hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大學選數學系是否很笨?
開啟左側

大學選數學系是否很笨?

arhang2001 發表於 2005-10-12 20:11 | 顯示全部樓層

你有機會揀的話,
一定要揀自己喜歡的科目。
我們一眾同學當初都不是選現在的學系,
只因成績不理想,是學系選我們。

盲從最後的結果是吃力不討好呀。
av220 發表於 2005-10-12 21:08 | 顯示全部樓層
興趣真係好緊要. 這裏給你幾個心理準備:
1. 你要預左入math 系會有好多勁人.
連一d 兩科數a 左既人都係咁講.
2. 做數既approach 會同以前唔同.
大學傾向prove theory, 如果你係因為"計" 到答案既滿足感
而鍾意數學既話, (所謂計, 係指應用theory.)
咁你要認真問問自己係咪真係鍾意數學.
(ie 大學讀數既方法, 你會唔會感興趣?)
因為聽過有人兩科數a 左入math 系, year2 申請轉系.....
原因相信因為以上原因. 可見考得好=/=鍾意數學.
3. 你要預d 數勁難, 十題有九題都唔識做.

以上係一位math 系畢業既師兄比我既advice,
今天在此略敍, 希望幫到你.

最後一提, 興趣作大前提即可.
千祈唔好用學系/學校名氣作考慮.
至於前景, 你可以預左呢個社會唔係讀個行做個行.
個人意見, 當你有兩個學系同樣有濃厚既興趣
而不知取捨既時候, 前途先會列入考慮因素之列.

言語有不妥之處, 還請指教.

如果你係選擇hku 既話,
可以睇下linear algebra 同calculus 既junior 課程.
只係比你預先睇下year 1 大概會讀d 乜野.
http://www.hku.hk/science/BSccourse2005-06.pdf
course code: MATH1101, 1102, 1201, 1202

[ Last edited by av220 on 2005-10-12 at 21:28 ]
ryulky 發表於 2005-10-12 21:13 | 顯示全部樓層
唔少大學生畢業後o既工作都未必同自己讀o個科有關
所以,出路呢樣野唔駛擔心.
某d大學o既工商管理系/電腦系o既碩士課程都鍾意收數學系畢業o既人
0 去錯方向
norrislaw 發表於 2005-10-12 22:21 | 顯示全部樓層

如果你係本住功利, 計較搵幾多錢既話, 咁你就真係唔好讀數學喇
讀書吓吓計較第日搵幾多錢, 真係冇意思。

大學係冇一科斷送一個人既前途, 你話香港冇得搵食, 唔代表世界其他地方冇。
你話讀地球學喺香港冇用咩, 但係你去NASA會成為搶手貨。
jubilant 發表於 2005-10-13 02:02 | 顯示全部樓層
[ref=391527]S3BL100[/ref]  在 2005-10-12 01:13 PM 發表:

近年中大數學系收生門檻超高,
mean超碼AL有3A (不計中英文)
不過家人就叫我拔尖千祈唔好揀數學系,
說我以這個成績, 讀咩科都得, 就係唔好讀數學, 話出路不佳,
其實大學選數學系又是否真的很笨?

睇自己興趣啦,不過你可以選minor/double major
我識有人選Maths+E&F (MAEF)
我相信都可以應付一下實際需要
Ni
HY671 發表於 2005-10-13 10:31 | 顯示全部樓層
[ref=391700]chicken[/ref]  在 2005-10-12 06:22 PM 發表:

我地個phys阿sir都話讀physics/maths出路唔好.....冇出路,到外地做關於phys/maths的工作.....人工仲少過一個掃街阿嬸...........

點可以咁比?佢既人工係少個一個第一次出黎掃街既人定係一個掃左幾
十年街既人先?同埋掃街既一日要掃幾多個鐘,你出黎做同物理/數學
有關既工又一日做幾多個鐘先?

講到係咪應該以興趣行頭,我個人有少少保留。當然,勉強讀一些自己
不喜歡的科目係可能會好辛苦,但同時考慮一下日後既前途,例如搵多
少錢,工作既類別亦好重要,我唔認為讀一些「易搵錢」既科目就等同
「急功近利」,咁樣講對讀商業、財務的人是否很不公平呢?甚至是有
點侮辱。

個個讀完書都要出黎賺錢養活,這是天經地義的事,又唔係偷又唔係搶
又唔係呃,有乜問題?

仲有,有d科可能係會愈讀愈鍾意的,亦唔排除你讀讀下會開”曉”(諗唔
到個字點打)的!
永遠懷念MJ
hp7629 發表於 2005-10-13 15:40 | 顯示全部樓層

[ref=391578]ricky[/ref]  在 2005-10-12 15:58 發表:

數學唔同會計0架..
數學較重理論,會計偏重商業。

Reply:

In university, students need not only to study algorithms and computational skills, but also to learn how to prove theories and solve the real mathematical problems.
#:-*

For example, you need to show that this formula:
d/dx (x ^ n) = n * x ^ (n-1).

One more example: given the fixed material, how can you use derivatives to calculate how to make the largest valume box?

Solution:

Not necessary.  However, you should have these two conditions to consider if choosing Mathematics major is wise: good at math and also interested in math.  Else, you may get trouble to take the wrong major.

#:

[ Last edited by hp7629 on 2005-10-13 at 15:42 ]
hp7629 (Orange Line) comes back to HK
novkovsky 發表於 2005-10-14 18:31 | 顯示全部樓層
#;oD
你是今年的「尖子」…?
先恭喜下先
依家讀中六?
如果是的話…而又有修Pure Maths...你可以feel下呢科arm唔arm你...
如果你覺得有興趣...Maths都可以考慮...
如果你希望第時有錢搵得下…
其實可以選擇努力響香港讀完之後去外國進修同發展...
如果你真係好在意「離鄉別井」同「快還學債」
又或者你家的家境真係非常慘...(煮一次飯拖足成個星期食)
咁你至考慮「搵錢」的科目啦...
其實如果真係要找「一出來可以本地搵大錢」的系…
可以講…各大學加埋禁多科之中只佔超小數
ykh 發表於 2005-10-14 18:36 | 顯示全部樓層
咁統計又如何呢??
 樓主| S3BL100 發表於 2005-10-14 21:38 | 顯示全部樓層

[ref=391531]HY671[/ref]  在 2005-10-12 01:34 PM 發表:

視乎個人興趣及日後想從事的工作。

若然話揀數學系好笨,咁會得罪好多讀緊/之前讀呢科既人。(如果
日後想做醫生、律師,咁讀數學可能算係好笨)。

閣下不妨講多少少你既興趣、理想工作等,好讓大家可以繼 ...

事實上本人今年中六, 會考摘A數目甚多,
對數學亦相當有興趣,
是IMO Training Team成員,
喜歡problem-solving和學習新知識,
當然數學水平和某些尖得不能再尖的數學尖子還有一小段距離
(例如我認識一個QC的, 會考只得23分,
但熱愛數學, 更是IMO 2005香港隊員 + 銀獎, 北京大學收左佢).

有人話讀Pure science如果不是最尖的那群, 將來頂多出來教書,
但是我的興趣就是在research方面
(當然一定好多人話我好笨,
香港根本無research環境).

不過, 其實我應該選mathematics還是physics較好?