hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 總結及展望曾蔭權過去及未來一年的施政 ...
開啟左側

總結及展望曾蔭權過去及未來一年的施政

S3N280_FX8032 發表於 2009-10-12 22:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2009年10月14日(星期三)上午11時,行政長官曾蔭權將會向立法會及全香港市民宣讀任內第三份施政報告,曾蔭權已表明不會在新一份施政報告『派糖』,不過預期曾蔭權會在施政報告內提出他之前所講的六大優勢產業包括教育、醫療、檢測及認證、創意科技、創意文化及環保等。另外又會優化金融監管 嚴防雷曼再現及校園驗毒計劃成效。到底曾蔭權今年份施政報告會否再提政改方案呢?另外社民連三名立法會議員黃毓民、陳偉業及梁國雄會否再次在行政長官宣讀施政報告當日或星期四立法會答問大會當天再抗議或有所行動,密切留意星期三上午11時行政長官曾蔭權2009至2010年施政報告。

歡迎各位就行政長官曾蔭權2009至2010年施政報告發表意見及討論
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
KC3555 發表於 2009-10-13 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N280_FX8032 於 2009-10-12 22:51 發表
2009年10月14日(星期三)上午11時,行政長官曾蔭權將會向立法會及全香港市民宣讀任內第三份施政報告,曾蔭權已表明不會在新一份施政報告『派糖』,不過預期曾蔭權會在施政報告內提出他之前所講的六大優勢產業包括教育、醫療 ...

社民連舉動就預左啦。10月4日黃毓民都講到明。
不過近來親眼見到貧苦市民的境況,政府仲要多行不義,處處剝削。
之前$4000大學生實習計劃,$6000入強積金戶口。這些貧窮人及後生仔完全得唔到益處之外,
仲令到勞工市場大減叫價,老奉地話政府話大學生出黎做野值咁多。
$6000分分鐘到捱死的日子都袋唔到落袋。

我到澳門時,澳門好多人都同我講,以為澳門貪污賄賂就市民情況唔係太好,$5000落袋總好過無。
香港政府佢地直頭用拆墮同X街黎形容,所以連我同老婆都寧願移民去澳門。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
orange 發表於 2009-10-13 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-10-13 00:43 發表

社民連舉動就預左啦。10月4日黃毓民都講到明。
不過近來親眼見到貧苦市民的境況,政府仲要多行不義,處處剝削。
之前$4000大學生實習計劃,$6000入強積金戶口。這些貧窮人及後生仔完全得唔到益處之外,
仲令到勞工市場大減 ...

澳門呢幾年不斷派錢,但民怨其實係無點減低過,如果唔係今年
點會有3個民主派人仕入立法會

番回正題,曾生今年應該唔會派糖,講真唔派無所謂,但可唔可以
講d實在既野,普選我知要2017年有,但幾時再次做番研究諮詢
普選方案同落實方式,而家應該d官唔使再集中研究救經濟卦.

經濟發展咪繼續以炒養家,唔見得今次份policy address會帶俾
大家乜野驚喜,還望政府減少干預,減少無謂開支,已經足夠
益童學校,全民教育
河灣西 發表於 2009-10-13 11:33 | 顯示全部樓層

各位小朋友,
努力讀書啦!

有能力既,
離開香港。
kychung 發表於 2009-10-13 12:46 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

"書中自有黃金屋"真係只係用黎氹細路ge說話
有能力走ge
97之前走晒啦
南粵急行 rail.kychung.com
DIH 發表於 2009-10-13 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2009-10-13 12:46 發表
"書中自有黃金屋"真係只係用黎氹細路ge說話
有能力走ge
97之前走晒啦

咁如果「小朋友」係97後出世呢?

我就覺得,讀書唔係單單為求書本內的知識,知識救唔到你,
而係「主動學習」、「懂得學習」的能力會救到你。

講返施政報告,我真係唔知今時今日重搞施政報告有乜意思,一堆假大空,
只係畀特首、議員、傳媒各自做show(演技又不太好)的表演場。
特首在宣讀施政報告之前,有沒有回顧一下去年的施政如何?
議員有沒有監督政府過去一年的運作?
傳媒可不可以發掘一些比較深層次的問題加以討論?

簡單如中學生做project,開會前都會簡報一下自己做過乜啦,
反而堂堂特區政府的施政報告,無方針、無程序、無主見、無願景,做好你份工?我唔覺。

市民無法選舉政府官員,但呢個政府唔係連調查一下社會對過去一年的施政有何感想都唔曉做吧?

回歸十二年,雖然有好多事唔係香港自己可以話事,但基本法下其實有好多空間,
一個真正強政勵治愛國愛港愛人民的領袖,即使不是民選而生,都應該有能力使市民對他讚譽有加。
簡單點說:
港督係民選產生嗎?
唔係,但香港人對歷任港督的印象如何?
唐太宗係民選產生嗎?
唔係,佢弒兄殺弟添,連欽點都唔係,但後人對他評價如何?(史官所寫未必反映事實的全部,但至少有好事可以寫)

追加:校園驗毒都要勞煩到特首在施政報告著墨?這是個怎麼樣的政府啊!

kychung 發表於 2009-10-13 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-10-13 13:25 發表
咁如果「小朋友」係97後出世呢?

呢代人前途真係好極有限
南粵急行 rail.kychung.com
dbat98D 發表於 2009-10-13 14:52 | 顯示全部樓層
無展望亦唔需祈望
反正到最後政府同垃圾會繼續對抗
所有野都唔會有著落.
香港經濟只會繼續跌落谷底, 問題係
睇下班炒家幾時死, 我等緊呢日來臨
所以依家返工已經唔係要黎安居, 而
係等死個陣唔駛死得甘慘.

河灣西板友話俾心機讀書走
讀得書又如何? 呢個世界只
係講錢. 再講, 去得邊? 呢個
世界已經唔係以前既世界,
西方世界唔係樂土. 呢刻最好
係黎場大災難死甘d 人, 呢個
世界先有得救.
DIH 發表於 2009-10-13 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2009-10-13 14:52 發表
河灣西板友話俾心機讀書走
讀得書又如何? 呢個世界只
係講錢. 再講, 去得邊? 呢個
世界已經唔係以前既世界,
西方世界唔係樂土. 呢刻最好
係黎場大災難死甘d 人, 呢個
世界先有得救.

在此又帶出我一點感想,近年經常有論調話香港新一代懶,
香港人已經冇咗以前的拼搏精神,
我諗,2003年發生的事或多或少有點影響,
至少我,一定係將健康同快樂放第一位。
LJ8652 發表於 2009-10-13 19:46 | 顯示全部樓層

近年來香港施政報告毫無睇頭
2005年提及加強食物衛生檢疫工作
今日食環署仍然做差不多的功能
LJ8652獨愛B1
嚴打巴敗