hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 尖沙咀中心子彈LIFT最新不幸消息
開啟左側

尖沙咀中心子彈LIFT最新不幸消息

EH6783 發表於 2005-10-16 00:18 | 顯示全部樓層

[ref=394610]sg[/ref]  在 2005-10-16 12:16 AM 發表:

[quote] [ref=394565]EH6783[/ref]  在 2005-10-15 23:54 發表:
人地改文我又改改再回(費時一文幾回
咁QS呢 ? BS果邊又點呢?

不如我建議你問下BD,EMSD,WSD,TD,ArchSD 及返去city ...

FSD呢咁?
唔問佢,座樓起好左都入唔到伙架0番#:
...UPPER精神 超UP一番過大癮...
sg 發表於 2005-10-16 00:25 | 顯示全部樓層
[ref=394591]EH6783[/ref]  在 2005-10-16 00:11 發表:
阿奶奶呀,其實你知唔知建築師係一個工程上係負責邊方面既野架#:-[
你講到咩野都關建築師咁,
你知唔知工程係一個TEAM WORK黎架,
咩野都建築師做晒,其他人渣晒兜啦#;oD

人地講緊"准許"唔同"做晒"喎???
做一個工程係唔只一個TEAM WORK,
而係好多TEAMS 0既WORK,
例如建築師都分Design Team 同 Project Team 啦,
但係其實你知唔知誰可以批准一個工程可以開工與否架 ?
sg 發表於 2005-10-16 00:29 | 顯示全部樓層
[ref=394618]EH6783[/ref]  在 2005-10-16 00:18 發表:

FSD呢咁?
唔問佢,座樓起好左都入唔到伙架0番#:

就算問佢, 座樓起好左都未必入到伙架0番 #;D
要佢批先得架嘛 !
EH6783 發表於 2005-10-16 00:37 | 顯示全部樓層

[ref=394650]sg[/ref]  在 2005-10-16 12:29 AM 發表:

就算問佢, 座樓起好左都未必入到伙架0番 #;D
要佢批先得架嘛 !

咁通常要達到邊種標準佢先肯批呢又?
EH6783 發表於 2005-10-16 00:38 | 顯示全部樓層
[ref=394638]sg[/ref]  在 2005-10-16 12:25 AM 發表:

人地講緊"准許"唔同"做晒"喎???
做一個工程係唔只一個TEAM WORK,
而係好多TEAMS 0既WORK,
例如建築師都分Design Team 同 Project Team 啦,
但係其實你知唔知誰可以批准一個工程可以 ...

問下建築界人馬先,
建築師開會時成日出埋晒D " A.I.",其實係咩野黎架??
sg 發表於 2005-10-16 00:42 | 顯示全部樓層
[ref=394661]EH6783[/ref]  在 2005-10-16 00:37 發表:
咁通常要達到邊種標準佢先肯批呢又?

FSD 所指定的標準.
barca_399 發表於 2005-10-16 01:10 | 顯示全部樓層

[ref=393974]break[/ref]  在 2005-10-15 02:48 PM 發表:

老娘得到自稱建築系界人士證實,
因為在一個建築項目上,建築師地位是最高的,是超然的,
甚麼東西也要得到建築師准許先可進行.
其他的所謂工程師都要行埋一面,是呀~~

板友sg 冇質疑你的消息,何必咁勞氣?
而且你在上文裡其中一句的確有問題呢:
"另希望有關建築師在調校上述升降機對位時下多一些功夫".
(這句話正值是板友sg之後所質疑的問題,但你的回答可說是答非所問)
調校方面的確係由lift公司負責調校,不是建築師負責調校吧!?

而且就算要改機,都是由機電署批准,
審批過程中機電署可能係有同建築師相討過(呢樣我唔肯定),
但一定不是由建築師全權負責"口羅".
(連調校對位咁少事都要勞動到建築師批准,
建築師咪好唔得閒?)

最後,我覺得你回板友sg的態度好有問題.
建築師的地位係高,
但係,係咪你的消息出自建築師,就等於你可以"也文也武"?
(尤其係最尾一句:"所謂工程師.",
你完全睇唔起工程師的專業)

[ Last edited by barca_399 on 2005-10-16 at 01:23 ]
HY671 發表於 2005-10-16 18:10 | 顯示全部樓層
[ref=392520]break[/ref]  在 2005-10-13 06:48 PM 發表:

內容未經老娘應允,不得抄襲!!!!!!多謝!!!!!
如果網主不介意而認為資料有用,可以把內容加入分頁及精華區~~

有冇緊要到要入精華區呀?
永遠懷念MJ
EH6783 發表於 2005-10-16 19:03 | 顯示全部樓層
[ref=394668]sg[/ref]  在 2005-10-16 12:42 AM 發表:

FSD 所指定的標準.

例如呢
#:-[
GU7060 發表於 2005-10-16 19:04 | 顯示全部樓層

一樓本身是甚麼?有甚麼個別原因不停一樓?