hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問新城循環線收費/營運模式.
開啟左側

問新城循環線收費/營運模式.

2A_DL13 發表於 2005-10-11 00:39 | 顯示全部樓層

[ref=390395]Crotone[/ref]  在 2005-10-11 00:29 發表:

搭單問埋新記 26 又點樣

實際營運上,23A,23B及26由於是循環線的關係,
車長不會「趕客落車」,然而,與上述路線不同
,由於三線的循環點皆在半山,故不會出現先繞
半山後往勵德村車費會較平的情況。
Your global lifestyle partner..
JN6854 發表於 2005-10-11 00:42 | 顯示全部樓層
[ref=390383]cx734[/ref]  在 2005-10-11 00:15 發表:

為了慳果五亳
由西環上37B,坐左成個鐘在田灣落車

37B"實際上"唔可以咁做
(在德輔道西或之前上車之乘客
必需在香港仔隧道收費廣場或之前落車)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
JN6854 發表於 2005-10-11 00:44 | 顯示全部樓層
[ref=390379]da54[/ref]  在 2005-10-11 00:11 發表:

記得呢度有人引述過有關方面話,如果乘客上車係俾全程收費的話,
佢就有權由總站坐返去總站....

但係若果以"收費表"(乳豬紙)作準的話
循環線乘客就算付全費都"未必"有權由總站坐返總站
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
da54 發表於 2005-10-11 00:53 | 顯示全部樓層

[ref=390413]JN6854[/ref]  在 2005-10-11 00:44 發表:

但係若果以"收費表"(乳豬紙)作準的話
循環線乘客就算付全費都"未必"有權由總站坐返總站

唔知日後有更多新款乳豬紙果陣仲有無得用呢個方法 lu~
至於你們信不信?反正我信了
loveandpeace 發表於 2005-10-11 01:16 | 顯示全部樓層
[ref=390175]60M[/ref]  在 2005-10-10 09:30 PM 發表:

好似M590咁

呢度

海怡半島開就收6個半

過左香隧就收3個9

到左皇后像廣場個站就再收返6個半

我想問下如果 o係金鐘上車係咪真係收3個9

我淨係講M590同埋590A0既營運模式.
(其他新城循環線收費 / 營運模式,
煩請板友接力!)

你講得arm.

如果你0係金鐘海富中心,
搭M590去中環 (交易廣場)0既話,
佢真係收$3.90,
不過你最多只可以坐到去中環 (交易廣場).

其實M590同埋590A都係一樣.

雖然新巴個網頁話,
M590同埋590A都係循環線;
但係事實上,
兩者都唔係循環線,
佢0地都係"兩邊設有總站"0既路線.

M590係0係中環 (交易廣場)作為總站.
590A係0係金鐘 (東)作為總站.

[ref=390175]60M[/ref]  在 2005-10-10 09:30 PM 發表:

同埋到左中環會唔會俾車長請落車?

會.
你一定要0係中環 (交易廣場)落車.
LA11 發表於 2005-10-11 01:30 | 顯示全部樓層
[ref=390287]da54[/ref]  在 2005-10-10 23:01 發表:

4 號日頭係中環係無正式總站既...
勉強都算「即捕即解」既....

不過到夜晚,因為要就返重組路線前
的尾班車時間,所以 4 號 d 車會去到
恆生總行熄車,等夠鐘先開~

4 號每日最後四班由華富(南)
總站開0既車 , 當去到中環干諾道中
恆生總行時 , 車長都需要等待至下列
時間才載客駛回華富(南)後收工 .

以下為該四班車之時間 :
華富開 : 2300(尾四車) , 2315(尾三車) , 2330(尾二車) , 2345(尾車) .
中環開 : 2335(尾四車) , 2355(尾三車) , 0015(尾二車) , 0035(尾車) .

其他時間去到恆生總行個站 , 車長
只須要等0的客完成0左上車同埋落車
呢個程序就可以開車走 , 名乎其實 " 即捕即解 " .
Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
loveandpeace 發表於 2005-10-11 01:31 | 顯示全部樓層

[ref=390365]JN6854[/ref]  在 2005-10-11 12:03 AM 發表:

請留意有關路線之收費表
就記憶所及

46x 在"龍匯道"之前上車
必需在"內告士打道"巴士站或之前落車

...

唔係bor!

有個住0係田灣0既男人,
佢成日都0係田灣巴士總站,
搭NWFB 46X遊車河.
佢0係田灣巴士總站俾$6.10,
坐一個圈返番田灣巴士總站.

呢個人最犀利0既係,
佢搭NWFB 46X遊車河,
遊到連個個jar NWFB 46X0既車長,
都認得佢.

所以,
照咁睇,
如果有人搭NWFB 46X,
0係""龍匯道"之前上車",
未必一定要0係""內告士打道"巴士站或之前落車".

[ Last edited by loveandpeace on 2005-10-11 at 01:33 ]
loveandpeace 發表於 2005-10-11 01:43 | 顯示全部樓層
[ref=390437]LA11[/ref]  在 2005-10-11 01:30 AM 發表:

以下為該四班車之時間 :
華富開 : 2300(尾四車) , 2315(尾三車)  ...

請問呢四班車0既乘客,
去到中環干諾道中恆生銀行總行果陣,
係唔係一定要落車呢?
2A_DL13 發表於 2005-10-11 01:53 | 顯示全部樓層
[ref=390439]loveandpeace[/ref]  在 2005-10-11 01:31 發表:

唔係bor!

有個住0係田灣0既男人,
佢成日都0係田灣巴士總站,
搭NWFB 46X遊車河.
佢0係田灣巴士總站俾$6.10,
坐一個圈返番田灣巴士總站.

呢個人最犀利0既係,
佢搭NWFB 46X遊車河,
遊到連個個jar NW ...

運輸署有運輸署的解釋;
巴士公司營運部有營運部向前線員工的解釋;
巴士公司顧客服務部有顧客服務部向乘客的解釋;
前線員工又有個別前線員工的做法。

有錯請指正。
Your global lifestyle partner..
da54 發表於 2005-10-11 02:15 | 顯示全部樓層

[ref=390437]LA11[/ref]  在 2005-10-11 01:30 發表:

我有次九點幾已經見到有架 4 號係恆生總行等夠鐘先開車~~

其他時間去到恆生總行個站 , 車長
只須要等0的客完成0左上車同埋落車
呢個程序就可以開車走 , 名乎其實 " 即捕即解 " .

我 concept 上「即捕即解」係架車去到總站就已經要落下一個單開車~
不過循環線無總站,又無站長,沒有「捕」,又何來「解」呢?

[ref=390443]loveandpeace[/ref]  在 2005-10-11 01:43 發表:
請問呢四班車0既乘客,
去到中環干諾道中恆生銀行總行果陣,
係唔係一定要落車呢?

有三個可能性可以令你唔駛落車: (再聲明:以下唔係鼓勵!)
1. 司機發現唔到你,你又夠膽唔落 (架車可能熄燈熄偈);
2. 司機發現到你,你又說服到佢唔叫你落車;
3. 架車過鐘,真係「即捕即解」~

[ Last edited by da54 on 2005-10-11 at 02:24 ]
至於你們信不信?反正我信了