hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 影唔靚的巴士相.唔怕死的巴士迷
開啟左側

影唔靚的巴士相.唔怕死的巴士迷

關閉 [複製鏈接]
HS6573_MP3905 發表於 2009-10-17 22:01 | 顯示全部樓層

個人意見:
近年不少新進既巴迷真係一代不如一代,我真係情願hk學新加坡,嚴禁於巴士轉運站(hk既巴士總站)拍攝
JT4686 發表於 2009-10-17 22:09 | 顯示全部樓層

回復 51# 的帖子

冶標 冶到本嘛?
不去巴士總站,危命站路上,又是你想見的嘛?

早就說了,上一代要以身作則,下一代才會受教
禁了,社會問題依在,沒有好處
只可以怪香港社會風氣不如以往
cy211 發表於 2009-10-17 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HS6573_MP3905 於 2009-10-17 22:01 發表
個人意見:
近年不少新進既巴迷真係一代不如一代,我真係情願hk學新加坡,嚴禁於巴士轉運站(hk既巴士總站)拍攝

有用?
呢種人只會向馬路(中心)進發...
特別係呢種心智未成熟, 死係乜野同點先會死都唔係知得太清楚ge人

*清楚知道點先會死, 我相信佢呢個年齡沒這麼大的膽子去嘗試"死"掛?
-
ERL-E102 發表於 2009-10-17 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 HS6573_MP3905 於 2009-10-17 22:01 發表
個人意見:

唉~到時真係"多得"佢地唔少囉
查實係咪e+既細路係咪有些被溺愛呢?
唔計呢啲巴敗,我見過唔少"搞屎棍"既,如係m記大吵大鬧,事非不分......
係咪同社會上邊唔鼓勵體罸有關?
結果e+既父母唔係唔想體罸,係唔敢體罸(怕被有心人告)
如果係既,我就唔該果啲"保護兒童團體"停一停,諗一諗
JT4686 發表於 2009-10-17 22:20 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

社會反智非今日事,上一代是這樣,下一代都是這樣
比如港女反智,這是上一代人的因,小朋友自我中心,就是果
無可厚非,年幼的人自小被寵,但又不去教導
導致社會變質,那一些人是不是有責?

養不教,父之過;教不嚴,師之惰
現在社會只教小朋友有效率,但是道德及文化教得少之又少
責任又是誰?

請注意,過於寵愛,就是放縱。

cy211 發表於 2009-10-17 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ERL-E102 於 2009-10-17 22:13 發表

唔計呢啲巴敗,我見過唔少"搞屎棍"既,如係m記大吵大鬧,事非不分......
結果e+既父母唔係唔想體罸,係唔敢體罸(怕被 ...

唔知係錯覺定係乜,
最近出街多左唔少有大人係身邊都冇人理ge細佬,
eg: 係架輕鐵走呢走去, "爬"扶手; 雖然唔算多人, 但個呀媽都冇強烈喝止;
有事? 呵, 個司機等停職調查.

仲有唔知又係咪錯覺定咁岩,
我見親D唔識死 / 唔知乜野係岩乜野係錯ge細佬 佢地愛理不理ge家長都係帶非本地口音.
-
da89 發表於 2009-10-17 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ERL-E102 於 2009-10-17 22:13 發表

結果e+既父母唔係唔想體罸,係唔敢體罸(怕被 ...

宜家D細路家長太縱佢地... 我細個阿媽阿爸打到我飛起啦

唔只係巴士迷... 宜家 D 細路都一代不如一代

去一去網吧你就知

唔知係咪人大左... 所見所聞都覺得睇唔過眼

又何止呢個細路做既野呢..
DA89 HH6355
JG3666@71K 發表於 2009-10-17 22:24 | 顯示全部樓層
JN6854 發表於 2009-10-17 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 da89 於 2009-10-17 22:22 發表
宜家D細路家長太縱佢地... 我細個阿媽阿爸打到我飛起啦

唔只係巴士迷... 宜家 D 細路都一代不如一代

去一去網吧你就知

唔知係咪人大左... 所見所聞都覺得睇唔過眼

又何止呢個細路做既野呢.. ...

人越大只會越向兩極走
一係極不滿現狀 一係放縱自我
但係兩極0既結果都係「無好結果」

正如我0係簽名檔0既一句話「唔好要個廿幾歲後生教訓0的幾十歲壯年人」
真係次次見親最自私0既正正就係呢班幾十歲0既壯年人
自私程度比細路更甚... 所以唔止家長身教,言教(教佢地身邊人邊0的0岩邊0的錯)一樣重要
但係更重要0既係自己要俾到自己子女一個榜樣 (因為子女見家長0既時間幾乎係最多)

影相 有0的時候係要自己就個主體 而唔係要主體去就自己
所謂標準相 係咪真係咁重要 請各位自行分析定奪

評分

參與人數 2aPower +8 收起 理由
HL9321 + 3 有見地,我認同
superay + 5 很有見地,正好說中了現時社會的性況而又貼題 ...

查看全部評分

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
superay 發表於 2009-10-17 22:56 | 顯示全部樓層

樓主所影到的那個巴士迷我都見過,有個爺爺/公公帶住的。
我覺得佢係比人縱壞左。