盟整左個proposal出黎, 政府就應該正視,
最起碼都要研究一下是否可行啦, 而不是幾個鐘後就即刻reject人地的建議,
睇到唔睇下份proposal!

咩叫選擇性失明,係呢位板友反映得一清二楚

政府已經研究左兼回應埋,
結論佢係一份唔科學嘅計劃書

五點擊破「公盟」高鐵方案
http://hk.news.yahoo.com/article/091007/3/ekxg.html

原帖由 AVW56 於 2009-10-8 18:10 發表
呢度部分板友支持高鐵就岩ge,
班工程師反對高鐵就錯ge, 就狗屁不通ge,
咁同一言堂有咩分別?

有point嘅唔怕擺出黎拗,最怕有人冇point拗就發爛渣

053h4 發表於 2009-10-8 18:45 | 顯示全部樓層