hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 影唔靚的巴士相.唔怕死的巴士迷
開啟左側

影唔靚的巴士相.唔怕死的巴士迷

關閉 [複製鏈接]
yoyotown 發表於 2009-10-17 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ihmcKyo 於 2009-10-17 11:46 發表
好似好細個咁wor,諗仲佢仲讀緊小學。
宜家D巴士「迷」真係年紀愈黎愈細,想當年小學既時候只有番學,做功課,做完落街打波,零用錢又得少少,邊有得自己四圍遊車河。

宜家D o靚仔點解咁勁,又腳架又相機,仲咁得閒四圍遊/捕車 ...

係咪可以反影今時今日d家長唔係好識管教自己o既後代?? 就算自己屋企幾富裕, 始終都無理由俾個細路周圍走? 唔通真係天生天養? 等人幫佢教仔?
活著, 我應該做甚麼!
kay 發表於 2009-10-17 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2009-10-17 17:27 發表

係咪可以反影今時今日d家長唔係好識管教自己o既後代?? 就算自己屋企幾富裕, 始終都無理由俾個細路周圍走? 唔通真係天生天養? 等人幫佢教仔?

有起事上黎,佢父母會否比人告疏忽照顧?
世界很簡單 人類很複雜
NC8285 發表於 2009-10-17 20:43 | 顯示全部樓層
好心而家d小朋友就小心d啦,咁樣企出馬路影車,仲要用腳架wo,一陣一架車行出黎看唔到佢,比車車到個時都唔知點lu
仲要咁大膽自己走上車到影dash相,就算個司機開左門都應該問下先呀,一陣大個d可能走去渣埋大膽車tim呀
呢個人真係影衰曬巴迷既形象呀

cy211 發表於 2009-10-17 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-10-17 17:32 發表

有起事上黎,佢父母會否比人告疏忽照顧?

我覺得...
會係令到佢有事果位會俾人告不小心乜乜乜(如不小心駕駛)可能性大D

咦? 當時人選擇深潛?
係冇膽, 逃避, 定係唔想俾人認得佢?
但我想講, 敢做敢認肯改先係正確態度...
回左一次冇俾人感覺到有誠意ge回文就深潛,
我想講... 知道問題所左都唔去改,
咁樣做人, 預左冇人會中意.

*個人感想.
-
MV8599 發表於 2009-10-17 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2009-10-17 20:43 發表
好心而家d小朋友就小心d啦,咁樣企出馬路影車,仲要用腳架wo,一陣一架車行出黎看唔到佢,比車車到個時都唔知點lu
仲要咁大膽自己走上車到影dash相,就算個司機開左門都應該問下先呀,一陣大個d可能走去渣埋大膽車tim呀
呢 ...

唔係影像
係形象
MV8599 發表於 2009-10-17 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 cy211 於 2009-10-17 20:54 發表

我覺得...
會係令到佢有事果位會俾人告不小心乜乜乜(如不小心駕駛)可能性大D

咦? 當時人選擇深潛?
係冇膽, 逃避, 定係唔想俾人認得佢?
但我想講, 敢做敢認肯改先係正確態度...
回左一次冇俾人感覺到有誠意ge ...

唔係所左
係所在
syp 發表於 2009-10-17 21:00 | 顯示全部樓層

如果邊個知佢讀邊間學校, send 啲相去校長度, 睇下可以點樣幫下佢囉。
下一站係西營盤
6862584 發表於 2009-10-17 21:17 | 顯示全部樓層
JT4686 發表於 2009-10-17 21:44 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

先謝359兄讚我好文采,讓我先說一句公道話

相信大家都當過小朋友,都會處事未成熟
但是嘛,知其義要已,以後要注意安全就是
行車時要當乘客的盡任,下車後要守禮儀

下一代的未來都是基於上一代的管教,如果下一代變質,我們都無法逃避責任
與其小事化大責罵,落井下石,為何不先想一下,如何令下一代傳承我們華夏文化,特別是禮儀廉恥?
只埋怨人害人不淺,就可以令其改善,還是會有反效果,外出影車來個報復?
相信大家都心中有數

另寄言相中人,如果沒人可以傾訴,要自言自語,是十分可悲
建議是嘛,改善生活圈子,如果迷巴士令到人際上有反效果,是十分不可取的行為
要改,就要下決心,別信口雌黃,所謂「君子一言,快馬一鞭」
意見至此,歡迎批評

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
E2ADS + 2 講得好岩 ..

查看全部評分

Alex01 發表於 2009-10-17 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 mg5850 於 2009-10-17 13:38 發表
我個朋友影咗,叫我代POST,因佢無italk ac

上次係屯門市中心見到佢!!!
又係係馬路影相!!(可能見到樓主!!)

乜佢可以自以為是地上車+坐司機位?!
又多一個巴敗