hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問新城循環線收費/營運模式.
開啟左側

問新城循環線收費/營運模式.

CK4013 發表於 2005-10-12 00:49 | 顯示全部樓層

[ref=391284]2A_DL13[/ref]  在 2005-10-12 00:13 發表:

那討論了這麼久,小弟倒有興趣知道,九巴/九鐵的制度又
與新巴/城巴有甚麼分別?

有朋友曾經講過話試過搭九巴5D俾人在紅磡附近趕落車
當時仲係鴨車時代

我自己只係試過搭10
由彩雲經旺角到鑽石山先落

以前我諗無人唔記得
坐251M可以由青衣去青衣啦!

不過,九巴路線應該無收費問題

另外,我本人真係唔明城巴5B為何是循環線
但是又要在醫院附近停車休息
Uh jjuh myun (左右為難)
2A_DL13 發表於 2005-10-12 00:52 | 顯示全部樓層
[ref=391342]CK4013[/ref]  在 2005-10-12 00:49 發表:
另外,我本人真係唔明城巴5B為何是循環線
但是又要在醫院附近停車休息

我第一個想法,就是因為5B車程長,如果不提供休息
時間予車長,或許有關員工團體會提出不滿。
Your global lifestyle partner..
bustop 發表於 2005-10-12 01:49 | 顯示全部樓層
既然有咁多新巴城巴循環線都要在循環點停車休息兼趕客,
又設立咗分段收費杜絕乘客坐平車返轉頭,
點解仲要死攬住循環線呢個名誤導乘客?
da54 發表於 2005-10-12 02:14 | 顯示全部樓層

[ref=391386]bustop[/ref]  在 2005-10-12 01:49 發表:

既然有咁多新巴城巴循環線都要在循環點停車休息兼趕客,
又設立咗分段收費杜絕乘客坐平車返轉頭,
點解仲要死攬住循環線呢個名誤導乘客?

Eddie 兄無理由唔知循環線開黎做乜....
例如 25 號咁,架車會係寶馬山順時針轉一個圈,
咁佢一定要做循環線,而其分段收費相信唔會係為
「杜絕乘客坐平車返轉頭」。又或者好似 720P 咁,
呢類循環屬於車務需要,並無「停車休息兼趕客」。

至於 M590 ,就係因為要比香港站既人可以坐 M590
去海怡,而又唔想架車入香港站兩次而叫循環線。

我唯一覺得唔知點解叫循環線既就只有 590A。
至於你們信不信?反正我信了
nwfb1601 發表於 2005-10-12 12:39 | 顯示全部樓層
[ref=391284]2A_DL13[/ref]  在 2005-10-12 12:13 AM 發表:
那討論了這麼久,小弟倒有興趣知道,九巴/九鐵的制度又
與新巴/城巴有甚麼分別?

九記0個 D 應該都唔會點理你。因為我遊過 14C 同 70K,呢兩程
車我都係坐導航位,由總站坐到總站,都無俾人請落車。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
bustop 發表於 2005-10-12 13:06 | 顯示全部樓層
[ref=391395]da54[/ref]  在 2005-10-12 02:14 AM 發表:
Eddie 兄無理由唔知循環線開黎做乜....
例如 25 號咁,架車會係寶馬山順時針轉一個圈,
咁佢一定要做循環線,而其分段收費相信唔會係為
「杜絕乘客坐平車返轉頭」。又或者好似 720P 咁,
呢類循環屬於車務 ...

我只係針對要停車休息嗰一類循環線.
即係 590A, M590, 5B 等等.
根本就可以轉佢做雙向線.
例如在皇后像廣場 / 香港站的巴士站提示 M590 乘客
去大會堂 / 交易廣場搭車.

站在一般不熟悉巴士運作嘅乘客立場睇,
坐坐下巴士無端端個司機走黎同你講,
1) 架車要等 x 分鐘先再開車, 一係轉坐前面部車.
2) 你唔可以坐番總站, 一定要喺邊度邊度落車.
一定覺得麻鬼煩, 坐程巴士都攪咁多野.

[ Last edited by bustop on 2005-10-12 at 13:07 ]
ccicoltd 發表於 2005-10-12 14:26 | 顯示全部樓層

[ref=391526]bustop[/ref]  在 2005-10-12 13:06 發表:
我只係針對要停車休息嗰一類循環線.
即係 590A, M590, 5B 等等.
根本就可以轉佢做雙向線.
例如在皇后像廣場 / 香港站的巴士站提示 M590 乘客
去大會堂 / 交易廣場搭車.

個人覺得 5B 有點不同,始終這條線在加路連山道、東院道是單向行駛,
且為獨市生意;我們不能排除在「休息站」之前數站有乘客登車,如改為
循環線則會對這批客不公平。5B 不像 M590 般,可「往對面馬路候車」。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HY671 發表於 2005-10-12 15:52 | 顯示全部樓層
[ref=391346]2A_DL13[/ref]  在 2005-10-12 12:52 AM 發表:

那麼37A/37B甚至969的司機又怎樣?

不過5B加設循環好明顯係方便往返東院道的少數搭客,現時的
安排實為最好不過。上文板友ccicoltd兄既說法亦十分合理。
永遠懷念MJ
JN6854 發表於 2005-10-12 16:16 | 顯示全部樓層
[ref=391575]HY671[/ref]  在 2005-10-12 15:52 發表:

那麼37A/37B甚至969的司機又怎樣?

不過5B加設循環好明顯係方便往返東院道的少數搭客,現時的
安排實為最好不過。上文板友ccicoltd兄既說法亦十分合理。

事實上37A/37B/37X係一個"失敗作"
37A塞香隧、37B/37X塞干諾道中、灣仔道
結果一來脫班、二來全程行車時間"拖長"
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
nwfb23 發表於 2005-10-12 18:04 | 顯示全部樓層

[ref=391346]2A_DL13[/ref]  在 2005-10-12 00:52 發表:

5B車長或其他柯打車長都好鍾意呢個安排,有得食煙嘛
但我又唔覺得係工會爭取返0黎,有大把線比5B更要命,
我覺得只係城巴為0左調節班次之用

唔止5B,11號係渣甸山都要等時間開,不過唔熄車
nwfb23