hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 影唔靚的巴士相.唔怕死的巴士迷
開啟左側

影唔靚的巴士相.唔怕死的巴士迷

關閉 [複製鏈接]
ERL-E102 發表於 2009-10-17 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 da89 於 2009-10-17 22:22 發表

宜家D細路家長太縱佢地... 我細個阿媽阿爸打到我飛起啦

唔只係巴士迷... 宜家 D 細路都一代不如一代

去一去網吧你就知

唔知係咪人大左... 所見所聞都覺得睇唔過眼

又何止呢個細路做既野呢.. ...
講真一句,我自己都係住係一個比較"極權主義"既家庭,咩都要攞准許,係好唔鐘意,但最少可以確保你可以平平安安冇事啦
細路有錯,講又唔廳,可以點呀?點都要俾教訓過佢架喎~
superbus 發表於 2009-10-17 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cy211 於 2009-10-17 22:20 發表

唔知係錯覺定係乜,
最近出街多左唔少有大人係身邊都冇人理ge細佬,
eg: 係架輕鐵走呢走去, "爬"扶手; 雖然唔算多人, 但個呀媽都冇強烈喝止;
有事? 呵, 個司機等停職調查.

仲有唔知又係咪錯覺定咁岩,
我見親D唔識死  ...

以前D細路大聲喧嘩亂咁跑,阿爸阿媽係覺得冇面
而家?由得班細路喧嘩亂跑
之後有乜損傷,D老豆老母就發哂爛咋,惡人先告狀
老奉全世界要就佢地個仔女

呢D野蠻父母唔止係班國內同胞
仲有係土生土長既香港人
而且土生土長既香港人係比班國內同胞更野蠻,更乞人憎

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
GK9636 + 4 深同感受

查看全部評分

頭文字TRIDENT 發表於 2009-10-18 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 HS6573_MP3905 於 2009-10-17 22:01 發表
個人意見:
近年不少新進既巴迷真係一代不如一代,我真係情願hk學新加坡,嚴禁於巴士轉運站(hk既巴士總站)拍攝

所以依家巴士迷一樣被人岐視真係唔出奇
要有人尊重你,倒不如想想你有什麼能令人尊重你的理由。
依家部分巴迷係街為求影車所造出的激進行為
利己性多,對別人做成滋擾,制造麻煩
令人嗤之以鼻,
有什麼理由要人地再要尊重你?

唔好話新進巴迷,依個討論中有位經驗老到?的版友,
一樣為求靚相,百招盡出,
走出馬路中心,橫衝直撞,粗口爛舌罵同行樣樣出齊
又味同新進巴士迷一樣不管他人感受
跟本就係依家的人過分追崇權利而漠視他人的利益的果

當然人人唔係聖人,人人都會犯錯
我亦唔會話自己年幼時無犯過同樣的錯
只係依家的人好多都無左惻隱不隱的羞恥心
下下權利行頭,以為自己係永無錯
這係依個社會的 norm 出現問題
導致孩童管教方面出現
使他們總是犯下重複的錯誤

'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
EF107 發表於 2009-10-18 00:40 | 顯示全部樓層

如果佢肯改既,
無謂加咁多句,亦唔洗不停貼呢個人既"罪証"
而家唔係審判大會,拎証據,例罪狀定佢罪
做錯事唔緊要,最緊要肯去改

另外,
係巴總企落坑/企馬路影相
我相信好多版友都咁做過
比呢位小朋友企得更出大有人在

係巴總入面企落坑/企馬路
相對上比出面大馬路係少車
特別係d比較疏車既總站
企呢d位,最緊要自己注意安全,
要留意附近有冇車係準備埋站
只要做注意安全,其實係巴總好似呢位朋友咁影
我就覺得無咩所謂既
當然,係行人路影到就更好 la

反而係有d見過版友
橫跨三四條行車線企係馬路中間影相
咁仲過份,

有次搭 98D
見到有三四個人企係新世界中心對出個隧道口影相
雖然佢企既位係比較少車
但行過去都幾危險下

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
DM9172 + 2 同意師兄的說法

查看全部評分

GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
JA5674 發表於 2009-10-18 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-10-17 22:44 發表

人越大只會越向兩極走
一係極不滿現狀 一係放縱自我
但係兩極0既結果都係「無好結果」

正如我0係簽名檔0既一句話「唔好要個廿幾歲後生教訓0的幾十歲壯年人」
真係次次見親最自私0既正正就係呢班幾十歲0既壯年人
自 ...

我好同意...

近期我都覺得有部分既中年人.. 真係好自私、好唔守秩序....
正如上面有版友講到... 上一代有咩既行為.. 係點..
下一代真係有可能有樣學樣...

如果真係咁既... 咁就真係冇得教...

而家果d人... 正正係小朋友既父母...
如果冇一個好既身教... 我相信禍害既唔止小朋友... 什至係成個社會...

可能在坐有朋友係呢一個range既朋友 / 係佢地既仔女..
大家不妨諗一諗....
知錯能改.. 冇人會計較你之前既錯誤...
但知錯唔改.. 對日後/ 而家 , 下一代只會有更大影響...
禍害只會越深....

如果果位小朋友見到既, 希望佢可以可以反思下自己既行為..
選擇逃避.. 一定唔係好既方法...
知錯能改.. 對你自己一定係好事...
希望你可以有改善既地方....
有改善既. 我相信唔會有人用特別既眼光去睇你...

多言了...

九廣鐵路100周年
JT4686 發表於 2009-10-18 01:06 | 顯示全部樓層

回復 65# 的帖子

小朋友行為主要都是受長輩影響,所謂的傳承就是這樣
長輩做不好,後輩一樣差
歸根究底,香港的公民教育還是不足夠
hkhim50 發表於 2009-10-18 01:25 | 顯示全部樓層

e位小朋友...
都見過佢好幾次,
K16 last 果班車,
佢係咁話「我每次坐親車都會影司機位.........(廢話省略)」
果時我好想'提醒'下佢,但係佢父親大人坐係佢格黎,費事整大件事..
e位小朋友唔指企係馬路影相,車輛行洗期間光明正大影Dash eD小事,
有次坐74A,佢大大聲講:「阿司機哥哥,可5可以停一停車,比我影下司機位阿」(當時正在高速公路)
個carIo同佢講:「小朋友,e道係高速公路,我到左總站先俾你影啦」
點知e位小朋友用佢畢生所學過o既粗口同carIo講,
跟住個carlo就叫佢落車(當時正在停站)
唔講由自可,講起一肚火!
佢都可以講係巴膠之冠!

多言了 ......不喜勿插!

ASU2@69x 發表於 2009-10-18 03:59 | 顯示全部樓層
ASU2@69x 發表於 2009-10-18 04:01 | 顯示全部樓層
syp 發表於 2009-10-18 07:18 | 顯示全部樓層

原帖由 ASU2@69x 於 2009/10/18 04:01 發表
我下次唔會再咁做,正所謂知錯能改,我應承各位巴迷,冇下一次,我會改.

又多一個人 "自首" ? 之前 "自首" 嗰個又 del 咗文嘅? 比人狂插都有人爭住認咁得意嘅?

PS: 小朋友都可以凌晨 4 點唔瞓, 厲害!
下一站係西營盤