hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 又無咗個位...
開啟左側

又無咗個位...

syp 發表於 2009-10-17 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2009/10/17 12:12 發表

師兄都係研究攝影技巧先
什麼叫焦距?
又吾見果個位,有人話金字塔

"金字塔" 原來係 "攝影技巧" 範疇嘅一種?
影 "金字塔" 相嘅係咪 "攝影技巧" 差先? 係就真係笑死人咯
同埋你喜歡叫 "焦距", 我喜歡以 "行車線" 做單位 ... 唔見得有咩矛盾地方

影相叻嘅人係人遷就環境都影到好相, 而唔係要環境去遷就你

下一站係西營盤
2500 發表於 2009-10-17 18:36 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 17/10/2009 12:20 發表

"金字塔" 原來係 "攝影技巧" 範疇嘅一種?
影 "金字塔" 相嘅係咪 "攝影技巧" 差先? 係就真係笑死人咯
同埋你喜歡叫 "焦距", 我喜歡以 "行車線" 做單位 ... 唔見得有咩矛盾地方

影相叻嘅人 ...

我只會答
善用攝影技巧內"注意水平"係一樣好重要既野
"水平"可以改善金字塔程度(執相係攝影既一大部份)
後期製作中,轉相角度相信部份版友都會使用過

syp 發表於 2009-10-17 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2009/10/17 18:36 發表

我只會答
善用攝影技巧內"注意水平"係一樣好重要既野
"水平"可以改善金字塔程度(執相係攝影既一大部份)
後期製作中,轉相角度相信部份版友都會使用過 ...

你講講下都講到九唔搭八, 講緊金鐘個位唔好因為會影出 "超級金字塔" 相, 跟住而家又話 "注意水平" 可改善 "金字塔", 莫非金鐘影相位影的相不能調整水平? 你搞清楚你想講乜未o架?
下一站係西營盤
Hinata 發表於 2009-10-17 19:51 | 顯示全部樓層

樓上兩層果位人兄,你唔影金字塔相唔代表佢唔係一個好位...

在於影廣告巴士黎講,呢個位可以話係一網打盡,好到痺啦。

利益申報:在下只於6、7年前去過呢個位,唔去既原因係食塵食到喊

仲有,我唔認同後製可以執到金字塔,試用拙作做例:(手持相,絕無使用腳架)

說穿了係閣下影相果時都楂到部機斜埋一邊,睇下你張相後面棟樓同我張相後面架老虎蘭先啦。

广铁广段 何东楼运用车间
syp 發表於 2009-10-17 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2009/10/17 19:51 發表
樓上兩層果位人兄,你唔影金字塔相唔代表佢唔係一個好位...

在於影廣告巴士黎講,呢個位可以話係一網打盡,好到痺啦。

利益申報:在下只於6、7年前去過呢個位,唔去既原因係食塵食到喊

仲有,我唔認同後製可以執到金字塔,試用 ...

或者佢嘅 "金字塔" 定義與眾不同, 我一向覺得用少於 50mm 鏡影巴士才開始算 "金字塔"。

下一站係西營盤
2500 發表於 2009-10-17 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 17/10/2009 19:47 發表

你講講下都講到九唔搭八, 講緊金鐘個位唔好因為會影出 "超級金字塔" 相, 跟住而家又話 "注意水平" 可改善 "金字塔", 莫非金鐘影相位影的相不能調整水平? 你搞清楚你想講乜未o架? ...

你搞清楚先,金字塔成因係水平有問題
個車底同相既底部愈斜形成三角形會愈快
相反愈直形成三角形會愈慢

syp 發表於 2009-10-17 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 2500 於 2009/10/17 21:22 發表

你搞清楚先,金字塔成因係水平有問題

好呀, 就按你呢個咁惹笑嘅 "金字塔" 定義, 然後又重溫一下你嘅偉論:

原帖由 2500 於 2009/10/17 00:02 發表
其實,這個位真係甘值得去?
我影左超過十年巴士相
去左一兩次已經無去過這個超級金字塔位

咁請問乜嘢係 "超級金字塔位" 先?  呢個位必定會影出 "水平有問題" 嘅相? 點解呢? 嗰度有強大磁場導致你耳水不平衡干擾你水平揸相機嘅能力??

真係越睇你啲文章越 R 頭。
下一站係西營盤
2500 發表於 2009-10-17 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 17/10/2009 21:31 發表

咁請問乜嘢係 "超級金字塔位" 先?  呢個位必定會影出 "水平有問題" 嘅相? 點解呢? 嗰度有強大磁場導致你耳水不平衡干擾你水平揸相機嘅能力?? ...

乜耳水正常代表揸相機水平會無問題
揸相機時已經斜左,影出尼水平自然有問題
吾比人有手震
買攝影器材既地方有個睇平水既野買(安係外置閃光燈位)

syp 發表於 2009-10-17 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2009/10/17 21:55 發表

乜耳水正常代表揸相機水平會無問題
吾比人有手震
買攝影器材既地方有個睇平水既野買(安係外置閃光燈位)

我問緊你點解嗰個金鐘影相位會影出錯誤水平嘅相, 你知唔知你答緊乜?
下一站係西營盤
2500 發表於 2009-10-17 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 17/10/2009 21:59 發表

我問緊你點解嗰個金鐘影相位會影出錯誤水平嘅相, 你知唔知你答緊乜?

吾係答左你