hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) ‧突破31& M 界限‧
開啟左側

‧突破31& M 界限‧

Marlboro 發表於 2009-10-10 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 BigBean 於 2009-10-10 10:22 發表

都城年代幾正幾蛇就唔清楚, 照睇照數最密果期都有九部車行.

講密車我反而覺得雞車年代早繁時間會密啲, 無記錯當年可以做到4-5mins一班車,
早繁時間會有長牛單層做加班車(唔只一部, 唔知算唔算係蛇車), 又會有香島 ...

好耐之前問過掛M8果位莫師傅講,未有235M前,31M有12部車行(連埋蛇車)
dicksonboy 發表於 2009-10-11 03:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Marlboro 於 2009-10-10 04:08 發表
終於肯捨得貼呢d相出黎啦

有時葵芳d替站真係唔知道31M唔可以行加五車,有次我又係返36M(HF3692),
比個替站拉我去31M,我話31M唔行得12米喎.......結果都係被拉左去235M,
因為果日係會考日子,31M&235M大斷攬 ...

31M唔行得加五車?
當年有條蛇經常會出加五車,不過唔上梨貝街
只去石泰樓做總站,而早上更有非固定賣血車做31M
架賣血好多時都拎加五車

PS: 我都貼過N次AL1行31M既相喇...
Idiotism is idiots being idiotic
HR9710+KU1391 發表於 2009-10-11 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2009-10-11 03:11 發表

31M唔行得加五車?
架賣血好多時都拎加五車

PS: 我都貼過N次AL1行31M既相喇... ...

31M在90年代初放工時間有大量加班車,多數係雞,見過葵芳總站以連續開3架雞,可能咁岩M仔掛牌冇出,雞車貼有"冇票機"的紙條
這些加班車,有可能單向往梨貝街
6/2000,我坐過AL行31M,尾站係石梨邨9座,不上梨貝街,架AL貼住架龍仔行,車長不斷叫"不上山頂總站"
11米冷馬放工時間行31M,會不會係935做完回程後柯打?
自從石梨/石蔭紅小開線後,31M的客有部份改坐紅小,可能紅小一見到對頭有31M就調頭上客
dicksonboy 發表於 2009-10-11 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2009-10-11 18:48 發表

31M在90年代初放工時間有大量加班車,多數係雞,見過葵芳總站以連續開3架雞,可能咁岩M仔掛牌冇出,雞車貼有"冇票機"的紙條
6/2000,我坐過AL行31M,尾站係石梨邨9座,不上梨貝街,架AL貼住 ...

有無935柯打就唔知
不過就肯定有架蛇車字軌經常會出大車
車頭仲貼過膠紙寫"以石排街石泰樓為總站",仲見過相架車係用"石籬"牌 (即係43A果隻)
最過癮就係個走線同平時既31M係完全唔同,個總站平時係無31M既
以架車過在石梨總站係不入圍乪街,直行大隴街,經青山公路上石排街

而家諗返當年益得濟,唔識得去青山公路影AL1 @ 31M
所以好記得...
Idiotism is idiots being idiotic
3bx 發表於 2009-10-12 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2009-10-11 18:48 發表
6/2000,我坐過AL行31M,尾站係石梨邨9座,不上梨貝街,架AL貼住架龍仔行,車長不斷叫"不上山頂總站"
11米冷馬放工時間行31M,會不會係935做完回程後柯打?www.hkitalk.net& j9 \) X2 ]- i0 c5 Q' H
自從石梨/石蔭紅小開線後,31M的客有部份改坐紅小,可能紅小一見到對頭有31M就調頭上客

約93年中我都仲搭過圓頂寶行31M,以大隴街為總站。去99年臨轉冷前,
有一排出好多部都普鴨來做替車,搞到乘客上車企係路中心搵散紙,上客好慢。
而全冷後,有段時間好多時係平日晚上7點幾就會有11m冷馬行31M,並且會上去梨貝街,
有見過係有905的同一部車,在不同日子而接近時間出現過幾次。

石梨/石蔭去葵芳紅小都有搶去31M/235M的客,但以31M被搶客情況比較嚴重,
相信最大原因係31M用細車,搞到中途站客無靚位座/甚至要企。而非繁忙時間,
紅小通常會比31M早一個燈位到站上客,行葵涌道唔洗停站直達葵芳。
宜家早繁出葵芳31M少左好多機會頂閘。
BigBean 發表於 2009-10-12 01:27 | 顯示全部樓層
我一向都有save低31m的照片, 現在upload一張AL1@31m@石排街上來分享.
如果對相片感到不安的話, 請通知我delete, 謝謝.
Marlboro 發表於 2009-10-12 03:11 | 顯示全部樓層

GX7960 發表於 2009-10-12 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2009-10-11 03:11 發表

31M唔行得加五車?
架賣血好多時都拎加五車

PS: 我都貼過N次AL1行31M既相喇... ...

好記得果日見AL1 @ 31M O 晒咀仲要葵芳商場果個站就頂閘
好客到......(黃昏時段)
唔夠人串就要報警...?
Justin1082 發表於 2009-10-12 11:26 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7960 於 2009-10-12 11:25 發表

好記得果日見AL1 @ 31M O 晒咀仲要葵芳商場果個站就頂閘
好客到......(黃昏時段)

平時黃昏時段喺葵芳總站已經頂閘
GX7960 發表於 2009-10-12 13:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Justin1082 於 2009-10-12 11:26 發表

平時黃昏時段喺葵芳總站已經頂閘
果陣好似上左10個客左右(葵芳商場)就可以直飛上石梨

唔夠人串就要報警...?