hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 尖沙咀中心子彈LIFT最新不幸消息
開啟左側

尖沙咀中心子彈LIFT最新不幸消息

EH6783 發表於 2005-10-16 19:06 | 顯示全部樓層

[ref=394695]barca_399[/ref]  在 2005-10-16 01:10 AM 發表:

板友sg 冇質疑你的消息,何必咁勞氣?
而且你在上文裡其中一句的確有問題呢:
"另希望有關建築師在調校上述升降機對位時下多一些功夫".
(這句話正值是板友sg之後所質疑的問題,但你的回答可說是答非所問)
調校方面的確係由lift公司負責調校,不是建築師負責調校吧!?

而且就算要改機,都是由機電署批准,
審批過程中機電署可能係有同建築師相討過(呢樣我唔肯定),
但一定不是由建築師全權負責"口羅".
(連調校對位咁少事都要勞動到建築師批准,
建築師咪好唔得閒?)

最後,我覺得你回板友sg的態度好有問題.
建築師的地位係高,
但係,係咪你的消息出自建築師,就等於你可以"也文也武"?
(尤其係最尾一句:"所謂工程師.",
你完全睇唔起工程師的專業)

我覺得係有D人誤解晒成個建造工程既模式,
咩野都係建築師建築師,
知到事實既一角,就當係事實既全部,
至會鬧出如此經典笑話#:

[ Last edited by EH6783 on 2005-10-16 at 19:38 ]
...UPPER精神 超UP一番過大癮...
 樓主| break 發表於 2005-10-16 19:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
sg 發表於 2005-10-18 11:21 | 顯示全部樓層
[ref=395184]EH6783[/ref]  在 2005-10-16 19:03 發表:
例如呢
#:-[

想知咪自己搵"例書"睇下啦,
費事再up 落去俾人話文不對題呀#;oD
sg 發表於 2005-10-18 11:37 | 顯示全部樓層

[ref=395188]EH6783[/ref]  在 2005-10-16 19:06 發表:
我覺得係有D人誤解晒成個建造工程既模式,
咩野都係建築師建築師,
知到事實既一角,就當係事實既全部,
至會鬧出如此經典笑話#:

[ Last edited by EH6783 on 2005-10-16 at 19:38 ]

既然你知咁多建造工程的知識,
不如請你講解晒成個建造工程既模式出來,
例如建築師及工程師的職責,
工程師為何又再細分屋宇裝備工程師, 機電工程師,
土木工程師,結構工程師等等, 而他/她們的職責是什麼?
而究竟那一種工程師的職責, 係負責升降機工程呢?
好讓板友們能知道事實既全部

謝謝!
bigfish_hk2 發表於 2005-10-18 14:42 | 顯示全部樓層
[ref=395114]HY671[/ref]  在 2005-10-16 06:10 PM 發表:

有冇緊要到要入精華區呀?

呢版一向都冇乜文章會列入精華區架
咁耐以黎只有呢版版主開過o既一篇文被列入精華文章#;D
福建幫超市有過期30日叉燒包
 樓主| break 發表於 2005-10-18 16:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Alex_Tsang 發表於 2005-10-18 20:28 | 顯示全部樓層

[ref=396624]break[/ref]  在 2005-10-18 16:44 發表:

還要例如什麼??
Sg大哥已答得很清很楚耶~~
要達到FSD的要求,就要符合FSD的標準,還用多說嗎??唉!!!!!
正如要達到BD的要求,就要符合BD的標準,
正如要達到EMSD的要求,就要符合ESMD的標準.
耶~~

真係抵唔住頸要入來講幾句,真的想問問妳FSD是甚麼標準呢?
FOC定係LPC呢?兩者又有甚麼分別呢?

如果一幢樓唔可以做EVA,要做甚麼PROTECT呢?
OH1, OH2 及 OH3有甚麼分別呢?

一般的花灑頭是幾多溫度運作呢?FM200 ZONE 1 及 ZONE 2有
甚麼分別呢?

如果這樣都不懂,就不要在這裡插科打渾,可以嗎?#:-*

講完!
EH6783 發表於 2005-10-18 21:55 | 顯示全部樓層
[ref=396487]sg[/ref]  在 2005-10-18 11:37 AM 發表:

既然你知咁多建造工程的知識,
不如請你講解晒成個建造工程既模式出來,
例如建築師及工程師的職責,
工程師為何又再細分屋宇裝備工程師, 機電工程師,
土木工程師,結構工程師等等, 而他/她們的職責是什麼? ...

我洗廁所架咋,
學歷得小六架咋,
同埋我幾時有話我有好多建造工程的知識#:-[
呢d咁大口氣,認屎認屁既說話,我真係冇膽講lor#:

不過我覺得正常既人都唔會係網上自吹自雷,
話自己點點點點點,讀xx大學xx系,識得邊個邊個權威人士掛
#:-*

一陣俾人拆穿左西洋鏡,就真係勁瘀
#:
EH6783 發表於 2005-10-18 22:06 | 顯示全部樓層
[ref=396474]sg[/ref]  在 2005-10-18 11:21 AM 發表:

想知咪自己搵"例書"睇下啦,
費事再up 落去俾人話文不對題呀#;oD

呢本得唔得??

不過睇唔明,因為太多工程用字#:-X

(同埋好行貨#;oD)
Alex_Tsang 發表於 2005-10-18 22:27 | 顯示全部樓層

[ref=396957]EH6783[/ref]  在 2005-10-18 22:06 發表:

呢本得唔得??

不過睇唔明,因為太多工程用字#:-X

(同埋好行貨#;oD)

紅皮書!真係睇到想死#:-zzz
都係睇下面張Control好過。

[ Last edited by Alex_Tsang on 2005-10-18 at 22:29 ]