hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 港鐵產品真失敗,不進取?
開啟左側

港鐵產品真失敗,不進取?

SKY 發表於 2009-10-20 13:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家好!本人應為港鐵,在禮品設計方面非常失敗(連九鐵年代都不如?),點解?因為港鐵只識做D唔等洗產品(旅遊套票除外),例如什麼乜東東列車模型(公仔/用品除外),完全不合現時所有比例模型所用,當然本人認為市場各有需要,但都不是如此失敗!專做D背道而馳的所為比例模型出嚟比人笑!唔出好過出,點解?如果大家熱愛鈇道或模型者,可能會留意到,好多有心教育鈇道文化鉄道公司,都會做D本地特式比例模型,當然主要分為N及HO比例,歐洲方面唔講,只講亞洲,1>首先講日本,日本人對自己鉄道是十分之熱愛,當然在日本鈇道是十分重要,但日本JR會合作做D比例模型,比唔同年齡國民,去增加對自家鈇道熱愛及教育,2>台灣,台灣人都學習日本,做咗好多台灣本地列車N比例模型(可能當地熱愛者自家大少所限而作出產品),但當地都做非常成功,台灣除咗模型店有售外,連7仔都會有得買(特別板都有定期出售),近7至8年台鈇在台灣人心中熱愛不少,3>中國,不用多講,用自己技術做出好多HO產品,讓大家認識好多過去及現時,為祖國努力過鉄道機車英雄,留名千古,給我們新一代用模型去懷念昔日英姿,現時國內都有制作N比例模型給其他熱愛者購買,其實比例模型產品除咗有助提高本地市民對自己鈇道地位外,比例模型可銷售到其他地方,給唔同地方的模型及鉄道愛好者認識,提高香港鉄道知名度及特式,可能有人認為,要我們只識講,錢'錢'錢的港鐵,佢地點會出錢做D可以讓大家感受及熱愛產品呀!因為例如要做比例模型,要等日本什麼大公司合作,例如AEC/KATO/TOMIX等等...合作,港鐵要支付大量資金,但如果日本貴,點解唔去內國公司合作?試下減底成本,點解唔識用腦想想?本人期實覺得港鐵可能知到,但港鐵每期賺今多錢,係唔係無錢做呢?只是我們的港鐵只識賺錢!賺錢!賺錢而唔去做!
minam 發表於 2009-10-20 21:17 | 顯示全部樓層
如果話港鐵出plarail唔店,

香港SOGO點解退N scale貨都唔退Plarail貨?

台灣高鐵(wingmax)又有出plarail,點解會賣到斷灑貨?

中國內地既 JUSCO、

日本SOGO,伊勢丹都有賣Plarail,唔通百貨公司會入虧本貨??

好心你目光放遠d啦呢個世界唔係淨係得HO, N架(當然係某d人心目中個個人就係你會係),

仲有好多比例,例如美國玩G scale,英國玩ZZ scale,德國玩TT scale。

又一崇HON人
 樓主| SKY 發表於 2009-10-20 22:16 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

基本上我同意你所講的理道,但只係有冇心做姐!點解?九巴模型做得成功,難度港鉄响港人心中,沒有一點親切感?沒有信心做?我覺得大家D 目光都放遠D!港鉄都要放遠D!
BL69 發表於 2009-10-20 22:31 | 顯示全部樓層

香港鐵道模型史上係有過電動N-gauge
不過QC同下場...........難怪港鐵唔敢出手

寄望今次能夠plarail成功, 為N-gauge化打返支強心針
Show Blocked User - eric278
 樓主| SKY 發表於 2009-10-20 23:11 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

BL69朋友多謝你!無錯早在KCR年代出過ktt雙層列車(九鈇標記)N模型,都是差唔多10年前嘅事啦!本人都1套,不過真係做得幾差呀!但現時看落,期實比日本及台灣模型,ktt特別有1份親切感,難度我哋只追求別人成果?沒有自已地方可以引以為榮列車模型?但時代進步嘅,當年QC做得唔好,唔代表今日做唔到嘅!想象下假如而家真係有一套全新推出有(港鉄標記)ktt列車模型,我就可以感受一下......
PB602 發表於 2009-10-20 23:35 | 顯示全部樓層
出Tomytec仲好啦, 平平地百五蚊左右有三卡的話, 應該會好受歡迎, 要識行既可以自己加裝摩打組件.
BL69 發表於 2009-10-20 23:40 | 顯示全部樓層

講真果句, 我儲開日本特急/寢台列車都想有抽AEL或者K仔玩下
Show Blocked User - eric278
365。FS2231 發表於 2009-10-21 01:36 | 顯示全部樓層
其實有冇人去睇過總部門口D模型.......
dicksonboy 發表於 2009-10-21 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 SKY 於 2009-10-20 23:11 發表
BL69朋友多謝你!無錯早在KCR年代出過ktt雙層列車(九鈇標記)N模型,都是差唔多10年前嘅事啦!本人都1套,不過真係做得幾差呀!但現時看落,期實比日本及台灣模型,ktt特別有1份親切感,難度我哋只追求別人成果?沒有自已地方可以 ...

要睇市場既...當大家都係有0.1%既人口會買
香港得七百萬,台灣有兩千幾萬人,日本有一億兩千萬人
俾你出車,你會點?
Idiotism is idiots being idiotic
 樓主| SKY 發表於 2009-10-21 13:24 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

市場係要做翻嚟!如果每樣產品論人口計算?香港什麼都唔使做?大做小有小做姐!每樣產品除左本地市場,都有外國市場做嘅!失敗過唔代表永遠失敗嗎?2#位朋友都講啦! 目光放遠D!難度連自已香港人都唔支持港鐵提升有自己特式模型產品嗎?